השאלה "מיהו יהודי" בישראל של 2021 משתלבת באווירה שבין ראש השנה ליום כיפור, שניים מהמועדים המשמעותיים ביותר בזהותו של יהודי. כיום יש יותר מ-400 אלף איש שמגדירים את עצמם יהודים, אבל על פי ההלכה - הם לא. איך מתמודדים עם הפרדוקס הזה, ואיך מגדירים בכלל את הזהות הדתית?
בישראל יש לשאלה הזאת - מיהו יהודי, גם משמעות מעשית - מי זכאי לעלות ולהתאזרח, מהו גיור ומי רשאי להתחתן כדת משה וישראל. הכול מתחיל בפער הדרמטי בין ההגדרה ההלכתית לבין המציאות הישראלית. רשמית, המדינה אימצה ב-1970 את ההגדרה ההלכתית. אבל באותה נשימה, המדינה מעודדת גם נכדים של יהודים לעלות לישראל ובג"ץ אף הרחיב את חוק השבות בפסיקה טרייה.
מה יהודי בעיניך? | האזינו לפרק בהסכת "עוד יום"
הפרק הראשון בסדרה חוזר לפרשה של "האח דניאל", שממחישה עד כמה הסוגייה מבלבלת. מדובר ביהודי שהמיר את דתו במהלך השואה, וביקש הכרה כחלק מהעם היהודי. בתוך כל זה, יש גם חידוש של הזמן האחרון - בדיקות גנטיות שאליהן מפנים מבררי היהדות מטעם המדינה, כדי לקבוע מיהו יהודי.
פרק 1: הבדיקות השנויות במחלוקת שקובעות מיהו יהודי
הפרק השני בסדרה עוקב אחר יהודי חוק השבות. מי שאזרחותם מספיקה על פי חוק כדי להקנות להם אישור לייצג את המדינה בתחרויות ספורט ובצבא, אך אינה מקובלת על פי ההלכה כדי להתיר להם להתחתן כאן או להיקבר בבתי העלמין היהודיים. אבל האם צה"ל צריך ויכול להיות שער הכניסה ליהדות?
פרק 2: הספורטאים שייצגו את ישראל - ויהדותם מוטלת בספק
הפרק השלישי בסדרה יצא למסע בין חילונים – אל דור המייסדים של הקיבוצים שיצרו יהדות ללא דת וללא אלוהים, ובדק אם יש מצוות שגם חילונים מקיימים, ושאל את שאלת השאלות: האם אוכל יהודי עושה אותנו יותר יהודים?