שמעתם פעם מה בעל עסק צריך לעבור כאן רק כדי שיאשרו לו לשים איזה שלט קטן? ועדות על ועדות, גיהינום של ביורוקרטיה. אבל כשזה מגיע למסוף כימיקלים ומכלי דלק של חברה מזהמת, עם היסטוריה של אסונות ענקיים - בום. כאן דווקא אפשר לדלג על חלק מהתהליך.
אנחנו מדברים על קצא"א. ממש בזמן שאנחנו מדברים, החברה דוחפת לאשר הרחבה של המתקנים המזהמים שלה באשקלון, ומחכה לתשובה של מוסדות התכנון. אבל באיגוד ערים לאיכות הסביבה שמו לב למשהו מטריד ביותר.
כשמפעל מגיש תוכניות הוא חייב לעשות בדיקות על איך הן ישפיעו על הסביבה. אבל קצא"א היא לא כמו כל מפעל. היא העדיפה לחסוך לעצמה כאב ראש - ואישרו לה את זה. קצא"א קיבלה מהיועצת הסביבתית של הוועדה לתכנון המלצה לבצע תסקיר סביבתי מצומצם, בלי בדיקה בנוגע לאיכות האוויר, חומרים מסוכנים או זיהום קרקע למשל. חסכו לה ביורוקרטיה ובלגן, במקום לעשות בדיקה מקיפה.
זה לא שמדובר באיזו חברה מצטיינת סביבתית. בשנה וחצי האחרונות אירעו לפחות שלושה אירועי דליפה גדולים שם. אחד מהם אפילו השבית מתקן להתפלת מים. אז איך יכול להיות שחברה כזאת מקבלת הנחות מהמדינה? להיפך, חברה כזו צריכה להיבדק בשבע עיניים, כדי למנוע אסונות סביבתיים נוספים. מדובר במחטף.
בקצא"א מעידים על עצמה שהיא חברה מפוקחת ומבוקרת על ידי המדינה. ממינהל התכנון נמסר שהם עוד צריכים לדון בתוכנית, אבל לא מסרו מתי. חמש ארובות בסולם גליק.