דורנר: "התקציב ברפורמה בחינוך המיוחד חייב לעבור עם הילד"

"התקציב בחינוך המיוחד חייב לעבור עם הילד"
שופטת העליון בדימוס ויו"ר הועדה לבחינת שילוב ילדי החינוך המיוחד, סיפרה בריאיון לסדר יום כי הצעת החוק שהעביר משרד החינוך בעניין מאפשרת להורים לבחור את צורת החינוך של ילדם, אך אינה כוללת את העיקרון הקובע שהתקציב הולך עם הילד לכל מסגרת שבה ילמד. "אם הכסף לא הולך עם הילד לא עשינו כלום"
מחבר סדר יום מחבר סדר יום
Getting your Trinity Audio player ready...
דליה דורנר בלשכתה
צילום: צילום: פלאש 90

שופטת בית המשפט העליון בדימוס, דליה דורנר, שעמדה בראש הוועדה לבחינת שילוב ילדי החינוך המיוחד, אומרת היום (ראשון) כי הצעת החוק שהגיש משרד החינוך חייבת לכלול את העיקרון שבמסגרתו התקציב המוקצה לכל ילד בעל צרכים מיוחדים יעבור אתו לכל מסגרת שבה ישולב.

בריאיון לקרן נויבך בתכנית "סדר יום" בכאן רשת ב' אמרה דורנר כי לפי שעה הצעת החוק שניסח משרד החינוך כוללת את ההחלטה להשאיר לוהיר הילדים את הברירה לבחור את צורת החינוך המתאימה לילד, אך העיקרון שהתקציב שהולך עם הילד נעדר ממנה.

האזינו לריאיון עם דורנר:

"אם הכסף לא הולך עם הילד לא עשינו כלום. אם לא יהיה לו תקציב מספיק, מה יבחר?", אמרה דורנר. היא הוסיפה כי נפגשה עם חברי ועדת החינוך של הכנסת שדנה בחודשים האחרונים בהצעת החוק וביקשה ממנה להשאיר בהצעת החוק את המלצת הוועדה שבראשותה. לדבריה, נתקלה ברצון טוב של חברי הוועדה ושל יושב הראש שלה לבוא לקראת הדרישה הזו.

"הילד צריך לקבל את כל השירותים שיאפשרו לו לקיים את מלוא הפוטנציאל שלו. זה טוב לילד ולהורים וטוב למדינת ישראל. זו זכות חברתית שיש בה תועלת כי אם ילד יקבל חינוך נכון הוא גם יהיה אדם משולב, אמרה דורנר. היא הביעה תקווה שהמלצות הוועדה יקוימו כרוחן וכלשונן. "הפוליטיקאים מכל קצוות קשת בוועדה תומכים בזה. אין פה שמאל וימין. ילדים בעלי צרכים מיוחדים נולדים לכולנו".

ועדת דורנר הגישה את המלצותיה ב-2008. לאחר מכן נוסו ההמלצות בארבעה בתי ספר ברחבי הארץ. לאור ההצלחה הוחלט לנסח על בסיסן הצעת חוק שהועברה לכנסת ושבה דנה ועדת החינוך זה ארבע חודשים. במהלך הדיונים עלתה אי שביעות רצונם של נציגי ההורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים מסעיפים שונים בהצעת החוק ובמרכזה החשש לקיצוץ שעות לתלמידי החינוך המיוחד.

"המתווה החדש ישפר את מערך שירותי החינוך המיוחד"

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: משרד החינוך מקדם מהלך רחב היקף של חיזוק החינוך המיוחד ושיפור דרמטי של שירותי החינוך המיוחד, לצד הגדלת שילוב תלמידים בחינוך הרגיל והרחבת חופש הבחירה להורים. במתווה החדש, שגובש ברוח המלצות ועדת דורנר ובעבודה משותפת עם כל הגורמים הרלוונטיים, יש כדי לשפר את כל מערך שירותי החינוך שנהנים ממנו תלמידי החינוך המיוחד, ובכלל זה מוסדות חינוך קרובים למקום המגורים, חופש בחירה בין חינוך מיוחד לחינוך משלב, ותוספות תקציביות משמעותיות: מיליארד שקלים יוקצו לבינוי של יותר מ-1,000 כיתות לימוד, על פני ארבע שנים, ועוד כ-300 מיליון שקלים בשנה יוקצו עבור טיפולים פרא-רפואיים, הכשרה וליווי מורים, יצירת מרחבים טיפוליים, מלווה בהסעות, תקציב למנהלים עבור רכישת שעות טיפול, והסדרת תפקיד רכז ההשתלבות בבית הספר.

הפופולריים