"אין לנו לאן ללכת": המשטרה מפנה מבנים בכפר שלם

"אין לאן ללכת": המשטרה מפנה מבנים בכפר שלם
עימותים בין תושבים לשוטרים בשכונה, ברקע פינוי של שבעה מבנים לקראת עבודות הרכבת הקלה שאמורות להתחיל באזור
מחבר סיוון סיסאי ונופר משה פרדו מחבר סיוון סיסאי ונופר משה פרדו
Getting your Trinity Audio player ready...
פינוי מבנים בכפר שלם 24.01.22
צילום: -

עימותים התפתחו היום (שני) בין כוחות משטרה לתושבים בשכונת כפר שלם בתל אביב, ברקע פינוי של שבעה מבנים לקראת תחילת העבודות על הקו הסגול של הרכבת הקלה. עד כה פונו מכפר שלם 96 מבנים, היום צפוי להסתיים הפינוי. חלק מהתושבים מסרבים להתפנות ומתכוונים להתבצר בבתים. 

בחברת נתיבי תחבורה עירוניים (נת"ע) שללו את טענות התושבים לפיהן לא הוצגו להם צווי פינוי, וציינו שהמשטרה לא הייתה מגיעה למקום אם התושבים לא היו מקבלים את הצווים. 

לי, תושבת השכונה שפונתה מביתה, סיפרה לכאן חדשות הבוקר: "פינו אותנו מהדירה אחרי 15 שנה. בלי צו פינוי, בלי כלום. הרימו ידיים על אחותי, לא נותנים לנו להיכנס. אנחנו בחוץ בגשם, בלי הסכם ובלי דירה. מקציבים לך חצי שעה להתפנות, לא נותנים לך יותר מזה". אחותה הוסיפה: "אמא שלנו חד הורית, אבא שלנו נפטר לפני חמש שנים, אין לנו לאן ללכת". 

תושבי השכונה מנהלים מאבק ארוך שנים ברקע ההחלטה להפקיע שטחים ממנה לטובת הקו הסגול. לטענת התושבים, הפיצוי המוצע להם מזערי, ולא מאפשר רכישת דירה באזור. בכפר שלם לא הוסדר מעמד הקרקע והבתים לאורך השנים, תושבי השכונה הובאו אליה בשנות ה-50. 

במרץ 2020 היה אמור להתקיים הפינוי של כפר שלם, אך הוא לא יצא לפועל. המדינה התחייבה לבית המשפט העליון שעד אוגוסט 2020 הפינוי יבוצע. גורמים שמעורבים בפרויקט, אמרו באפריל 2021 ששרת התחבורה דאז, מירי רגב, סירבה לפנות 20 מבנים בשכונה בגלל הכרות פוליטית עם התושבים.

הקו הסגול אמור היה להיחנך עם תום העבודות עליו בשנת 2026, עלותו עשרה מיליארד שקלים והוא אמור לשרת כ-60 מיליון נוסעים בשנה. הקו אמור להתחיל מאזור קריית אונו ואור יהודה.

תגובת חברת נתיבי תחבורה עירוניים: "עד היום הצליחה נת"ע להביא לפינוי כ-90 מבנים בהסכמה ובהתאם למתווה הפיצוי שקבעה מועצת מקרקעי ישראל ועל פי צו בית משפט. הדיירים המפונים הועברו לפתרון דיור זמני במלון לימים הקרובים, עד להעברת כספי הפצויים וההסתגלות, כפי שנקבע לכל אחד מהזכאים. בהתאם להחלטת ממשלת ישראל והכרעת בית המשפט העליון, הקו הסגול הינו פרויקט לאומי לרווחת כלל תושבי גוש דן וישראל ויש למנוע כל עיכוב נוסף שלו.

"היום הוא סופו של תהליך בן 5 שנים של התדיינות מול התושבים. הגענו עם הרוב המכריע להסכמות עפ"י הקריטריונים שנקבעו ברמ"י, שקיבלו את אישור בית המשפט. רובם של הנותרים שפונו היום אינם עומדים בקריטריונים - הגיעו לכפר בשנים האחרונות, פוצו בעבר או שמתגוררים בכתובת אחרת".

המנכ"ל, חיים גליק, הוסיף: "זו לא מטלה משמחת, אך הפינוי הוא הכרח על מנת להקים את הרכבת הקלה. הפינוי בוצע בנחישות אך ברגישות רבה ותוך דאגה לכבודם של המפונים ורכושם. איש לא ישאר הלילה בחוץ, כולם קיבלו מגורים ארעיים".

הפופולריים