פחות בחינות בגרות, יותר קורסים דיגיטליים ולמידה עצמאית | הרפורמה החדשה בתיכונים

פחות בחינות: הרפורמה החדשה בתיכונים
תוכנית חדשה שתיכנס לתוקף בכיתות י' החל משנת הלימודים הבאה תאפשר לבתי הספר ולתמידים יותר אפשרות לבחירה של אופי המשימות שיוטלו בתיכון. הבחינות בכמה מקצועות מרכזיים יבוטלו. ארגון המורים מאיים: "אין הסכמות, ננקוט בכל האמצעים"
מחבר לירן כוג'הינוף ואיתי שיקמן מחבר לירן כוג'הינוף ואיתי שיקמן
Getting your Trinity Audio player ready...
תלמידים בחינות בגרות בכיתה
צילום: צילום: יוסי זליגר, פלאש 90

בחינות הבגרות בהיסטוריה, ספרות, אזרחות ותנ"ך יבוטלו ויחלפו במטלות פנימיות ועבודה רב תחומית: שרת החינוך שאשא ביטון השיקה היום (שלישי) את הרפורמות בבחינות הבגרות במקצועות הרוח והחברה הכוללים שינוי של שיטת ההיבחנות.

התכנית תחל לפעול משנת הלימודים הבאה בקרב תלמידי כיתות י׳. במסגרת הרפורמה המתוכננת יכול בתי הספר לבחור את דרך הלימוד: באמצעות באמצעות קורסים דיגיטליים, משימות חקר כיתתיות, למידה עצמית או שיתופית, למידה חוץ כיתתית ולמידה מקוונת, לצד למידה פרונטלית.

בכל אחד מהמקצעות בכיתות י'-י"א יבחנו התלמידים בשש משימות לבחירת המורה שהציון עליהם ינתן על ידי בית הספר. בין המשימות הצגה בעל פה והכנת עבודות עצמאיות. בכיתה י"ב יוקדשו שעות הלימוד לכתיבה עבודה בנושא לבחינת התלמיד. העבודה תרכוב מארבעה פרקים בכל אחד מהמקצעות.

העבודה המסכמת תוערך על ידי בוחן חיצוני, כשהציון של עבודה זו יורכב מציון בית ספרי (50%) ומציון הערכה החיצוני (50%). ציון הערכה החיצוני יורכב מהערכת העבודה הכתובה ומהערכת פרזנטציה בעל פה על העבודה.

שרת החינוך שאשא ביטון מסרה: ״העולם של היום משתנה בקצב מהיר ושיטת הלימוד חייבת להתאים את עצמה גם בבגרות. על כן, אנחנו יוצאים היום לדרך עם מהלך מהפכני, שמשנה את שיטת הבגרות בישראל, ויקרין בסופו של דבר על תהליכי הלמידה בכל שכבות הגיל, בכל מערכת החינוך.

"המטרה שלנו להעניק לתלמידים כלים שישרתו אותם בעתידם האישי, המקצועי והאקדמי. שתוענק להם חווית למידה רלוונטית, מעמיקה, כזו שתיחקק להם בתודעה לעוד שנים קדימה.

אנחנו משנים את הדרך כדי לתת לתלמידים את ההזדמנות להפסיק לשנן, ובאמת להתעניין. כדי שהמורשת והרוח הישראלית תהיינה זכורות ואהובות על ידי התלמידים. אנחנו משנים את הדרך כדי לחזק את הצוותים החינוכיים ולאפשר להם ללמד בדרכים רבות ומגוונות ולהגשים את חזונם. הגיע הזמן להתאים את מערכת החינוך ושיטת הלימוד לעידן החדש.״

מנכ"לית משרד החינוך דלית שטאובר מסרה: "תוכנית התחדשות הלמידה היא פורצת דרך ברמה עולמית. מזה שנים רבות מקצועות הרוח בעולם ובארץ, לא נמצאים במקום הראוי להם, כשבשנתיים האחרונות חל פיחות נוסף במעמדם. 

"תכליתו של המעשה החינוכי הוא להעלות את רוחו של האדם ולטפח את הנעלה שבו. במסגרת התכנית החדשה כל תלמידי ישראל ילמדו את כל מקצועות המח"ר, כשבשלב השני הם יעסקו בסוגיה, ברעיון גדול ובשאלת חקר שמחברת בין התחומים, מתוך בחירה ועניין אישי.

"זהו רגע מרגש ומאתגר שבו אנו מניעים שינוי ראוי והכרחי באמצעות המעשה החינוכי, חיזוק מעמד המקצועות, מקומו של מורה והתלמיד בתוך תהליך הלמידה. היום אנו צועדים צעד נוסף לבניית חברה ערכית".

בארגון המורים הגיבו: "אין הסכמות בין ארגון המורים ובין משרד החינוך לגבי הרפורמה המוצעת על ידי שרת החינוך בנושא בחינות הבגרות במקצועות המח״ר (הסטוריה, ספרות, תנ״ך ואזרחות), וזאת בגלל התנגדות של משרד האוצר. התנגדותו של האוצר מצביעה כאלף עדים על כוונתם לפגוע במקצועות ההומניים ובציבור המורים. ארגון המורים ינקוט בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותו על מנת למנוע את הפגיעה". 

שאשא ביטון הגיבה: "יש הסכמות לגבי התוכנית והתרומה שלה למערכת. מבינה את חששות המורים שתנאי השכר שלהם לא יפגעו. כפי שאמרתי בעבר אני אומרת גם כאן ואמרתי אתמול בפני רן ארז – תנאי העסקה והשכר במדינת ישראל, המורים של המח"ר, לא יפגעו. אי אפשר יהיה לגעת בשעות האלה. אני יודעת שהארגון חושש שבתהליך הגמישות המורים ינתבו את השעות בצורה שמתאימה לבית הספר אבל לא במקצועות המחר. בטוחה דאחרי שהדברים יעלו על הכתב אז גם הארגון יביע תמיכה". 

הפופולריים