"זה לא הגיוני שיצלמו בן אדם ברגעיו האחרונים, בצורה הכי אכזרית שיש וזה יעלה לרשת בלי טשטוש, בלי פילטר, ככה? לא. לא מקבלת את זה". זה מה שחושבת חגית ויינר, בת 36 מקיבוץ בית קשת, על תיעוד רגע מותה של אמה שצולם במצלמות אבטחה והופץ ברשת.
האירוע התרחש לפני כשבעה חודשים. רעיה ויינר, בת 57 מנצרת עילית, הגיעה למקום עבודתה במרכול בעיר וביקשה להיכנס למתחם. היא התקרבה אל השער, לחצה על כפתור ההפעלה, ונמחצה למוות כאשר השער נסגר.
"קיבלתי טלפון ב-07:20 בבוקר", סיפרה חגית. "אבא שלי התקשר אליי ואמר לי שאימא קיבלה מכה וצריך להגיע לבית חולים. הגעתי לבית חולים בתוך 20 דקות, ואחרי שלוש דקות הבנתי שאין לי אמא יותר".
לדבריה, בנוסף לטראומה הקשה של אובדן אמה, גילתה המשפחה עד מהרה שנגזרה עליה ועל משפחתה התמודדות אכזרית נוספת. "מסתבר שהאירוע צולם במצלמות אבטחה, והוא שוחרר לרשת. עוד לפני שידעתי שאמי לא בחיים כבר הווידאו רץ ברשת בפייסבוק ובווטסאפים, אני יודעת הכול - מעבר לזה שאני יכולה לצייר את זה בראשי כל הזמן, בלי לצפות בווידאו. אני יודעת שאמא שלי הגיעה לשער של מקום העבודה שלה, היא יצאה מהרכב, הכניסה את היד כדי לפתוח את השער, לחצה על כפתור, והוא מחץ אותה למוות. זה מה שאני יודעת.
"חברים שלי ראו את הסרטון. בני משפחה ראו את הסרטון, כל מדינת ישראל ראו את הסרטון. את כל הפרטים הקטנים, אף אחד לא סינן".
השער שנסגר בתאונה הקטלנית (צילום: דוברות המשטרה)
לדברי הבת,"אני לא יכולה להבין מה עובר על בן אדם כשהוא צופה בדבר כזה ומעלה את זה לרשת. אני לא מצליחה להבין את העיוות הזה, אני לא מצליחה להבין את ההחלטה של בן אדם לקחת החלטה של להעלות דבר כזה אכזרי לרשת ועוד במודע. אנחנו הרי יודעים מה קורה היום ברשת. הרי הכל חשוף. ולעשות דבר כזה במודע, זה נורא, זה אכזרי. ולא לחשוב שיש פה אנשים, שיש פה משפחה, של האישה הזו שנמחצה למוות, של אמא שלי".
כמה ימים לאחר מכן ובעקבות הפצת הסרטון, חגית הגישה תלונה במשטרה. אולם כעבור חודש נמסר לה שהתיק נסגר.
"פחדתי להיכנס לרשת, פחדתי להיכנס לפייסבוק, ולווטסאפ. פחדתי נורא להיתקל בווידאו הזה והדבר הראשון שעשיתי זה להגיש תלונה במשטרה", אמרה חגית. "משטרת ישראל פשוט נפנפה אותי, אני מניחה כי זה לא היה מספיק אינטימי, או לא היה שם עירום כמו בסרטונים של דוגמניות, שמשטרת ישראל השקיעה את כל המאמצים ואת כל המשאבים.
"אין שום סיבה שאמא שלי לא תקבל את אותה השקעה ממשטרת ישראל. מאכזב לדעת שהגוף הזה שאתה נאחז בו, או שאתה מרגיש שהוא אמור ללתת לך ביטחון בעצם מאכזב אותך ולדעת שהרעים מנצחים".
חגית עם אמה (צילום: באדיבות המשפחה)
"הפחד הוא תמידי", אומרת חגית. "אני לא נכנסת לקטעי וידאו בשום פנים ואופן. גם כשאני מקבלת בווטסאפ איזשהו וידאו אני מפחדת לפתוח אותו. מספיק שראיתי תמונות של אמא שלי מחוצה ותלויה בתוך השער הזה. זה מרסק, זה שובר. אנחנו מספיק משפחה מרוסקת ולראות דבר כזה, זה שובר. זה מאכזב. שיש אנשים שלא אכפת להם. פשוט לוחצים על 'שתף' ו'העבר' הזה בלי שום מחשבה".
לחגית יש בקשה אחת בעקבות המקרה שלה: "אם אתם מקבלים וידאו כזה - למחוק אותו. אל תעבירו אותו הלאה. תעצרו שנייה. תחשבו. למשפחה שלה האישה הזאת שעומדת שם איפשהו וצופה ורואה ויכולה להיתקל - הטראומה שלנו היא מספיק גדולה בשביל להיתקל בדבר הזה".
היא בטוחה שכל אדם היה מזדהה עם הבקשה הזו, אילו רק היה שם במקומה."אם זו הייתה אמא שלהם ברור לי שהתחושות שלהם היו זהות לתחושות שלי עכשיו, אבל זה לא נוגע להם. אז כנראה שפחות אכפת להם. שזאת אמא שלי ולא שלהם. אבל אני אופטימית, אני באמת מקווה שמשהו ישתנה".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "מיד עם קבלת הדיווח פעלה המשטרה לאיתור זהות החשוד שצילם את סרטון מצלמות האבטחה ואשר הופץ ברשתות החברתיות, כמו בכל מקרה דומה אחר בו עולה חשש לפגיעה בפרטיות. לצערנו, חרף המאמצים והמשאבים שהושקעו בחקירת המקרה - החשוד לא אותר והודעה בנושא הועברה למתלוננת".