שני אזרחים ישראלים ששבו ארצה לאחר ביקור ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו נחשדו כחולים באבולה ונשלחו לבידוד - כך הודיע היום (שלישי) משרד הבריאות.
השניים הופנו לקבלת טיפול רפואי בבתי החולים המתמחים במחלות בעלות סיכון משמעותי, לאחר שפיתחו חום גבוה עם שובם ארצה. במשרד הבריאות הבהירו כי החקירה האפידמיולוגית נמשכת לצורך איתור של אנשים נוספים שבאו במגע עם השניים.
נגיף האבולה, שהתפרץ באופן משמעותי בקונגו במאי 2026, מועבר במגע ישיר עם אדם חולה בעל תסמינים - דרך דם, נוזלי גוף או הפרשות. כמו כן, גם מגע עם חפצים מזוהמים או בעלי חיים נגועים עלול להעביר את המחלה. עד כה לא אובחן בישראל מקרה מאומת של אבולה.
מאז חודש מאי ספרה קונגו אלפי מקרי מוות כתוצאה מהתפרצות האבולה, מזן Bundibugyo, שהתפשטה למספר מחוזות במדינה ואף למדינות נוספות באזור. שיעור התמותה גבוה ועומד על 49%, והמאמצים של הרשויות לבלימת המגפה נתקלים בקשיים בשל סכסוכים ביטחוניים, עקירת אוכלוסייה ומערכת בריאות רעועה. נכון להיום עדיין אין חיסון מאושר או טיפול ייעודי מוכח.
מתכננים לבקר בקונגו או באזור? אלה המלצות משרד הבריאות:
- להימנע מנסיעות למחוזות הנגועים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו - איטורי (Ituri), צפון-קיוו (Nord-Kivu) ודרום-קיוו (Sud-Kivu), הוט-אואלה (Haut-Uélé), טשופו (Tshopo), באס-אואלה (Bas-Uélé) , סוד-אובנגי (Sud-Ubangi) ו נור-אובנגיNord-Ubangi, ולהימנע מנסיעות שאינן חיוניות לשאר שטחי המדינה.
- להימנע מנסיעות שאינן נחוצות למדינות הגובלות ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו: אוגנדה, דרום סודאן, הרפובליקה המרכז-אפריקאית, רואנדה, בורונדי, טנזניה, זמביה, אנגולה והרפובליקה של קונגו. לנוסעים לקניה ולניגריה - לשקול את נחיצות הנסיעה.
- בכל מקרה של נסיעה למדינות הנ"ל, יש לנקוט באמצעי זהירות כמפורט באתר משרד הבריאות, להתעדכן בהמלצות רשויות הבריאות המקומיות וטרם הנסיעה לקבל ייעוץ פרטני במרפאת מטיילים.
משרד הבריאות מבהיר: "אם בתוך 21 ימים מהשהייה במדינה פיתחתם חום מעל 38 מעלות או חוויתם תסמינים חריגים, הנכם מתבקשים להישאר בבית, ולהימנע ממגע עם אחרים. יש ליצור קשר טלפוני עם מוקד קול הבריאות של משרד הבריאות, בטלפון 5400*, לקבלת הנחיות. אין להגיע למוסד רפואי ללא תיאום מראש, ויש לציין בשיחה את השהייה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו".
