חקלאים מחו הבוקר (חמישי) נגד הרפורמה בענף שמקדמים שר האוצר אביגדור ליברמן ושר החקלאות עודד פורר. כמה כבישים מרכזים בצפון ובדרום נחסמו לתנועה בשל ההפגנות, ונפתחו כמה שעות לאחר מכן.
מוחים תועדו זורקים ביצים על הכביש בצומת הגומא בצפון, במשרד החקלאות הגיבו לסרטון: "בעקבות מידע שהתקבל על כוונת מגדלי הביצים לחבל ביכולת אספקת הביצים לצרכן הישראלי לקראת חגי תשרי, הורה שר החקלאות לפתוח את יבוא הביצים מחו"ל ככל שיידרש, בפטור ממכס, כדי לספק את הביצים לאזרחי וילדי ישראל".
מחאת החקלאים ברחבי הארץ: חקלאים משליכים ביצים בהפגנה בצומת הגומא ברמת הגולן. אתמול פוצצו החקלאים פגישת מו"מ בנוגע לרפורמת הייבוא@rubih67 pic.twitter.com/d5AWTNzlP7
— כאן חדשות (@kann_news) July 29, 2021
שר האוצר אביגדור ליברמן הגיב למחאות ואמר: "השלכת ביצים לא תיטיב עם הצרכנים. צר לי שהחקלאים בוחרים שלא להתמקד בשאלה המטרידה ביותר - מדוע ב-20 השנים האחרונות מחירי הפירות עלו ביותר מ-100%, הירקות ביותר מ-80%, והצריכה ירדה ב-20%? הרפורמה שאנחנו מביאים מעניקה הטבות חסרות תקדים לחקלאים – תמיכה ישירה של מיליוני שקלים, הוזלה משמעותית בחומרי ההדברה והדישון, סימון תוצרת הארץ והשקעת מיליארדים במחקר ופיתוח".
"יש מונופול שלא רוצה להישאר מונופול? זה לא עובד"
שר החקלאות עודד פורר התייחס למחאות בריאיון לליאל קייזר ושאול מרידור בכאן רשת ב, ואמר: "חקלאים שלא מייצגים את הענף ופוגעים בו החליטו להשליך ביצים, פירות וירקות על הכבישים, מתוך חוסר הבנה של מהות הרפורמה. אני לא חושב שזה הפתרון לוויכוחים בינינו".
האזינו לריאיון המלא עם שר החקלאות עודד פורר בכאן רשת ב
השר טען שמטרת הרפורמה היא לקדם את החקלאות למאה ה-21. "יש המצאות ישראליות מצוינות בתחום שלא משתמשים בהן בארץ", הוא טען. "יש מונופול שלא רוצה להישאר מונופול? הכי כיף להיות לבד, זה לא עובד. אם לא הייתי חושב שהחקלאות הישראלית היא ערך לא הייתי משקיע יותר מחמישה מיליארד שקלים".
"אני רוצה להגיע להסכם יותר בשביל החקלאים מאשר בשבילי", המשיך שר החקלאות. "כשהממשלה חותמת על הסכם כזה, הם יהיו מוגנים מקיצוצים. אני מוכן ללכת לכל מה שיביא אותנו להסכם, אבל עדיין ישנה את פני החקלאות. הרפורמה עוצבה על פי הערות שהעבירו החקלאים".
בצומת גילת שבדרום מפגינים מחו עם דגלי ישראל. יו"ר מרכז המועצות האזורית ויו"ר המועצה האזורית מרחבים, שי חג'ג', הצטרף למפגינים בצומת גילת ואמר: "רוב חברי הכנסת יודעים שהרפורמה הרסנית, ואני רוצה להאמין שהם ילכו עם האמת שלהם ולא יתנו יד לפגיעה אנושה בענף".
מתגברת הביקורת בקואליציה נגד התוכנית של שרי האוצר והחקלאות
גם בתוך הקואליציה גוברת ההתנגדות לרפורמה. חבר הכנסת רם שפע מהעבודה אמר הבוקר לדב גיל-הר בכאן רשת ב: "לא נתמוך ברפורמת החקלאות ללא הסכמות עם ציבור החקלאים. הבהרנו שצריך לבדוק את פערי התיווך ואת כל שרשרת האספקה, ולא לפגוע בחקלאים".
יצאה לדרך מחאת החקלאים ברחבי הארץ נגד הרפורמה של שרי האוצר והחקלאות@rubih67
— כאן חדשות (@kann_news) July 29, 2021
(בסרטון: צומת מגידו בעמק יזרעאל) pic.twitter.com/tNv0uA7u4I
סגן שר הכלכלה יאיר גולן ממרצ הודיע שיצביע נגד חוק ההסדרים אם הרפורמה תישאר כפי שהיא עכשיו. בכנס שארגן יו"ר מרכז המועצות האזורית, ענה גולן לשאלת הנוכחים אם יצביע נגד והשיב - "בוודאי". הוא העריך שהנושא כלל לא יעלה להצבעה. "אנחנו לא ניתן. יש לובי חקלאי חזק מאוד בכנסת. זכותם של החקלאים להרוויח את לחמם בכבוד ולקבל את הביטחונות הראויים, מחירי מים סבירים וניהול קרקעות מושכל. בנושא הזה אנחנו לא מתכוונים לוותר".
התנגדות בקואליציה לרפורמת הייבוא של שרי החקלאות והאוצר | סגן שר הכלכלה יאיר גולן ממרצ מודיע כי יצביע נגד חוק ההסדרים אם הרפורמה תישאר במתכונתה הנוכחית: "לא ניתן לזה לעבור, זה לא יקרה"@ZeevKam pic.twitter.com/cP02pM9FaA
— כאן חדשות (@kann_news) July 29, 2021
בד בבד, בכירים בישראל ביתנו מבהירים שאין בכוונתם לוותר על הרפורמה בחקלאות. מבחינתם היא עובדה מוגמרת וכולם יצטרכו להתיישר לפיה. "מבחינתנו הרכבת הזו כבר יצאה מהתחנה", הבהירו בכירים במפלגה בתגובה לקולות ההתנגדות שנשמעים סביב הנושא.
הרפורמה שמקדמים ליברמן ופורר נועדה להוזיל משמעותית את מחירי הפירות, הירקות והביצים בישראל. התוכנית נועדה לפתוח את ענף החקלאות לייבוא נרחב, במטרה להגביר את התחרות בו, דרך הפחתה רוחבית של מכסים עבור כלל מוצרי הפירות והירקות, שתבוצע לפי מתווה הדרגתי.
הממשלה צפויה לפצות את החקלאים במסגרת הרפורמה בהיקף כולל של 2.3 מיליארד שקלים דרך העברת תמיכות ישירות. כמו כן, תשקיע המדינה מאות מיליוני שקלים במחקר ופיתוח בתחום החקלאות כדי לסייע לחקלאים הישראלים להיות תחרותיים, וכן תגדיל את מכסת העובדים הזרים בחקלאות. במשרד האוצר מעריכים שהרפורמה תחסוך למשק הישראלי 2.7 מיליארד שקלים מדי שנה, ו-840 שקלים בממוצע למשק בית ישראלי מדי שנה.
בהכנת הידיעה השתתפו ליאל קייזר, רובי המרשלג, זאב קם ואסף פוזיילוב