מצב המערכות האקולוגיות והמגוון הביולוגי בישראל מידרדר כתוצאה מפעילות האדם, כך קובע דוח מחקרי שמפרסמים הערב (רביעי) המשרד להגנת הסביבה וארגון "המארג" להערכת מצב הטבע בישראל. לפי ממצאי הדוח, המגוון הביולוגי מידרדר בגלל גורמים מחוללי שינוי שליליים שונים, שבראשם צמצום וקיטוע השטחים הפתוחים בארץ.
דבר זה מאיים על המשך אספקת שירותי המערכות האקולוגיות היבשתיות והימיות לתושבי ישראל ולדורות העתיד. המערכות האקולוגיות מספקות שירותים חיוניים לקיום, לבריאות ולרווחה של תושבי ישראל. לרובן אין כל תחליף.
כדי לספק את מה שמיובא לישראל - צריך שטח הגדול פי 1.5 משטחה
גם רוב שירותי הוויסות, כמו האבקה או ויסות איכות המים - במגמת הידרדרות. מהדוח, שממצאיו נאספו במשך שמונה שנים בהשתתפות כ-200 מומחים, עולה כי כ-80% מסך תוצרי האספקה מיוצרים במערכות אקולוגיות מחוץ למדינה. כדי להפיק את מוצרי שירותי האספקה המיובאים כל שנה לישראל, דרוש שטח שגדול כמעט פי 1.5 משטחה היבשתי של המדינה.
מאז קום המדינה עלו שירותי האספקה במערכות החקלאיות באופן משמעותי, ואילו מרבית שירותי האספקה במערכות הטבעיות ירדו. עיקר העלייה נובע משיפורים טכנולוגיים בתחומים שונים, לצד גידול בשטח המעובד, המתבצע על חשבון צמצום המערכות האקולוגיות הטבעיות.
ד"ר איתי רנן, מנהל ארגון המארג, מסביר כי "טכנולוגיות לא יכולות למלא חלק גדול מהתפקידים שמערכות טבעיות ממלאות בחיי האדם וברווחתו". לדבריו, "הפגיעה המתמשכת במגוון הביולוגי ובמערכות האקולוגיות בישראל פוגעת באופן ישיר ועקיף בכלל התושבים בארץ. הלחצים המופעלים על המערכות האקולוגיות, בייחוד לנוכח העלייה המתמשכת בגודל האוכלוסייה, מובילים להידרדרות באיכות החיים בישראל". ד"ר פרופ' תמר דיין מאוניברסיטת תל אביב הוסיפה כי "מערכות אקולוגיות בריאות ומתפקדות חיוניות היום, יותר מתמיד, גם להתמודדות עם משבר האקלים והשלכותיו על האוכלוסייה האנושית".
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג הגיבה לדוח: "לצד משבר האקלים, יש משבר נוסף – המשבר האקולוגי. שני משברים אלו כרוכים זה בזה ומסכנים את רווחת האדם על פני כדור הארץ. המחויבות שלנו היא להילחם במשברים אלו". השרה התחייבה: "נפעל להגברת ההגנה על המערכות האקולוגיות של ישראל, כולל צמצום התמרת השטחים הפתוחים והטבעיים, הקצאת שטחים מוגנים נוספים בים וביבשה, ולשמירה על מינים בסכנת הכחדה. השלמת הפרויקט כעת מעמידה אותנו בחזית אחד עם המדינות המובילות בתחום השמירה על המגוון הביולוגי, בהן האיחוד האירופי ובריטניה שכבר השלימו פרויקט הערכת מערכות אקולוגיות לאומי".
בתוכנית המחקר של "המארג" שותפים רשות הטבע והגנים, הקרן הקיימת לישראל, המשרד להגנת הסביבה ומוזיאון הטבע על שם שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב.