קרוב ל-70 שנה אחרי חתימת הסכם השילומים עם גרמניה, בג"ץ ידון היום (שלישי) בדרישה של ניצולי שואה וארגונים להורות למדינת ישראל לדרוש גם את ה"שליש החסר". מדובר בחלק שאמורה היתה לשלם מזרח גרמניה, במה שמכונה גם "הסכם לוקסנבורג", אך עד היום לא שולם. לפי העותרים, דובר אז על חצי מיליארד דולר, ששווה היום כ-17 מיליארד דולר.
בעתירה נטען כי מזרח גרמניה סירבה לשלם את חלקה, אך בשנת 1990 לנוכח השינוי הפוליטי ששטף את מדינות הגוש הקומוניסטי, היו נכונים הפעם שלטונות מזרח גרמניה לדון בתביעה הישראלית, אך זה לא הבשיל בשל איחודה של גרמניה.
לטענת העותרים, ישראל לא פנתה באופן רשמי לממשלת גרמניה המאוחדת בתביעת תשלום "השליש החסר" ויש לבג"ץ להורות לה לעשות כן. המדינה תבקש בדיון לדחות את העתירה, בנימוק כי בתחילת שנות ה-90, לאחר איחוד גרמניה, כן פעלה ממשלת ישראל מול שלטונות גרמניה בנושא התשלומים וכי ישראל מקיימת קשר רציף עם גרמניה בנוגע להגדלת אחריותה ותשלומיה עבור ניצולי שואה.
בין השאר אומרת המדינה כי עם השנים הוגדלו התשלומים למקבלי קיצבה מגרמניה, יוצאי בולגריה ורומניה הוכרו לקיצבה. נוסף על כך, בעקבות השלכות הקורונה, העניקה גרמניה מענק דו-שנתי עבור 85 אלף ניצולים בשנת 2020 ובשנת 2021, בסכום של 1,200 אירו כל שנה.