בעקבות משבר הקורונה הודיע משרד החינוך שהשנה לא יתקיימו מבחני המיצ"ב, כפי שתכננו במתכונתם החדשה, אבל בהוראת שרת החינוך, יפעת שאשא ביטון, הוחלט לקיים מבחן ארצי, מעין בחינת מיצ"ב לכל תלמידי כיתות ד' בכל הארץ בשפה.
בשבוע שעבר קיבלו המורות ללשון את ההודעה כי המבחן יתקיים ב-21 בצדמבר, ובתוכנית הבוקר הזה בכאן רשת ב פורסם היום (שני) שמאז - הזעם והכעס של המורות עלה וכך גם הלחץ בקרב התלמידים. י', מורה לשפה ממרכז הארץ אמרה כי "משרד החינוך מנותק ממה שקורה בשטח".
י' הוסיפה כי "לא יכול להיות שהוא מבקש מאיתנו פתאום לעשות מבחן חיצוני בחודש הבא. רק עכשיו התחילה השנה באמת. אנחנו אחרי החגים והכיתה שלי כבר הייתה בבידוד. איך אפשר לעשות את זה?". י' ציינה כי "אני יודעת שיש מורות שמכינות את התלמידים למבחנים האלה, כך שזה לא מייצג באמת את התמונה האמיתית של התלמידים".
לדבריה, לפני המבחנים החיצוניים יש לטפל בכל הבעיות החברתית והרגשיות שצצות. "אם רוצים לבדוק את המצב האמיתי שיעשו מבדק פנימי אחיד לכולם, ללא הכנה מראש, ואנו נעביר את התוצאות ועל פיהם נבנה תוכנית עבודה", הסבירה י'.
בסוף השבוע שלחו ארגון מנהלי בית הספר "מנהגים" מכתב לשרת החינוך בדרישה להתחשב במצב הקשה בבתי הספר, ולבטל גם את מבחני האקלים הבית ספריים בחטיבות הביניים. סיגל ראש, מנהלת בית הספר יסודי "נווה דליה" בראש העין, מהארגון סיפרה שהלחץ של הפיקוח על בית הספר גדל: "למעשה אנחנו נמצאים בפועל בלמידה של חודש בלבד. חודש של חזרה לשגרה. לא ייתכן שבשלב כזה מבלי שיינתן לנו זמן עבודה משמעותי ללמידה הילדים ייבחנו".
לדבריי ראש, עצם הדרישה של משרד החינוך, דרך המפקחות, לתת דגשים ללמידה מפספסת את המטרה. "הדרישה לוחצת את המורים ומביא את בתי הספר להזנחת תחומים שונים כדי להגיע להישגים ראויים בזמן קצר", אמרה.
ש', מורה בבית ספר יסודי בראשון לציון סיפרה: "שנה שלמה לא היה רצף למידה. הרבה ילדים עם פערים משמעותיים. הציונים של המיצ"ב יהיו מאוד נמוכים".
מבחני המיצ"ב בוטלו בגלל ההכנות המוקדמות שביצעו המורים, ופרסום הציונים גרר אחריו סחרור של מנהלים והורים. גם עכשיו המבחן לתלמידי כיתות ד' שנקרא "אסיף" מתחיל לקבל את אותו האפקט. במשרד החינוך אומרים גורמים שחייבים לבצע מדידה כלשהיא, אבל אם יש הכנה ללמידה, ולחץ נלווה - אולי כדי כדי לוותר.