הירי בסלומון טקה: גורמים משפטיים העלו טענות לשיטור יתר כלפי קטינים יוצאי אתיופיה בתחנת משטרת זבולון, התחנה של השוטר היורה, כבר לפני שנה וחצי. בתוכנית "סדר יום" בכאן רשת ב פורסם הבוקר (שני) כי בין השאר עלה שהורי הקטינים לא עודכנו על המעצר ועל זכותם להיות נוכחים בחקירה ובבית המשפט, לא נאמר לקטינים כי יש להם זכות להתייעץ עם גורם משפטי ותיקים פליליים מעטים בלבד הופנו להליכים חלופיים.
אחת הדוגמאות שניתנו היא של נער יוצא אתיופיה בן 14, שלוקה בעיכוב התפתחותי, אשר יצא מחנות בגדים כשהוא לבוש במעיל שגנב מחנות. הנער הודה מיד בגניבה והחזיר את המעיל, אך למרות זאת החליטה משטרת זבולון לעצור אותו ללילה ולבקש את הארכת מעצרו בבית המשפט. הבקשה נדחתה משום שבתיק החקירה עלה עיסוק בלתי ענייני במוצאו של הנער.
מנהלת החנות נשאלה בין השאר על ידי החוקר כמה אירועים של גניבות שקשורים ליוצאי אתיופיה היא זוכרת והיא השיבה: "לא שמתי לב, יש מכל העדות". הנער נעצר שוב בחשד שהיה מעורב בפריצה לכלי רכב ובית המשפט שוב הורה לשחררו.
במקרה אחר נעצרו ארבעה קטינים, כולם יוצאי אתיופיה בחשד לביצוע שוד. כל הארבעה הכחישו מכל וכל את מעורבותם באירוע. כשהובאו לבית המשפט להארכת מעצר, הורה בית המשפט על שיחרורים וקבע כי אין יסוד סביר לעצור אותם וכי המשטרה מיהרה לעצור לפני שטרחה לחקור. ערר שהוגש על ידי המשטרה נדחה ובית המשפט חזר על קביעתו כי אין יסוד סביר לחשד נגדם.
בת דודתו של סלומון טקה, אורה טסמה, הבהירה לפני פגישה במחלקה לחקירות שוטרים כי המשפחה לא מוכנה לקבל גזר דין שאינו כלא לשוטר היורה. "העונש הראוי לו הוא כלא, לא נקבל אם לא יוגש כתב אישום ונצא לרחובות", אמרה.
הירי בסלומון טקה | "היה פה רצח. לא הריגה. לא נשתוק ונצא לרחובות אם צריך": אורה טסמה, בת דודתו של סלומון, לקראת הפגישה הצפויה במח"ש@NOFARMOS pic.twitter.com/dSvoJ8uKHM
— כאן חדשות (@kann_news) 8 ביולי 2019
ממשטרת ישראל נמסר: "לצערנו לא הובאו בפנינו פרטים של מקרים קונקרטיים ביחס למקרים שתוארו, אולם מה שבטוח כי מדובר בהכללה פסולה של שוטרים מסורים, המשרתים נאמנה את כל אזרחיה ומספקים להם שירותי משטרה שיוויונים ללא קשר למוצא, דת או צבע עור. עובדה היא שהמשטרה הכירה בפערים אל מול הקהילה ובשנים האחרונות נעשו פעולות רבות לחיזוק הקשר ופתרון בעיות, דבר שהוביל לירידה משמעותית בכמות המעצרים ותיקי עבירות החיכוך עם קהילת יוצאי אתיופיה.
"תוצאות אלו הושגו בזכות פעולות חשובות שביצעה המשטרה באופן יזום, בהן מענה לסוגיית שיטור היתר, סגירת עשרות תיקים פליליים לנוער יוצאי אתיופיה, קיום של דיאלוג קבוע מול מנהיגים מן הקהילה, סדנאות כשירות רב תרבותית לשוטרים, פעילות של עשרות שוטרים קהילתיים שהוכשרו במיוחד לפעילות בקרב הקהילה תוך מיקוד במניעה ועוד. נמשיך לפעול לספק שירות וביטחון מיטביים לכל אזרחי מדינת ישראל באשר הם".