בכל יום חמישי, שעתיים בשבוע, משקיות הוראה והדרכה של אגף כוח אדם בצה"ל נכנסות לכיתה ח'1 בתיכון אמית בשדרות ומלמדות – איך לפתח אפליקציה? כשיסיימו ללמוד את הנושא הזה, התלמידים יקבלו גם "שיעורי סייבר", הכול חלק מתוכנית "גשרים" - תוכנית החינוך הטכנולוגי שמובילה יחידת 8200 בשיתוף חיל החינוך, משרד החינוך, הרשות המקומיות וקרן רש"י.
התוכנית הזו נוגעת אולי באחת הסוגיות היותר גדולות שמעסיקות את צה"ל ומערכת החינוך: איך גורמים גם לתלמידי הפריפריה החברתית-כלכלית להתגייס ליחדות העלית הטכנולוגיות של צה"ל. "יש מאמץ גדול של צה"ל לתפוס את המצטיינים בפריפריה", אומר סא"ל א', קצין ב-8200. "הבנו שאנחנו צריכים לייצר פוטנציאל. אני לא מחפש את אותם עשרות, אלא מאות צעירים, כדי לבדוק אם יש להם חיבור לעולם הטכנולוגי".
בשונה ממיזמים לימודיים אחרים של צה"ל בכיתות, בפעם הראשונה הוחלט לרדת שלב – לא התמקד בתלמידי התיכון רגע לפני הגיוס, אלא בתלמידי חטיבות הביניים. התוכנית שהחלה לפעול בינואר בנוף הגליל, טבריה, קריית מלאכי, אופקים ושדרות נותנת את אותותיה.
בצה"ל סירבו להעביר לנו נתונים לגבי כמה מתלמידי הפריפריה מגיעים ליחידות הטכנולוגיות, אז חיפשנו את מה שמנבא את כניסת התלמידים ליחידות העלית – המגמות בתיכון. בשנת הלימודים הקודמת אף תלמיד באופקים וקריית מלאכי לא נגיש לבגרות ברמה של 5 יחידות לימוד במדעי המחשב. בשדרות ניגשו שבעה תלמידים בלבד – 3% מתלמידי השכבה, לעומת כמעט 30% מתלמידי יב' ברמת השרון וכמעט 17% מתלמידי הרצליה וכפר סבא.
במתמטיקה, פחות מ- 5% מתלמידי שכבת יב' באופקים נבחנו ברמה של 5 יחידות , רק 11% מתלמידי שדרות וטבריה וקצת יותר מ-10% מתלמידי קריית מלאכי, זאת לעומת 40% מתלמידי רמת השרון ן- 30% מתלמידי הרצליה וכפר סבא. גם בפיזיקה המצב דומה.
כשמאור קדוש התחיל את התיכון הוא יכול היה רק לחלום על לימודים טכנולוגיים. ובכל זאת הוא מצא את עצמו באחת מיחידות העילית הטכנולוגיות בצה"ל, שהובילה אותו לעבודה ביונקורן "פאבריק". "משהו אמר לי להיות אקטיבי, הייתי חייב ללמוד משהו טכנולוגי-מדעי", הוא מספר. באמצע כיתה י' מאור עוזב את בית הספר אליו הוסלל מראש בחולון ועובר לתיכון טכנולוגי. "אנשים מהשכונה שלי שלא קיבלו את ההזדמנות בבית הספר ללמוד משהו מדעי –הסיכוי שלהם קטן".
משנת הלימודים הבאה התוכנית תורחב לעשרות רשויות נוספות בפריפריה בתקווה שבעוד עשור הפערים יצטמצמו.