היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, קיבלה הארכה עד למחר (רביעי) בשעה 13:00 להגשת תשובתה בנושא מינוי חבר הכנסת אריה דרעי לשר בממשלה. בנוסף, העותרים יצטרכו להגיש את עיקרי הטיעונים עד לשעה 18:00. היועמ"שית צפויה להגיד לבג"ץ כי מינויו של דרעי חורג ממתחם הסבירות.
היום הוגשו לבג"ץ תגובות הצדדים בעתירות שהוגשו נגד מינויו של דרעי לשר, ונגד תיקון חוק יסוד הממשלה שאיפשר מינויו לשר על אף המאסר על תנאי שנגזר עליו. לעניין החוק לא היתה צפויה התנגדות, על אף שכאמור, לדעת היועצת היה ראוי שיוחל מהכנסת הבאה ויחוקק לאחר דיון רציני ולא במהירות הבזק. בהרב מיארה תאמר שעל אף שתיקון החוק שמאפשר לדרעי להיות שר אינו חף מקשיים משפטיים, לדעתה אין מקום שבג"ץ יתערב ויפסול אותו, כך דווח ביומן הבוקר של כאן רשת ב.
תיק דרעי | האזינו לעוד יום
עם זאת, לדעת בהרב מיארה, פסיקות בג"ץ בעבר שקבעו שמינוי דרעי לשר על גבול האי-סבירות, מחייבות שכעת - לאחר הרשעה נוספת וכשהוא עוד במסגרת תקופת התנאי - המינוי כבר אינו סביר. באישור היועצת ולאור העמדות השונות, ראש הממשלה ייוצג באופן נפרד, וכך גם השר דרעי וסיעת ש"ס. מנגד, השר דרעי השיב לבג"ץ ואמר כי לא התבקש להתחייב לפרוש מהכנסת ומהחיים הפוליטיים לצמיתות. "מדובר בספין המהודהד על ידי העותרים, ללא כל אחיזה במציאות", נכתב בתשובתו. גם ראש הממשלה בנימין נתניהו והליכוד השיבו לבית המשפט וטענו כי אי מינוי דרעי זו הפעולה הלא-סבירה. לדבריהם, "אין כל דרך להביא ליציבות שלטונית ללא מינויו של מנהיג ש"ס דרעי כשר. ש"ס היא הסיעה השנייה בגודלה בקואליציה. התעלמות מהרצון הברור של הבוחרים תהווה התנהגות בלתי-סבירה בעליל". כמו כן, בתשובתו תקף נתניהו את היועצת המשפטית שלא הזהירה אותו על כך קודם לכן. "היועצת לא טענה לפני המינוי כי לשיטתה הוא לא סביר", נכתב מטעמו. "היעדר אמירה זו אומר דרשני. אם היה מדובר לשיטתה בחוסר סבירות היורד לשורש העניין, היא הייתה דואגת להפנות את תשומת לב ראש הממשלה לעמדתה מבעוד מועד". גם היועצת המשפטית של כנסת, עו"ד שגית אפיק, השיבה כי לשיטתה יש לדחות את העתירות בעניין החוק. "עמדתה המסורתית של הכנסת היא שאין לבית המשפט הנכבד מקור סמכות להפעלת ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד", כתבה. "הכנסת ערה לכך שבית המשפט אימץ את דוקטרינת 'השימוש לרעה בסמכות המכוננת', אך לעמדתה הרחבת יישומה ביחס לחקיקת קבע תחייב דיון מורכב בשאלות הנוגעות לתוכן החקיקה ומניעי המחוקק, באופן שמרחיב משמעותית את שיקול הדעת השיפוטי, וחורג מהבסיס העיוני של הדוקטרינה". לקראת הדיון בעתירות נגד מינוי דרעי לשר ונגד תיקון החוק, יוגשו היום תשובות המשיבים לעתירה עד השעה 13:00. לטענת דרעי וש"ס, לא היה עליו לבקש חוות דעת מיו"ר ועדת בחירות אם יש קלון או לא, והתיקון הוא רק הבהרה למצב החוקי הקודם (היועמ"שית אמרה שכן יש לפנות ליו"ר ועדת הבחירות, ת.א). לעניין הסבירות טענה מרכזית היא שלא היתה כל מניעה למנותו. היה ידוע שככל שנתניהו יקים ממשלה, דרעי יכהן בה ואף זאת, הוא וסיעת ש"ס קיבלו קולות רבים, ולא הורמו דגלים שאל לו להיבחר. היועמ"שית כאמור תטען שהמינוי לא סביר, אך התיקון לחוק- גם אם בעייתי, לא מצדיק התערבות. חוק דרעי: הערכה שיהיה קושי לקבוע שיש מניעה משפטית מוחלטת לחוקק את החוק. @almog_tamar עם הפרטים#חדשותהשבת pic.twitter.com/5MXM0euQnM
הדיונים במשרד המשפטים התקיימו בנושא עד הרגע האחרון, ואף היו חילוקי דעות בנוגע לתשובה. הדיון יתקיים ביום חמישי בתשע בבוקר בפני הרכב של 11 שופטים. בתוך כך, היועמ"שית לא נוכחת בישיבת הממשלה ובמשרד המשפטים אומרים כי לא מדובר בדבר חריג אלא אם מתבקשת נוכחותה, גם בממשלה הקודמות היו ישיבות רבות שלא נכחה בהן.