אחרי הפחתה ופרישה של תשלומי ההורים לבתי הספר, משנת הלימודים הבאה משרד החינוך יבקש להעלות את התשלומים במאות שקלים לתלמיד. העלייה הצפויה מפורטת בחוזר תשלומי ההורים עליו חתמה שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, שנשלח לוועדת החינוך בכנסת לקראת אישורו. כך פורסם הבוקר (ראשון) בכאן חדשות. בעקבות הפרסום, אמר יו"ר ועדת הכלכלה מיכאל ביטון בשיחות סגורות שלא יאפשר בשום פנים ואופן להעלות את גובה תשלומי ההורים לשנת הלימודים הקרובה.
רק לפני ארבע שנים הודיע נפתלי בנט, אז שר החינוך והיום ראש הממשלה, על הפחתה מדורגת של התשלומים, שאכן ירדו, אך רק באופן סמלי - בשקלים בודדים לכל תלמיד בסל התרבות, כשגם התשלום על מסיבות הכיתה בוטל. בשנה שעברה, בעקבות משבר הקורונה, התשלומים נפרשו לשתי פעימות וקיבלו הוזלה נוספת, בעיקר בשעות התל"ן - תוכניות הלימודים הנוספות - שאושרו עד לשעתיים בלבד, דבר שחסך לכל הורה בין מאות לאלפי שקלים.
לקראת שנת הלימודים הבאה יחזרו כל התשלומים שהופחתו, בראשם תשלום התל"ן על סך 531 שקלים לתלמיד בבית ספר יסודי, 224 לתלמידי חטיבות הביניים ועוד 460 שקלים לתלמידי תיכון, הכול תלוי בגודל הכיתה. מחיר סל התרבות צפוי לעלות גם הוא וגם התשלום על מסיבת כיתה - 24 שקלים לתלמיד, צפוי לחזור.
למרות שמדובר בהחזרת שעות, נירית לייבוביץ מארגון "תשלומים 0" מודאגת: "שוב אנחנו רואים איך גם ממשלת השינוי מפקירה את החינוך הציבורי. לא די שמשרד החינוך אינו ממשיך את מתווה ההפחתה התשלומים כפי שהובטח, אלא שהשנה עול התשלומים רב מבשנה שעברה".
בסך הכול מדובר בסכומים שנעים בין 270 ל-1,400 שקלים לתלמיד. ביום רביעי תדון ועדת החינוך בחוזר התשלומים, וכשיושבת ראש הוועדה היא חברת מפלגה של שרת החינוך שאשא ביטון, אישורו צפוי לעבור ללא קשיים.
בסביבתו של ח"כ מיכאל ביטון אמרו שהתקציב וחוק ההסדרים לא יעברו באופן חלק במידה ותשלומי ההורים יעלו. כזכור, חלקים מהתקציב וחוק ההסדרים אמורים להגיע לאישורה של ועדת הכלכלה, כך שלח"כ ביטון יש מנוף אמיתי על הממשלה בסוגיית תשלומי ההורים.
פיצ'י דובינר, ממטה המאבק לחינוך חינם שוויוני ואיכותי, מסר בעקבות הפרסום: "משרד החינוך איבד את הבושה. לא רק שמפזר הבטחות ללא כיסוי לבניית מתווה לביטול התשלומים, גם מחזיר הקלות שניתנו בעבר. חינוך זה משימה לאומית, המדינה צריכה לממן. תפסיקו להיכנס לארנק של ההורים. אנחנו קוראים להורי ישראל לדלם רק את תשלום החובה 49 שקלים ביטוח ולא שקל יותר".
הלמידה מרחוק: רוב היעדים החינוכיים והפדגוגים הושגו במידה בינוניות בלבד
רוב היעדים החינוכיים והפדגוגיים בתקופות הלמידה מרחוק הושגו במידה בינוניות לכל היותר. כך דיווחו מורים בסקר מקיף שערכה הרשות הארצית ללמידה והערכה במשרד החינוך בחורף 2021. זאת על אף ההשקעה הרבה של המשרד בתשתיות והדרכה של מורים בלימוד מרחוק, ועל אף כברת הדרך שאכן נעשתה. רוב המורים ענו כי לא התקיימה למידה משמעתית בתקופה זו, וכי הם חשים שלא עמדו ביעדי תוכנית הלימודים. המורים ציינו כי גם במישור החברתי בין התלמידים לא הייתה הצלחה בתקופות הלמידה מרחוק.
הסקר בדק את המורים בשתי פעימות. פעם אחת בקיץ 2020, בתחילת תקופות הלמידה מרחוק עם התפרצות הקרונה, ופעם שנייה בחורף 2021. המורים ציינו כי היה שיפור בכל הפרמטרים בין שתי הפעימות, אך הם עדיין דיווחו כי התנאים המתאימים לביצוע הוראה מרחוק בבית הספר הם נמוכים. כמחצית מהמורים דיווחו שבבתי הספר חסר ציוד היקפי נדרש, חיבור חזק ויציב לאינטרנט ותנאים סביבתיים נחוצים.
המורים ציינו כי החסם המרכזי בעיניהם לאי-ההצלחה של הלמידה מרחוק הוא העומס המוטל עליהם, שלא פחת במשך הזמן.