הפגישה הסודית של צמרת המשטרה יומיים אחרי אסון מירון

כך ניסו המפכ"ל ובכירי משטרה לסכל חקירת מח"ש
כשתי יממות בלבד אחרי האסון הגדול, נפגשים בכירי המשטרה, בראשות המפכ"ל, ודנים בניסיון לגלגל אחריות ולסכל את חקירת מח"ש
מחבר משה שטיינמץ מחבר משה שטיינמץ
Getting your Trinity Audio player ready...
האסון במירון, יעקב שבתאי
צילום: צילום: דוד כהן ומיכאל גלעדי, פלאש 90

חשיפה: יומיים אחרי אסון מירון מתכנסת צמרת המשטרה בראשות המפכ"ל לדיון. עיקרו, כך לפי מסמך סיכום הדיון שהגיע לידי כאן חדשות, עוסק בגלגול האחריות לגורמים נוספים חוץ מהמשטרה, החל מראש הממשלה ועד לדרגים המקצועיים. בנוסף הניצבים והמפכ"ל מטכסים עצה, כיצד לסכל את חקירת מח"ש שנפתחה מיד לאחר האסון.

 

"יש לפעול להקדמת הפגישה שנקבעה עם היועץ המשפטי לממשלה", אומר המפכ"ל רב ניצב יעקב שבתאי ומבקש להקים ועדת חקירה ולעצור את חקירת מח"ש. "המלצת משטרת ישראל הינה הקמת ועדה ממלכתית חיצונית, ניטרלית, אובייקטיבית, שלא תהיה מושפעת מגורמים / שיקולים  זרים, תוך עצירת ההליך המתבצע כעת ע"י מח"ש", אומר המפכ"ל.

היועצת המשפטית למשטרה, תת ניצב איילת אלישר, אומרת בדיון: "מסכימה שהיעד הוא ועדת חקירה ממלכתית שכן מדובר גם בדרג פוליטי וגורמים פרטיים". גם היא מתנגדת לקיום חקירה פלילית: "אין מקום לחקירה פלילית בשלב זה. חקירה תשתק את האפשרות לבדיקה אמיתית. יש תהליך ארוך של שנים. לא מדובר בהתחמקות אלא יכולת לאפשר בדיקה מעמיקה".

גם ראש אגף המבצעים אומר: "ועדת חקירה ממלכתית עדיפה". הסמפכ"ל ניצב דוד ביתן מציע לגלגל אחריות: "תכלית המפגש", הוא אומר, "הצפת רעיונות ודעות לשם גיבוש דרך פעולה ... השאלה המרכזית היא שאלת האחריות. אחריות אינה רק על גורם אחד ... האצבע לא צריכה להיות מופנית רק כלפי משטרת ישראל". הסמפכ"ל מדבר על חשיבות איסוף החומרים במשטרה ומציע לנסות לקשור לעניין גם את ראש הממשלה: "ישנם חומרים בלשכת רוה"מ שיש לאסוף", הוא אומר.

"כל הגורמים נמצאים בסיפור ולא רק משטרת ישראל. סיפור מערכתי ולא אישי", אומר ראש אגף חקירות ומודיעין ניצב יגאל בן שלום. גם הוא נגד החקירה במח"ש: "מח"ש החלה בבדיקה ואיסוף חומרים וניצבנו בהתנגשות – צוות חקירה מול מח"ש. הפתרון הנכון לטעמי הוא דרישת ועדת חקירה".

בן שלום נערך לפגישה עם היועץ המשפטי לממשלה באותה תקופה אביחי מנדלבליט: "היום תתקיים פגישה עם היועץ ואבחן מהו הכיוון. נתעקש לעצירה והליכה לוועדת חקירה". ראש להב 433 ניצב מוטי כהן אומר בדיון: "מציע לעצור את חקירת מח"ש עד שתתקבל החלטה". ראש אגף משאבי אנוש ניצב בועז גולדברג מדבר על התיאום עם מח"ש: "שוחחנו עם ראשת מח"ש לאישור שמות השוטרים".

ממשטרת ישראל נמסר: "האירוע מצוי תחת בדיקה של ועדת חקירה ממלכתית ועל כן, בשלב זה, לא נוכל להשיב לגופם של דברים".

"צריך תגבורת, איפה כל הקצינים שישנים על האף?", כך נשמעו ברשת הקשר שוטרים, זמן קצר לפני אסון מירון. אותם שוטרים שזיהו את העומס האדיר, ובמשך חצי שעה ביקשו שוב ושוב תגבורת, אך לא קיבלו מענה - ואז אירע האסון.

 

אחרי חשיפת ההקלטות אתמול (שני), נחום, עד ראייה לאסון ולהתנהלות השוטרים בשטח, שיחזר את הרגעים הקשים בריאיון לרן בנימיני ויגאל גואטה בכאן רשת ב. "עומדים ארבעה שוטרים מול עשרות אלפי אנשים והם נלחצים. אין להם כוח אחר. עומדים בפינה והם נמחצים. כולם צועקים על השוטרים שיסגרו את הגשר", סיפר נחום.

"התחלתי להימחץ", הוא נזכר, "הצלחתי לעלות בחזרה לגשר דב. המון אנשים היו שם. התחננו אליהם, אמרנו להם שיש אנשים שמתעלפים וזועקים לעזרה. צעקו על השוטרים - 'תסגרו את הגשר'. גם אם הם היו רוצים הם היו חייבים תגבורת, ארבעה שוטרים מול אלפי אנשים. חלק מהשוטרים לא הצליחו לדבר בקשר, הם התייאשו. ראו אנשים שלא נושמים, אנשים זעקו ופתאום הפסיקו. לא היה כוח משטרתי שיחסום את הגשר, זה היה מציל הרבה האנשים".

"חוסר תפקוד של המשטרה הוביל לאסון, יש עוד גורמים, אבל זו הנקודה הכי קריטית. צעקנו על השוטרים - 'תביאו עזרה'. השוטרים נלחצו לקיר ונמחצו יחד עם ההמון. אם היו עשרה שוטרים שעושים מחסום לפני הכניסה לגשר, אנשים היו חוזרים. זו רשלנות, זה לא יוצא לי מהראש. האסון יכול היה להימנע", אמר נחום.

"אחרי פרסום ההקלטות לא ישנתי בלילה", הוא סיפר, "השאלה למה זה לא יצא עד עכשיו. ציפיתי לשקיפות. גם השנה בל"ג בעומר היו דחיפות, לא למדו לקח. צריך לתכנן מחדש".

הפופולריים