רטיבות בקירות ואינטרקום פרוץ: הדיירים במגדל משלמים 25 שנה - ולא מקבלים תמורה

הדיירים משלמים 25 שנה - ולא מקבלים תמורה
5,000 משפחות משכונת גני אביב בלוד משלמות לחברת הניהול אורית אור, אבל לא מקבלות תמורה ראויה. כשכל דירה רביעית בישראל נבנית במגדל - הסיפור של חברת ניהול שמגלגלת מיליונים בלי שום שקיפות, צריך להדאיג את כולנו | תחקיר
מחבר גילי מלניצקי מחבר גילי מלניצקי
Getting your Trinity Audio player ready...
תחקיר מגדלים באוויר
צילום: תחקיר מגדלים באוויר

סוזי בן אליהו היא אחת מ-4,800 הדיירים שמתגוררים בשכונת גני אביב בלוד ומקבלים שירותים מחברת הניהול אורית אור. חברת הניהול שהגיעה מבחינתם בעסקת חבילה עם המפתחות לדירה. בן אליהו, כמו רוב התושבים בשכונה, נדרשת לשלם מידי שנה ב-23 השנים האחרונות השנים האחרונות מאות שקלים לחברת הניהול של השכונה. זאת, לטענת חלק מהתושבים, מבלי שהם מקבלים את מלוא השירותים להם התחייבה החברה, ועם קושי ניכר לקבל מהחברה דוחות על ההתנהלותה הכספית.

"לפני שנה היו פה בלוד מהומות והמשטרה ביקשה לנעול את הדלתות בכניסה לבניינים, אבל לנו בבניין אין איך לנעול את הכניסה - כי האינטרקום פרוץ מאז ומתמיד", מספרת בן אליהו, "צינור כיבוי האש בבניין? הוא מנותק. אז קניתי לעצמי מטף שאני אוכל לכבות אם תהיה פה שריפה. צבע? אני לא זוכרת מתי עשו פה. מים? אם אני ארתיח מים את תקבלי שכבה של אבן. את צינורות המים לא החליפו מאז שעברנו לפה. מנקים? יכולים לבוא פעם בשבוע או לא לבוא בכלל כי עזבו אותם וברחו. והכי מתסכל – זה שאין למי לפנות". 

הסיפור של חוזים כובלים לתקופה של עשר שנים, ושל התחמקות מאחריות יכול להימשך רק במציאות שבה אין רגולציה או כל אסדרה של שוק חברות הניהול. חלק מחברות הניהול שקמו בשנים האחרונות פועלות בלי כל ניסיון מוכח בניהול מערכות מורכבות וללא אחריות חוקית מוגדרת, במגדלים שרק הולכים ונבנים עוד עוד לגובה, לאור קצב הגידול הדמוגרפי בישראל.

המצב הזה עלול לייצר מפגעים ולגרור עלויות כבדות לדיירים, שחלקם כבר היום משלמים לחברות הניהול עלויות חודשיות שמגיעות גם ל-700 שקל ויותר. חוות דעת שהוציא משרד המשפטים אומנם מציעה להקים קרנות תחזוקה שייתנו פתרונות לדיירים במגדלים חדשים שנבנים, אך זהו מענה חלקי, ודיירים בבניינים רבים עדיין נותרים היום ללא מענה.

מחברת אורית אור נמסר בתגובה: "העובדה כי חברתנו מעניקה לשכונת גני אביב שירותיה כבר כמעט שלושה עשורים מדברת מבעד עצמה, ועומדת לזכותנו ולא לחובתנו, כפי שמוצג. אורית אור אינה כובלת איש ומעניקה שירותיה לפי בחירתם ורצונם של הדיירים.

"החברה מאפשרת לכל לקוח שמגיע למשרדה לעיין בדוחות החברה ודוחה טענות על היעדר שקיפות או אי קיום הבטחה לקרן פחת לדיירים. באשר לקושי להפסיק את השירות טוענת החברה כי האמור משולל מהמציאות ומאפיין קומץ דיירים אשר כל עיקרם הכפשת שם החברה.

"באשר למצב התחזוקה של המבנים: החברה פועלת כדין וכחוק. חברת ניהול ותחזוקה אינה אמונה על החלפת תשתיות ומתקנים, ובדיוק כפי שוועד בניין גובה תשלומים בעבור החלפות ותיקונים, זהו מצב הדברים גם כאשר ישנה חברת ניהול ותחזוקה לבניין.

"למרות זאת, החברה פועלת כמעין מקור מימון לביצוע איטומים והחלפת תשתיות לאנשי מקצוע וחברות מתמחות וכנגד עוזרת לדיירי הבניין והשכונה בפריסת החיובים לתשלומים ועד לכדי ניהול מו"מ ומימוש האחריות למול אותם גורמי מקצוע".

מטעם ירון בונה נמסר: "מזה מספר חודשים אינני משמש בתפקיד כלשהו בחברת אורית אור. התפטרתי מכל תפקידי בחברה ואין לי חלק בניהולה השוטף. עם זאת אבהיר כי חברת אורית אור נכנסה לפעול בשכונה בעת שהעיר הייתה תחת ועדה קרואה ובמשך שנים פעלה בתחומים רבים, בהם מפעל הזנה של קשישים חסרי יכולת, תרומה למשפחות נזקקות ועיתון לתושבים. דמי הניהול המשולמים בשכונה הינם מהנמוכים ביותר בכל קנה מידה ארצי ועם תמורה נרחבת.

בכל שנות פעילותה פעלה אורית אור תחת תקציב מפוקח על ידי משרד רואה חשבון ורתמה קרוב ל-100 מבנייני השכונה לבצע שדרוג של הרכוש המשותף. בכתבה הוצגו דיירים אינטרסנטים, שחלקם נתבעו על ידי החברה בגין פרסומים מכפישים במדיה החברתית ואחד מהם אף נאלץ לפרסם התנצלות. אחרים לא שילמו את דמי הניהול וגררו חובות לשאר דיירי הבניין".

הפופולריים