סערת טקס יום הזיכרון המשותף לישראלים ולפלסטינים: בצעד חריג הנהלת ביהמ"ש פירסמה בחשבון הטוויטר שלה התייחסות לביקורת, בין השאר של ראש הממשלה, על פסק הדין שאפשר את הטקס המשותף.
בהודעה נכתב כי "לנוכח ידיעות שהתפרסמו בתקשורת בנוגע לפסק הדין שניתן אתמול בעתירה הנוגעת לטקס הזיכרון המשותף לישראלים ולפלסטינים, מבקשת דוברות הרשות השופטת להעמיד עובדות על דיוקן: אין יסוד לאמירות שבית המשפט העליון התיר כניסה של 'משפחות הרוצחים' לטקס המתקיים זו השנה ה-14. השיקול שהוצג לבית המשפט נגד מתן היתרי הכניסה הוא סגר מטעמים ביטחוניים המוטל מדי יום הזיכרון ויום העצמאות. בדיון התברר שלסגר נקבעו חריגים לא מבוטלים המאפשרים מתן אישורי כניסה לאלפי פלסטינים. על כן, נקבע כי ניתן להתיר את כניסת הפלסטינים לטקס כפוף לבדיקה ביטחונית פרטנית".
"החלטה שגויה ומאכזבת". נתניהו | צילום: פלאש 90
אתמול אמר ראש הממשלה נתניהו על החלטת בג"ץ: "ההחלטה שגויה ומאכזבת. אין מקום לטקס זיכרון שמשווה בין דם בנינו לדמם של מחבלים. אני סבור שלא היה מקום להתערבות בג"ץ בהחלטתי לסרב לאפשר את כניסתם".
הציוץ של ראש הממשלה:
ההחלטה של בג"ץ שגויה ומאכזבת. אין מקום לטקס זיכרון שמשווה בין דם בנינו לדמם של מחבלים. על כן סרבתי לאפשר את כניסתם של משתתפי הטקס ואני סבור שלא היה מקום להתערבותו של בג"ץ בהחלטתי זו.
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) 6 במאי 2019
בנו של ראש הממשלה, יאיר נתניהו, כתב היום בחשבון הטוויטר שלו כי "השמאלנים משתמשים בתור תירוץ במיעוט זעיר של משפחות שכולות חולות רוח שמעוניינות ב'טקס' הזה, ומתעלמים מרוב מוחלט של המשפחות השכולות שרואות בכך ביזוי זכרון יקיריהם". הוא הוסיף: "אם התירוץ שלכם הוא שאסור לבקר את הטקס בגלל 'משפחות שכולות', הנה אני בא בתור משפחה שכולה ואומר תתביישו".
הבוקר (שלישי) אמרה עו"ד גבי לסקי, שהגישה את העתירה המבקשת לאפשר להכניס לישראל את הפלסטינים לטקס, כי תמוה שראש הממשלה משוחח עם חמאס, אך מסרב להכניס לארץ פלסטינים שמאסו באלימות.
בריאיון לקלמן ליבסקינד ואסף ליברמן בכאן רשת ב אמרה עו"ד לסקי: "מדוע מי שמקיים שיח עם חמאס ובעקיפין גם עם הג'יהאד ומעביר כספים לא רוצה לאפשר לישראלים ופלסטינים, בני משפחות שכולות שמאסו באלימות, לקיים טקס זיכרון ובעיקר של תקווה, פיוס ושלום?".
"שידור חוזר"
בג"ץ קיבל ביום שני את העתירה של ארגון "לוחמים לשלום" לאפשר השתתפות בני משפחות פלסטינים בטקס, והורה לשר הביטחון לאפשר את כניסתם של כמאה פלסטינים אלא אם יש מניעה ביטחונית פרטנית. מדובר בפעם השנייה שבה בג"ץ מקבל החלטה כזאת, לאחר שגם בשנה שעברה נאסרה כניסתם של הפלסטינים.
שופטי בג"ץ קבעו כי אם קיימת מניעה ביטחונית לכניסת מי מהם, שר הביטחון יוכל למנוע זאת. בפסיקתם העבירו השופטים ביקורת חריפה על החלטת שר הביטחון למנוע את הכניסה, תוך שימוש בנימוק שיש סגר באותה העת, ואמרו כי ברובן המכריע של שנות קיומו של הטקס, היו היתרי כניסה למרות הסגר.
השופט עמית כתב כי יש להצר על כך שלמרות פסק דין בנושא, שניתן לפני שנה בדיוק והורה לאפשר את כניסת בני המשפחות הפלסטינים, כעת יש "שידור חוזר" וכי מהנתונים ברור שלא מדובר בשיקול ביטחוני אלא שיקולים אחרים "שנעלמו מעינינו".
עוד נכתב כי הרגישות הציבורית לא נעלמה מבית המשפט אך הטקס אינו פרובוקציה. השופט עמית אף הזכיר כי בבתי העלמין הצבאיים המצבות אחידות, ואפילו שם היום כבר מתירים לכל משפחה שכולה לבטא את עצמה בדרך שמבקשת, וכי זוהי הליבה של חופש הביטוי, ואל לשר הביטחון להתערב בדרך שכל משפחה מבקשת לבטא את השכול שלה. השופטת ברק-ארז הדגישה כי בית המשפט מייחס את מלוא המשקל לשיקול הביטחוני ובוודאי בימים קשים אלו של מדינת ישראל, אבל המענה לשיקולים הביטחוניים צריך להיות דרך בדיקה פרטנית של הנכנסים.
מארגני הטקס, ארגון "לוחמים לשלום" ופורום המשפחות השכולות, הגיבו להחלטה ואמרו כי ״פעם נוספת הוכיח בג"ץ כי גם כוחו של שר הביטחון וראש הממשלה אינו בלתי מוגבל, וכי המחשבה שלמנוע ממשפחות פלסטיניות, חלקן הגדול שכולות, מלהגיע לקחת חלק בטקס זיכרון שמסריו הם פיוס, שלום ותקווה, היא בחזקת אבסורד".
"במציאות מתוקנת כלל לא היינו נדרשים לבג״ץ הזה ובמציאות מתוקנת לא היינו מקיימים טקס כזה בשבוע שבו מעגל השכול בשני הצדדים התרחב", אמרו עוד.