מועצת העיר גבעתיים אישרה הערב (ראשון) את תיקון חוק העזר העירוני, העוסק בפתיחת מרכולים בשבת. ההצבעה עברה ברוב של 10 מול שלושה מתנגדים ונמנע אחר.
על פי החוק החדש, ניתן יהיה לפתוח בגבעתיים מרכולים בשבת, בכפוף לנוהל רישוי עסקים עירוני. הדבר אשר יאפשר שליטה בכמות בתי העסק שיפתחו בשבת, במטרה להמשיך ולשמור על צביון העיר והסטטוס קוו, כפי שהיו עד עתה.
רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים אמר כי "תיקון חוק העזר ישמר את הסטטוס קוו השורר בעיר מזה שנים רבות. קירוב אנשים לדת לא יכול להעשות באמצעות כפיה דתית, אלא בדרכי נועם ובאמצעות דוגמה אישית. אני קורא לשר דרעי להקפיא את קידום החוק ולשבת עם ראשי הרשויות למצוא פתרון שיהיה מקובל על כולם״.
לפני שכל הטרמפיסטים הקבועים מתחילים עם ההסתה, הנה העובדות:
— אריה מכלוף דרעי (@ariyederi) 31 בדצמבר 2017
לפני קום המדינה, נחקק בפקודת העיריות כי שר פנים צריך לאשר חוקי עזר.
השנה פסק בג״ץ שסמכות שר הפנים היא טכנית בלבד ואינה מהותית.
בעקבות בגץ, נביא מחר תיקון לחוק שקובע כי סמכות השר מהותית ותשמור על המצב הקיים עשרות שנים.
בשבוע שעבר דווח בכאן חדשות כי רשויות מקומיות מנסות לעקוף את חוק המרכולים באמצעות חקיקת חוקי עזר עירוניים לפיהם, בתחומן יתאפשר מסחר בשבת. בין הרשויות: הרצליה, גבעתיים, ראשון לציון, מודיעין רמת גן וחולון.
מלשכת השר דרעי נמסר אז כי "לשר הפנים סמכות עיכוב ל-60 יום ושרי פנים קודמים עיכבו חוקי עזר של עיריות גם שנים. ולכן, השר דרעי סבור כי חוקי העזר כעת לא יעזרו". חבר הכנסת אורי מקלב (יהדות התורה) אמר כי מדובר ב"פופוליזם של ראשי המועצות בשנת בחירות לרשויות המקומיות".
היום הודיע יו"ר הקואליציה, דודי אמסלם, לראשי המפלגות החרדיות, כי בשל קושי לגייס קולות לתמיכה בחוק המרכולים בקריאה שנייה ושלישית, עליהם לרכך את הנוסח הסופי לקראת ההצבעה מחר. אלו בתגובה הודיעו כי הדבר אינו מקובל עליהם.
במהלך ישיבת ראשי מפלגות הקואליציה פנה ח"כ אמסלם (הליכוד) לראשי הסיעות החרדיות ואמר להם כי יש בעיות בגיוס הקולות במליאת הכנסת, ולכן ביקש שיסכימו להחריג מהחוק פיצוציות. משמעות המהלך היא כי שר הפנים, אריה דרעי, לא יוכל לסגור פיצוציות בשבת, אלא רק מרכולים גדולים יותר. "אם נחריג את פיצוציות, אדע לגייס את הרוב במליאה", הודיע אמסלם לחרדים.
בתגובה, התפתח עימות בין אמסלם, השר דרעי והח"כים משה גפני וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן (יהדות התורה). השלושה הבהירו כי הדבר לא מקובל עליהם ויכול לגרום לזעזוע. הם החליטו בנוסף להביא את הנושא בפני מועצות הרבנים של שתי המפלגות.