השביתה במערכת החינוך נמנעה: הושג הסכם בין האוצר והסתדרות המורים

אין שביתה: הושג הסכם בין האוצר למורים
ההסכמות בין המורים לאוצר כוללות תוספת של 1,100 שקל לפחות למורים ותיקים והתאמת ימי החופשה • ליברמן: "ההסכם נותן יציבות, מקווה שהערב נתבשר שגם התיכונים ייפתחו" • שנת הלימודים תיפתח כסדרה בגני הילדים, בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים; איום השביתה בתיכונים עדיין קיים
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
ליברמן, יפה בן דויד, שאשא ביטון, לוחצים ידיים, 31.8.22
צילום: -

פחות מ-24 שעות לפתיחת הלימודים, משרד האוצר והסתדרות המורים הגיעו הבוקר (רביעי) להסכמות בדבר ההסכם הקיבוצי החדש של עובדי ההוראה, שיהיה בתוקף עד 31 בדצמבר, 2026. שנת הלימודים תיפתח כסדרה בגני הילדים, בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים, אך איום השביתה בתיכונים עדיין קיים.

"זה חג גדול למערכת החינוך, לתלמידי ישראל ולמשק כולו", אמר שר האוצר אביגדור ליברמן במסיבת עיתונאים עם שרת החינוך ומזכ"לית הסתדרות המורים. "ההסכם הזה הוא עד סוף 2026, זה מעניק יציבות. לא נשבור יותר את הראש אם תיפתח שנת לימודים ב-1 בספטמבר. המערכת תתמקד בתכנים ולא בפרוצדורה. זה לא הסכם אידיאלי אך הוא ממצה את המקסימום. אני גאה בהסכם שהגענו אליו. מקווה שגם התיכונים ייפתחו מחר כסדרם".

שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון אמרה כי "לצד השכר המאוד-משמעותי שההסכם הזה נותן למורים הצעירים, הוא נותן ביטוי למורים שנמצאים בתוך המערכת". לדברי יו"ר הסתדרות המורים, יפה בן דויד, "ההסכם הזה שם לא רק את התלמידים במרכז, אלא גם את אנשי החינוך שמגיע גם להם להיות במרכז. זה לא רק הסכם שכר, הוא גם מקדם את מערכת החינוך קדימה. צריך להכין תוכנית איך יוצאים מהמשבר הזה".

לאור ההסכמות, סכסוך העבודה יבוטל וצווי המניעה יימשכו מבית הדין. הסכם מפורט יסוכם בימים הקרובים. שר האוצר אביגדור ליברמן הודיע שנושא המקור התקציבי למימון ההסכם יובא לדיון והחלטה בממשלה, ולאחר מכן תחל עבודת ניסוח ההסכם. בנוסף, משרד האוצר הודיע על כוונתו להאריך את בתי הספר של הקיץ עד ל-31 ביולי ולהרחיבו גם לכיתות ד׳.

עיקרי ההסכמות

> העלאת השכר לעובד הוראה מתחיל ל-9,000 שקלים ותוספות של 1,100 שקלים לאחר שלוש שנים במערכת 

> העלאת שכר המנהלים המתחילים ל-19,000 שקלים

> התאמת לוח החופשות: מוסדות החינוך יעבדו בימי אסרו חג, ל"ג בעומר ותענית אסתר. ימי האסרו יועברו לגשר בין יום כיפור לסוכות ולמורים יינתנו שני ימי חופשה לבחירה

> עידוד מצוינות: יינתן סל גמולי תפקיד גמיש למנהל, כך שמורים מצטיינים יוכלו לקבל גמול בשווי 1,000-400 שקלים בגין ביצוע יוזמה ולקיחת תפקידים. כמו כן, מתן אפשרות לחוזים אישיים למומחים מחוץ למערכת

> עד 6% מכוח האדם בכלל המערכת יועסק בחוזה העסקה אישי

> הארכת התקופה לקבלת קביעות לשלוש שנים

> מנגנון הפיטורים יעבור ייעול קל, אבל עדיין יידרשו כשנתיים לפטר מורה עם ותק של יותר מ-16 שנה

שיפור שכר בגין תפקידים נוספים:

- גמול חינוך לא יירד מ-1,000 שקלים או גמול אחוזי - הגבוה מבין השניים

- גמול ריכוז שכבה וסגן מנהל שני לא יפחת מ-1,100 שקלים או גמול אחוזי - הגבוה מבין השניים

- גמול ניהול גן לא יפחת מ-1,500 שקלים או גמול אחוזי - הגבוה מבין השניים

- הגדלת גמול הייעוץ מ-12% ל-18%

- הוספת גמול למחנכות ומנהלות גן המשלבות בכיתתן ילדים עם צרכים מיוחדים

- העלאת שיעור המשרה המינימלי עד ל-100% בהדרגה

 השר ליברמן ויפה בן דויד. צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

כדי לרצות את דרישות הסתדרות המורים ביחס לתגמול המורים הוותיקים, האוצר נאלץ לקצץ את מענק ההתמדה למורים צעירים מ-24 אלף, שהוא רצה לתת בהתחלה, ל-10,000 שקלים. הכסף הזה ילך למורים הוותיקים, כאשר מורה ותיק יקבל לכל הפחות כ-1,100 שקל תוספת.

בתוך כך במשרד האוצר והשלטון המקומי מפנים אצבעות מאשימות אחד כלפי השני בנוגע למו"מ עם ארגון המורים. בעוד באוצר אומרים כי השלטון המקומי הוא המעסיק ומשכך הוא צריך לפתור את הנושא מול רן ארז וארגון המורים, בשלטון המקומי אומרים כי העבירו הצעה עדכנית לאוצר וממתינים להתייחסותם. בשלטון המקומי מקווים שהנושא יפתר בשעות הקרובות. אין בכוונת השלטון המקומי בשלב זה לבקש צווי מניעה. 

יו"ר ארגון המורים רן ארז אמר בריאיון לאסתי פרז בתוכנית בחצי היום בכאן רשת ב: "בחינוך העל יסודי אין התקדמות, המו"מ מתנהל בעצלתיים, כי המעסיק שלנו הוא מרכז השלטון המקומי שלא יכול לעשות דבר בלי הסכמה של האוצר. סרבול לא קטן. אם לא נגיע להסכמות - כל חברי ארגון המורים חייבים לשבות, גם מכיתה ח'". 

האזינו לריאיון עם רן ארז

הוא הוסיף כי "ההסכם הקיבוצי עליו ממונה משרד האוצר לא מתקדם. המשרד לא מאפשר למרכז השלטון המקומי להתקדם להסכם קיבוצי בטענות שונות. הם רוצים לנהל את מערכת החינוך, זקוקים לשליטה מלאה במדינה. ילד בן 14 שנשאר בבית לא מפריע לאף אחד, הם לא רואים את הנזק". 

הפופולריים