55 שנים אחרי איחודה - לאן ירושלים הולכת?

55 שנים אחרי איחודה - לאן ירושלים הולכת?
איתמר מאירי ניסה לפצח את הסוד של העיר המסובכת בעולם, ויצא למסע בין מזרח למערב, בין ערבים ליהודים, חילונים וחרדים. בדרך הוא עבר גם בין הפקקים והשטחים הירוקים המתמעטים | סדרת הכתבות "סינדרום ירושלים"
מחבר איתמר מאירי מחבר איתמר מאירי
Getting your Trinity Audio player ready...
סינדרום ירושלים
צילום: סינדרום ירושלים

רגע לפני שאנחנו חוגגים 55 שנים לאיחודה של ירושלים - זמן לדבר על  העיר הכי מורכבת, מתוקשרת ומסובכת שיש. עם אוכלוסיה שגדלה בקצב מסחרר, וכוללת שילוב של חרדים, ערבים, דתיים לאומיים וחילונים. סדרת הכתבות "סינדרום ירושלים" של איתמר מאירי, ששודרה השבוע בחדשות הערב בכאן 11, מנסה להבין - מה צופן העתיד לבירת ישראל? 

האם העיר שחוברה לה יחדיו בדרך להתפרק? האזינו לעוד יום 

הפרק הראשון בסדרה עוסק בפיתוח ותשתיות. לפי הערכות, בעוד כ-20 שנה אוכלוסיית ירושלים תגיע ל-1.3 מיליון בני אדם. איך נערכים לכמות כזו של אנשים? עם הרבה פרויקטים של התחדשות עירונית, ובניינים גבוהים – שלא פעם דוחקים את האבן הירושלמית החוצה. התוצאה: העיר נראית כמו אתר בנייה שלא נגמר, עם עבודות על הרכבת הקלה ופרויקט עצום בכניסה לעיר, שאמור לספק אלפי מקומות עבודה. מתי זה ייגמר?

"20 שנה של אתר בנייה": האבן הירושלמית נדחקת החוצה?

הפרק השני בסדרה עוסק באוכלוסייה הערבית ובפערים בין מזרח למערב. 55 שנים לאחר איחוד ירושלים, מזרח העיר נחשבת לחצר האחורית של הבירה. שם אמנם משלמים ארנונה, אבל אין כבישים, המים בקושי זורמים, לבחירות המוניציפליות לא מצביעים - והפשיעה חוגגת. האם יש התקדמות בכל הקשור למצבם של הערבים בעיר, והאם יש סיכוי לדו קיום בכלל, או שהאיחוד היה טעות פוליטית?

הפסקות חשמל, לכלוך ומחסור חמור בתשתיות: מסע בחצר האחורית של ירושלים

הפרק השלישי מתמקד המאבק החרדי-חילוני. זה לא סוד שירושלים סובלת מהגירה שלילית. החילונים נדחקים משכונות רבות בצפון העיר, לצד הניסיון לחיות יחד במקומות אחרים. ומצד שני, להתחרדות בעיר יש השלכות במגוון תחומים. ירושלים היא העיר שבה מספר החרדים הגדול בארץ – רבע מהחרדים בישראל גרים בה. הקרב על צביונה של הבירה הוא אחד האתגרים הגדולים שניצבים בפניה בשנים הבאות.

האם עוד יש סיכוי לחיים משותפים של חרדים וחילונים בירושלים?

הפרק הרביעי עוסק בחיי הלילה בבירה, שהולכים מצטמצמים. האגדה מספרת שבשנות ה-90 ירושלים חיי הלילה בירושלים נתנו פייט לתל אביב. מועדון האומן 17 ומסיבות האפטר שלו משכו בליינים מכל הארץ, אבל עשור אחר-כך, בצל הפיגועים, נסגרו מועדוני הבירה הגדולים וחזרו להיות האנגרים אפורים באזור התעשייה תלפיות. מאז המצב הביטחוני התייצב, אבל המועדונים הגדולים לא חזרו לעיר. היכן הם חיי הלילה של ירושלים?

כשהתל-אביבים עמדו בתור לאומן 17: מה נשאר מחיי הלילה של ירושלים?

הפופולריים