פרסום ראשון: התוכנית החדשה למאבק בפשיעה בחברה הערבית - שימוש במעצרים מנהליים

התוכנית החדשה למאבק בפשיעה: מעצרים מנהליים
התוכנית נידונה בתקופה האחרונה בין המשטרה, משרד המשפטים והיועמ"ש, וגם נשיאת בית המשפט העליון מעורבת בדיונים • גורמים בממשלה לכאן חדשות: מדובר במהלך קיצוני • ח"כ רז: "אין לזה מקום במדינה דמוקרטית"
מחבר סולימאן מסוודה מחבר סולימאן מסוודה
Getting your Trinity Audio player ready...
חשד לרצח בג'יסר א-זרקא
צילום: צילום: דוברות המשטרה

פרסום ראשון: בצעד חסר תקדים, המשטרה דורשת להשתמש במעצרים מנהליים כחלק מהמאבק בפשיעה בחברה הערבית. כך פורסם היום (ראשון) בחדשות הערב בכאן 11.


במסגרת התוכנית, שנידונה בתקופה האחרונה בין המשטרה, משרד המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה – מעצרים מנהליים יבוצעו על ידי המשטרה נגד חשודים ברצח או חשודים שבכוונתם לבצע רצח. גורמים המעורים בפרטים אמרו כי מטרת היוזמה היא להעניק למשטרה את הכלים למנוע מקרי רצח שיש לגביהם ודאות שהם עלולים להתרחש.

התוכנית נמצאת בשלבים ראשוניים, ובדיונים מעורבת גם נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות. מקורות בממשלה ששוחחו עם כאן חדשות הסתייגו מהמהלך, ואומרים כי מדובר בצעד קיצוני. בנוסף נבחנת האפשרות שהיועץ המשפטי אביחי מנדלבליט, או מי מטעמו, יחתמו באופן אישי על כל בקשה למעצר מנהלי.

זהו אמצעי חריג ביותר שמשתמשים בו בדרך כלל רק בעניינים ביטחוניים. החוק מאפשר במצב חירום, וישראל מוגדרת כך כל העת, להשתמש בו גם בעניינים של ביטחון המדינה וגם ביטחון הציבור. אולם הפרשנות היא מניעת טרור. כך שייתכן שכדי להשתמש במעצר מנהלי לצורך פלילי, תדרש חקיקה ספציפית, שתהיה כפופה לחוקי היסוד.

מהנהלת בתי המשפט נמסר: "בניגוד לפרסומים נשיאת בית המשפט העליון אינה מעורבת או משתתפת בדיונים בעניין סוגיית המאבק בפשיעה במגזר הערבי באמצעות מעצרים מנהלים. סוגייה זו לא הועלתה בפניה וממילא לא נדונה עימה". 

"אין לזה מקום במדינה דמוקרטית"

חבר הכנסת מוסי רז הגיב לפרסום וכתב בפוסט בפייסבוק: "מעצר מינהלי הוא מאסר ללא משפט ואין לו מקום במדינה דמוקרטית. אני מתנגד למעצרים מינהליים בשטחים הכבושים. לא נאפשר את זליגתם לישראל". 

גם חבר הכנסת סמי אבו שחאדה התייחס לפרסום וכתב: "למה רק מעצרים מינהליים? ‏הממשלה יודעת להיות הרבה יותר גרועה מכך. יש לה ידע וניסיון עצום גם בחיסולים, חטיפות, נטרולים ומשפטי שדה. הרי מדובר בערבים במדינה היהודית. ‏המנטליות הביטחוניסטית היא חלק מהבעיה ולא חלק מהפתרון. ‏כן למעצרים מינהליים אבל רק לאלו שהביאו את הרעיון ההזוי הזה". 

מוועד ראשי הרשויות הערביות בישראל נמסר בתגובה לפרסום: "שוב המשטרה מציעה פתרונות מופרכים ואנטי דמוקרטים. ההצעה לבצע מעצרים מנהליים ואיסור פגישה עם עורך דין הינה הצעה מסוכנת וחסרת אחריות ורחוקה מאוד מלהיות מה שנכון ונחוץ לחברה הערבית. כשכנופיות פשע הרימו את ראשיהן בערים יהודיות כמו נתניה ונהריה, המשטרה ידעה למגר את התופעה ביעילות ללא שימוש בכלים שרומסים את זכויות האדם והאזרח". 

בהכנת הידיעה השתתפה תמר אלמוג

הפופולריים