"לתת": 2.5 מיליון עניים בישראל, מתוכם יותר ממיליון ילדים

דוח "לתת": 2.5 מיליון עניים בישראל
בארגון הסיוע פרסמו את דוח העוני האלטרנטיבי, שבו 700 אלף עניים יותר מנתוני הביטוח הלאומי. 62% מהנתמכים עובדים, כמעט 80% מהקשישים העידו כי ויתרו על רכישת תרופות
מחבר דקלה אהרון שפרן מחבר דקלה אהרון שפרן
Getting your Trinity Audio player ready...
דר רחוב בירושלים, ארכיון
צילום: צילום: מקסים דינשטיין, פלאש 90

ארגון לתת פרסם הבוקר (שני) את דוח העוני האלטרנטיבי, שממנו עולה כי בישראל חיים בסך הכל יותר מ-2.5 מיליון עניים – מספר העולה בכ-700 אלף נפשות על נתוני העוני של הביטוח הלאומי. על פי מדד הארגון, יותר ממיליון מהעניים הם ילדים ואילו יותר ממיליון ו-400 אלף מבוגרים.

בדוח צוין עוד כי 62% מהנתמכים של "לתת" נמצאים בגיל העבודה ואכן עובדים, אך עדיין חיים בעוני. מקרב נתמכי הסיוע, נמצא כי שיעור החולים במחלות כרוניות גבוה במיוחד ועומד על כ-70%, לעומת שיעור תחלואה של 42% בלבד באוכלוסיה הכללית. כמעט 30% ממקבלי הסיוע סובלים מלחץ דם גבוה, ואילו כרבע מהם חולים בסכרת.

מלבד זאת, הדוח מצא עלייה של 12% מהשנה שעברה בשיעור הילדים הנתמכים שניזונים בעיקר מלחם וממרח או פחמימות – 75% מבין הנתמכים. הדוח האלטרנטיבי בחן גם נתונים הנוגעים לקשישים, ומצא כי יותר מ-92% מבין הקשישים הנתמכים העידו שקצבת הזקנה לא מספקת את צרכי המחיה הבסיסיים שלהם.

כמעט 80% מהקשישים המקבלים סיוע מ"לתת" העידו כי הם ויתרו על רכישה של תרופות ועל טיפולי שיניים. כ-77% מנתמכי הסיוע מסרו כי הם שקועים בחובות – עלייה של כ-18% בהשוואה לשנה שעברה.

מסקר שקיימו בארגון עולה כי רוב הציבור מציב את העוני כנושא הדחוף ביותר לטיפול הממשלה. אחריו דורגו תחומי הביטחון, האלימות והגזענות והמלחמה בשחיתות. הסכסוך הישראלי-פלסטיני מוצב רק במקום החמישי.

ב"לתת" אומרים כי בחנו את סוגיית העוני לפי מדד עוני רב ממדי, שלא מתייחס רק להכנסה, אלא גם להיבטים נוספים כמו דיור, בריאות וביטחון תזונתי. בארגון ציינו עוד כי המדינה אינה סופרת יותר מתשעה אחוזים מהאוכלוסייה, שההכנסה שלהם אמנם גבוהה מעט מ"קו העוני", אך בפועל חיים בעוני ובמחסור בכל יתר הממדים.

הדוח האלטרנטיבי מפורסם היום פחות משבוע לאחר שהביטוח הלאומי פרסם את נתוני העוני שלו לשנת 2016. מהדוח בשבוע שעבר עולה כי בישראל חיים 1.8 מיליון איש עניים, מתוכם כ-843 אלף ילדים - נתון המציב אותה בתחתית מדינות ה-OECD.  בביטוח הלאומי מצאו כי שיעורי העוני בקרב ילדים ומשפחות עובדות עלו. מנגד, על פי הדוח, ישנה מגמה של שיפור וצמצום מזערי של אי-השוויון, וירידה במספר המשפחות העניות, וכן ירידה בשיעורי העוני בקרב הקשישים והאוכלוסייה הערבית.

הפופולריים