הרשות להגנת הפרטיות שבמשרד המשפטים הודיעה היום (חמישי) לחברת פייסבוק על פתיחת חקירה מנהלית בעניינה, בעקבות הפרסומים הנוגעים להעברות המידע האישי מחברת פייסבוק לחברת קיימברידג' אנליטיקה, והאפשרות לביצוען של הפרות חוק נוספות במידע אישי של ישראלים. הרשות תחקור אם נעשה שימוש בלתי חוקי במידע אישי של משתמשים ישראלים, באופן שפוגע בזכותם לפרטיות, ומפר את דיני הגנת הפרטיות בישראל.
היועצת המשפטית של הרשות להגנת הפרטיות, עו"ד גילי בסמן ריינגולד, אמרה הערב לתמר אלמוג בתכנית "כאן הערב" בכאן רשת ב', כי זו הפעם הראשונה בה יפעלו בשם הציבור נגד חברה גלובלית משמעותית. "כרגע אנחנו בשלב הבירור המנהלי", אמרה בסמן ריינגולד. "בהתאם להתקדמות החקירה ולפי הפרות שנגלה - נראה לאן מתקדמים".
היועצת המשפטית הדגישה את חשיבות הנושא ואמרה כי "כבר לא מדובר על תמונות, אלא על מניפולציות שנוגעות ללב הקיום הדמוקרטי. הדרך האפשרית היחידה לפעול נגד הענקיות הגלובליות האלה היא לשלב ידיים". בסמן ריינגולד סיפרה שהרשות פנתה לפייסבוק בדרישה לקבל את המידע הרלוונטי, ואמרה כי היא "מקווה שלא נצטרך להגיע לאכיפה בינלאומית וצווים. בינתיים פייסבוק משתפת פעולה עם רשויות אחרות בעולם".
אתמול הגיב לראשונה מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, לפרשייה והודה כי "עשינו טעויות בנוגע למידע שהיה בידינו". בפוסט שפרסם בחשבונו האישי, הוסיף כי הפרשה מהווה הפרת אמון בין פייסבוק למשתמשי הרשת. צוקרברג טען כי רק בסוף השבוע גילו בפייסבוק שקיימברידג' אנליטקה לא מחקה את המידע.
קיימברידג' אנליטיקה היא חברת דאטה ושירותיה מתמקדים בהפצת מסרים על בסיס מאגרי מידע שאוספת החברה. לפני כשבועיים הודיעה פייסבוק שבוצעה אגירת מידע על משתמשיה, בניגוד לכללי הקהילה, ונעשה בו שימוש לרעה. בשבת החברה חסמה את קיימברידג' אנליטיקה בגין ניצול מידע שהחברה אגרה על כ-50 מיליון משתמשים.
תחקיר שפורסם בבריטניה בשבוע שעבר הציג הקלטות של גורמים בכירים בקיימברידג' אנליטיקה כשהם מתרברבים ביכולותיה להשפיע על מערכות בחירות במדינות בעולם. בין השאר, בכירה בחברה טענה בתחקיר כי היא נוהגת להשתמש בשירותיהם של חברות ישראליות ואנשי מודיעין ישראלים לשעבר לצורך פעילותה.
כשלייקים בפייסבוק מעידים על חרדות: כך עובדת השיטה של קיימברידג' אנליטיקה