מאות בעלי עסקים בעכו מתפרנסים מתיירות, ובקושי שורדים בעקבות הקורונה וההתפרעויות בעיר בזמן "שומר החומות". "ישראלים תמיד הגיעו בסופי שבוע ובחגים", מספרת מיכל פירסטון, בעלת דירות האירוח בעכו "עלמא". "מי שהחזיק את התיירות בעיר בין לבין אלה התיירים הנכנסים, והם לא מגיעים עכשיו. מצד שני, יש ישראלים יהודים שלא מוכנים להגיע היום לעכו".
מסעדת "אורי בורי" שנשרפה באירועי חודש מאי נפתחה מחדש, אבל המלון הסמוך מתקשה להתאושש. "אנחנו נמצאים במצב קשה. עם המחלה, גם אם יש כמה הזמנות – אז הן מבוטלות, ואנחנו בלי יכולת לחייב בדמי ביטול. העסקים ברובם צולעים", אומר אורי ירמיאס, בעלי המסעדה ומלון "אפאנדי".
בעיריית עכו מודעים היטב למצבם של עסקי התיירות ואף רוצים ללכת לקראתם. ביוני בשנה שעברה אישרה המועצה הנחות של עד 50% במיסי הארנונה לעסקים שנפגעו. אבל מתברר שלא מדובר במהלך כל כך פשוט ליישום.
משרד האוצר ומשרד הפנים מתנגדים להנחות בארנונה שאישרה העירייה. הסיבה: עכו אינה מוגדרת רשות איתנה, ולכן אינה רשאית להעניק הקלות במיסים.
"הגשנו את נושא הארנונה וקיבלנו דחייה לצערי", מסביר מנכ"ל העירייה יניב אשור. "זו עיר במצב סוציו-אקונומי 4, מעורבת, עיר תיירותית שמדינת ישראל לא משקיעה שקל באחזקה שלה אלא רק בפרויקטים. תוסיפו לזה את כל מה שקורה פה מסביב – זה לא הגיוני".
בעלי העסקים בעיר מתקשים כמובן לקבל את רוע הגזירה. "זה מרתיח ברמות כי לא מדובר בהרבה כסף מבחינת המדינה", אומר מאיר דוידסון, בעל המלון "עכותיקה". "ומדובר כאן בעיקר בעסקים שבשבילם זה פשוט לשרוד ולעבור תקופה".
עסקים שנפגעו בפרעות בעכו חזרו לפעול לפני כחמישה חודשים. לפי החלטת המדינה, הם זכאים לפיצוי ישיר בלבד על הנזק שנגרם, אבל לא על נזקים מקיפים. "זה קשה מאוד", אומר סעיד שאמי ממסעדת פלוקה, "אבל אין לי לאן ללכת. אני בקושי מחזיק את הראש מעל המים".
בעיריית עכו ממשיכים להידבר עם משרדי הממשלה כדי לסייע לעסקים שנפגעו, כפי משביר המנכ"ל יניב אשור: "אנחנו בונים היום תוכנית נוספת שתיתן גיבוי כשנקבל את הסירוב, ונראה איך אנחנו יכולים חוקית לסייע במעמסה הכלכלית. משרדי הממשלה צריכים להבין שהתיירות בעכו שונה מכל מקום אחר בארץ. ובשביל לפתח אנחנו צריכים פה את המדינה".
בחודש שעבר דרגה עכו במקום השני באתר ההזמנות בוקינג, ברשימת הערים המבוקשות ביותר בישראל בקרב תיירים ומטיילים. אבל התואר המכובד הזה – אין בו כדי לעודד את בעלי העסקים בעיר. לפחות לא כרגע.