כמעט שנה לאחר שנדרש לחקירה והוגשו נגדו 26 תלונות בחשד לעבירות מין, סוכן הדוגמניות שי אביטל נעצר הלילה (שישי) באמסטרדם. צו המעצר הוצא בהולנד, וכעת מתחיל הליך ההסגרה של פרקליטות המדינה מול גורמי המשפט ההולנדיים. הדיון בעניין מעצרו באמסטרדם נדחה ליום שני, בעקבות טענת סניגוריו של אביטל כי דרוש מתורגמן כדי לקיימו.
הדיון בעניין מעצרו של שי אביטל נדחה ליום שני. עורך הדין של אביטל שרון נהרי: "שי הופתע מאוד מהמעצר שלו. הוא מכחיש את הטענות נגדו. לא הסכמנו לקיים דיון ללא מתורגמן"
— כאן חדשות (@kann_news) August 19, 2022
(אורלי אלקלעי) pic.twitter.com/ljfMJcbIpd
עורך דינו של סוכן הדוגמניות, שרון נהרי, אמר על המעצר: "שי הופתע מאוד מהמעצר שלו. הוא מכחיש את הטענות נגדו. לא הסכמנו לקיים דיון ללא מתורגמן". ששי גז, גם הוא סניגור של אביטל, הוסיף: "שי אביטל יילחם על חפותו המוחלטת, הוא לא ברח מן הארץ, הוא יצא כדין. הוא טוען לחפות וחפותו תוכח. מזכיר שעד לפני שבועיים המשטרה אמרה כי אין לה מספיק ראיות כדי להסגיר אותו. שי יילחם וייצא זכאי בדין".
מעצר אביטל בהולנד
ידיעת זהב שהגיעה לנציגת המשטרה בהולנד, סגן ניצב יעל רייכד, הובילה למעצרו. שוטרים הולנדיים שאליהם התלוותה, ביצעו מארב מחוץ למסעדה באמסטרדם שבה ישב אביטל. כשיצא מהמסעדה, הקצינה הזדהתה בפניו והודיעה לו שהוא עצור. אביטל לא התנגד למעצר.
סוכן הדוגמניות נמלט כמה ימים לאחר שהחלה החקירה נגדו. עורך דינו, ששי גז, ניסה במהלך השנה להביא להסכם מול היחידה החוקרת לפיו אביטל יחזור, ייחקר, ימסור את גרסתו וישוחרר בתנאים מגבילים. אולם במשטרה סירבו לתנאים ואביטל החליט שלא לחזור מחשש שייעצר. "לפני מספר חודשים הוא קנה כרטיס טיסה לישראל ורצה לחזור, אבל אז הצטברו עוד תלונות והוא פחד״, סיפר אחד מחבריו.
המשטרה, שנחשפה ליציאתו כמה ימים לאחר מכן, עקבה אחר מסלולו בין מדינות. הוא נע בין כמה מדינות באירופה, על בסיס שבועי, יומי ואף דו-יומי, ולא התבסס באף מקום. לפני שלושה חודשים התקבלו האישורים הנדרשים מהמחלקה המשפטית הבין-לאומית ויצאה הודעה אדומה דרך האינטרפול בליון, שמאפשרת את מעצרו בכל נקודה שבה הוא נמצא. הלילה הבשילו התנאים המודיעניים ומבצע המעצר יצא לפועל.
מבחינה משפטית, ישראל לא יכולה לבקש את הסגרתו של אביטל, אלא אם היא מתחייבת להעמיד את המוסגר לדין. לא תתאפשר הסגרה לצורכי חקירה בלבד. ככלל, העמדה לדין נעשית אחרי חקירה מלאה, שכוללת את חקירת החשוד, אבל כשחשוד נמלט מחקירתו – וכשברשויות האכיפה חושבים שיש מספיק ראיות – ניתן לבקש הסגרה גם בתנאים כאלו.
עורך הדין בן מעוז, שמייצג כמה מתלוננות נגד אביטל, אמר בריאיון לליאת רגב בתוכנית בחצי היום בכאן רשת ב: "המשטרה והפרקליטות עבדו לאורך כל התקופה בצורה חמכה ובשקט, ולא יצאו בהצהרות שהיו יכולות לסכל את המעצר". הוא המשיך והסביר: "הליכי הסגרה הם לא פשוטים. אין הסגרה לצורך חקירה בלבד, לכן זה התעכב. היו צריכים לגבש תשתית ראייתית שמספיקה לכתב אישום כדי להציג אותה להולנד ולהסגירו".
האזינו לריאיון עם עו"ד בן מעוז בכאן רשת ב
יו"ר נעמת, חגית פאר, הגיבה למעצרו של אביטל ומסרה: "יש לפעול להסגרה מהירה של שי אביטל לישראל ולוודא שלא תחל סחבת חדשה כעת. האירוע לא יושלם עד ששי אביטל יתייצב מול קורבנותיו וישיב על ההאשמות הקשות נגדו".
בחודש יולי שעבר פורסם כי לפי גורמים במשטרה יש התקדמות בחקירה, וישנן ראיות שתומכות בעדויות נגד אביטל. נגד אביטל עולות טענות להטרדות, תקיפות מיניות ואף אונס. העדויות נגד אביטל, מסוכני הדוגמניות הגדולים בישראל, מתייחסות בין השאר גם להשתקת מתלוננות שרצו לפרסם את מעשיו, ולהתכתבויות בעלות אופי מיני עם צעירות וקטינות ברשת. כמה מהדוגמניות הבכירות שיוצגו על ידו – בהן נטע אלחמיסטר וטיילור מלכוב – הודיעו על סיום ההתקשרות שלהן עימו בעקבות הפרשה.
בסרטון שפרסמה הדוגמנית גל גברעם בחשבון האינסטגרם שלה היא סיפרה על יחס מזלזל שקיבלה מיומנאי בתחנת המשטרה כשניגשה להתלונן נגד אביטל. גברעם אמרה כי בסופו של דבר לא הגישה תלונה, על אף ניסיונות המשטרה ליצור איתה קשר. בהמשךף מפקד המרחב העניק גיבוי לשוטר שהיה היומנאי בכניסה לתחנת המשטרה.
גברעם אמרה לאחר מכן בדיון בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת: "היחס שמישהי מקבלת בתחנת המשטרה - מרסק אותך. קיבלתי סטירה מצלצלת מהמשטרה". לדבריה, "כששאלו אותי למה באתי עכשיו - זה נשאל מבורות. הפקיד לא אשם, לא הדריכו אותו. לא התכוונתי שיידעו שאני מגישה תלונה, אבל זה יצא בעל כורחי כי הייתי כל כך מתוסכלת". היא הוסיפה כי על אף הכשל שחוותה לדבריה, כעת המשטרה עושה את שמוטל עליה.