"אנחנו בתקופה של משבר, יש עלייה בכל מדדים", אומרת אומרת הילה שחר שרעבי, קצינת ביקור סדיר בפתח תקווה. לה וליתר הקב"סיות (קצינות ביקור סדיר) יש את אחד התפקידים המשמעותיים ביותר בחייו של תלמיד בוגר - לנסות לעשות הכול כדי להחזיר את מי שוויתר ופרש מבית הספר למסלול הלימודים. והקורונה הפכה את עבודתם לדבר מסובך עוד יותר.
"אם לפני שנתיים המצב היה קשה ועמוס, עם עבודה מטורפת מבוקר עד בוקר, בשנתיים האחרונות השוליים שהתרחבו הפכו להיות בלתי אפשריים", אומרת מעיין אוליאל, מנהלת המחלקה לביקור סדיר בפתח תקווה.
עד כמה המצב קשה? במסמך שהוכן לדיון בוועדת החינוך לפני חודשיים מודה משרד החינוך – "קצין ביקור סדיר מטפל בכ-100 תלמידים בנשירה סמויה וגלויה. יש כיום בממוצע 4.115 מטופלים לכל משרה מאוישת. כדי להגיע לממוצע של 100 מטופלים צריך להוסיף כ-96 משרות".
נדב בן ה-15, תלמיד כיתה ט', הפסיק להגיע ללימודים ולהתחבר לשיעורים בזום. כהגענו לביתו יחד עם קצינת הביקור סדיר, הוא סיפר: "אני לא מצליח ללמוד מרחוק. יש כאלה שמצליחים, אני לא מבין אותם. לפני הקורונה הייתי קם ולומד כל יום אבל מאז הקורונה כבר אי אפשר".
גם מרים חגירה הייתה בבית בין כיתה ט' ל-י', למרות כל הניסיונות לשכנע אותה לחזור למסגרת הלימודית. היא משמיעה לנו את מה שאמרה לקב"סית שניסתה ליצור איתה קשר: "ממש אין לי כוח לשוחח על בית הספר, כי אני כבר פרשתי. גם אם אני אלמד אני לא אבוא כל יום, אז למה לעצבן? למה סתם לחפור? מבחינתי אני לא מעוניינת לשמוע כלום וזהו". היום היא שוב בבית הספר, בכיתה י"א, בזכות קצינת ביקור סדיר שהצליחה לשכנע אותה לחזור ללמוד.
"מאז הקורונה נשארתי בבית" מספרת מרים. "הייתי בבית מעל שנה שלמה, קמתי כל יום ב-14 בצהריים ושתיתי ועישנתי הרבה, עם הזמן זה התגלגל ממש לתחתית". מרים למדה בפנימייה לבנות חרדיות והייתה תלמיד שרגילה לחזור הביתה רק בסופי שבוע. הקורונה והחזירה אותה הביתה: "אם לא הייתה את הקורונה, הייתי ממשיכה ברצף הזה של הלימודים. אבל מה לעשות? לפעמים אנשים מקבלים ירידה לצורך עלייה".
בקרוב ועדת החינוך בכנסת תדון שוב במצב הקשה של קציני ביקור סדיר, שקורסים תחת הלחץ. הם אולי מצליחים להגיע בינתיים לכל התלמידים, אבל לא באמת לגעת בהם.
במשרד החינוך מעריכים כי בשיא גל הקורונה לפני שנה, בין 20% ל-30% מתלמידי ישראל לא באמת למדו. מדובר בכ-360 אלף תלמידים. עכשיו חוששים שעם החזרה במקומות מסוימים ללימודים דרך הזום – נגיע למספרים דומים.