דוח על תספורת? האזרחים שנגררו לבתי המשפט בגלל עבירות הזויות

האזרחים שנגררו לבתי המשפט בגלל עבירות הזויות
תלמיד תיכון שסיפר חבר במקלט והפך לנאשם, בעל חנות חומרי בניין קיבל כתב אישום על מכירת נורות של 75 וואט במקום 60. אלו רק שני מקרים מתוך רבים בהם אזרחים מוצאים את עצמם עם הליך פלילי על מקרים שטותיים כי כך מחייב החוק. האם המהפכה שתפסיק את פליליות היתר כבר כאן?
מחבר תמר אלמוג מחבר תמר אלמוג
Getting your Trinity Audio player ready...
תיקים
צילום: קובי גדעון, פלאש 90

כמעט 400 אלף כתבי אישום הוגשו בשנת 2020 לבתי משפט השלום בישראל, כמעט פי ארבעה מבאיחוד האירופי. באותה שנה, יותר ממחצית מכתבי האישום שהגישה חטיבת התביעות במשטרה, שמגישה את רוב כתבי האישום, היו על עבירות של הפרת הסדר הציבורי. מה שנחשב הרף התחתון ביותר של העבירות הפליליות. בכתבה ששודרה הערב (ראשון) בחדשות הערב בכאן 11, עלו דוגמאות למקרים אבסורדים שגוררים את האזרח להליך פלילי על מקרים שטותיים. 

בין השאר תלמיד תיכון שלמד ספרות סיפר את חברו במקלט הבניין בזמן אחד הסגרים. הוא קיבל קנס של 5,000 שקלים על הפעלת עסק ולאור המצב החוקי, כשביקש להישפט הוא הפך לנאשם. התיק נגדו נסגר בהמשך. במקרה אחר, סאמי, בעל חנות לחומרי בניין, שהואשם במכירת נורות של 75 וואט במקום 60.

הוועדה לדה פליליזציה שהוקמה במשרד המשפטים, בראשות מנכ"ל המשרד, מתכננת צמצום משמעותי של העבירות הפליליות והמרת חלק מהסעיפים מכאלו שגוררים הליך פלילי – להליך אזרחי או מנהלי. האם המהפכה  שתפסיק את פליליות היתר כבר כאן?

הפופולריים