מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, פרסם היום (רביעי) דוח חמור על מוכנות המדינה לרעידות אדמה. על פי הדוח, במקרה של רעידת אדמה חזקה, המדינה צריכה להיערך ל-7,000 הרוגים, 8,600 פצועים באורח קשה, 37 אלף פצועים קל, 9,500 לכודים בהריסות בניינים ו-170 אלף שיהפכו למחוסרי קורת גג. הדוח מצביע על חשש כי צינור הגז הימי היחיד שמוביל גז לישראל ייפגע, ויעמיד את משק החשמל בסכנת שיבושים כבדים.
מדוח המבקר עולה עוד כי כי כ-1,600 בתי ספר המיועדים לחיזוק לא טופלו, כך שאלפי תלמידים לומדים במבנים פרטיים שאינם בבעלות הרשות המקומית, ועמידותם בפני רעידת אדמה לא נבחנה כלל. כמו כן, לא נמצא פתרון לחיזוקם של בתי ספר השוכנים במבנים שנבנו בבנייה טרומית.
שפירא מתריע בדוח כי למרות שצפוי להיגרם הרס כבד לבתי החולים זיו בצפת, העמק בעפולה, פוריה בטבריה, בית החולים בנהריה, רמב"ם בחיפה ויוספטל באילת - וחרף החלטת הממשלה על חיזוקם - עד למועד סיום הביקורת, בוצע חיזוק חלקי בלבד. עוד נמצא כי למשרד הבריאות אין מידע על מצבם הפיזי של המוסדות הגריאטריים והסיעודיים, שמטופלים בהם אלפי אזרחים.
לפי נתונים שהוצגו בדוח, עד סוף שנת 2015, 10 שנים ויותר ממועד אישורה של תוכנית תמ"א 38, אושר חיזוקם של 2,780 מבני מגורים בלבד. באזורי הפריפריה, הקרובים לקווי הבקע המועדים לרעידות אדמה ולנזקים כבדים, תמ"א 38 כמעט שאינה מיושמת. בהיעדר תמריץ, ספק אם יחוזקו מבנים אלה בעתיד בידי גורם כלשהו, פרטי או ממשלתי. גם המלונות הקרובים לקו הבקע עלולים להיפגע בהסתברות גבוהה. בנוסף, קיימת סכנת קריסה של גשרים - מתוך יותר מ-70 גשרים ברמות סיכון סיסמי גבוהות, חוזקו עד מועד סיום הביקורת שלושה גשרים בלבד.
על פי הדוח, לתחנות כיבוי האש תפקיד קריטי כבר בשלב המענה הראשון לאוכלוסייה שתיפגע ברעידת אדמה, הן בכיבוי השריפות הן בחילוץ. אלא שלמרות זאת, עד למועד סיום הביקורת לא היה בידי רשות הכבאות והמשרד לביטחון פנים מידע מקיף על התחנות העלולות להיפגע בעצמן ברעידת אדמה.
מסקנות הדוח מתפרסמות אחרי שורת רעידות אדמה שהורגשו לאחרונה באזור הכנרת. הרעש האחרון הורגש ביום שני שעבר, בעוצמה של 3.2 - והוא היה השלישי בתוך יממה. באותו השבוע נרשמו שש רעידות תוך יממה אחת, שהחזקה שבהן בעוצמה של 3.4 דרגות.
מהרשות הלאומית לחירום במשרד הביטחון (רח"ל) נמסר בתגובה לדוח כי "ועדת ההיגוי הבין משרדית להיערכות לרעידות אדמה פועלת רבות לקידום היערכותה ומוכנותה של מדינת ישראל לתרחיש זה. בין השאר הובילה הוועדה גיבוש תכנית לאומית להערכות משרדי הממשלה וגופי החירום, עודדה תכניות לחיזוק מבנים והתקנת מערכות התרעה, קידמה מחקרים ושת"פ בין לאומי וסייעה בהכנת תכנית לקליטת סיוע בין לאומי".
"בשנת 2017 קיימה מערכת הביטחון את תרגיל ההיערכות הגדול אי פעם לרעידות אדמה. על בסיס לקחי התרגיל גיבשו פיקוד העורף ורח"ל, בהנחיית שר הביטחון אביגדור ליברמן, את תכנית 'מגן לעורף'. מדובר בתכנית רב שנתית בהיקף של כ-5 מיליארד ש"ח, שכוללת בין השאר חיזוק ומיגון מבנים בישובים שיושבים על השבר הסורי אפריקני ונמצאים בסיכון גבוה ברעידת אדמה", הוסיפו מהרשות. "לוועדה מנהל במשרה מלאה שעיסוקו קידום היערכות המדינה לרעידת אדמה. היעדר סמכויות לוועדה, אל מול משרדי הממשלה, אכן מקשה על קידום ההיערכות והמוכנות".