"הייתי עסוק בהחייאה של חולה מאוד קשה. היינו כמה רופאים בחדר, אחיות, ציוד החייאה, הנשמה. בזמן שאני עומד עם הכפות של הדיפיברילטור נפתחת הדלת ונכנס לחדר אדם. הוא מסתכל עליי, מסתכל על המטופל ואומר – 'דוקטור, אם הוא מת, גם אתה מת'"
צפו בפרק הרביעי בסדרה "קריסת מערכות"
ד"ר אראל לא מצליח להשתחרר מהרגע שבו הבין שהחיים של המטופל ושלו עצמו מונחים על הכתפיים שלו. "הכל התערבב ברגע הזה", הוא מתאר. "אני רוצה לחשוב רק על המטופל, אבל כרגע קרוב משפחה שלו איים על החיים שלי והוא נשמע מאוד רציני".
ככל שמאמצי ההחייאה התקדמו, התאספו ליד החדר עוד ועוד קרובי משפחה של המטופל, שחיכו לרופא. לבסוף ההחייאה לא צלחה, וד"ר אראל היה צריך לצאת מהחדר בליווי של שוטרים ומאבטחים. "עד שהגופה של אותו חולה לא יצאה מהמחלקה, הייתי סגור בחדר הרופאים עם אבטחה", הוא משחזר.
וזה רק סיפור אחד. על פי נתונים של משרד הבריאות, בשנת 2020 דווח על 5,300 הפרות סדר בבתי החולים. מתוכן 306 הוגדרו כאלימות פיזית. כל זה בשנת קורונה, שנה עם פחות חולים ופחות ביקורי משפחה. עוד עולה מהנתונים כי 85% מכלל הצוותים הרפואיים חוו בזמן העבודה שלהם אלימות מילולית, צעקות, קללות ואיומים.
טובה קררו, האחות שנשרפה למוות בידי אשר פרג' ב-2017
ד"ר עודד יעקובי, שהיה בחדר סמוך ושמע את האיומים על חייו של ד"ר אראל, מספר: "אין איש צוות רפואי, מהמנקה ועד מנהל המחלקה, שלא נחשף לאלימות. פעם אחת היו צעקות ואיומים על זה שלא עצרתי להגיד שלום למטופל תוך כדי שאני רץ מחולה לחולה".
ומה עם גיבוי לצוותים? השניים לא מרגישים אותו. "זו לא המערכת, זו המדינה שלא מגבה אותנו", טען ד"ר עודד. "שרפו אחות למוות, הרימו רופאת ילדים מהצוואר באוויר, דקרו אורולוג עם מברג – לאיזה עוד רמז הם מחכים? חוץ מלפוצץ מקום מה לא הספיקו לעשות פה?" הוא תיאר מקרה שבו אדם תקף באלימות מאבטח – וחזר לבית החולים יומיים לאחר מכן, אחרי ששוחרר ממעצר. "אין פה מסר, אין ענישה".
איך רגע אחרי הקורונה - מערכת הבריאות גוססת? | צפו בסדרת הכתבות "קריסת מערכות"
ד"ר אראל הוסיף שאחד הדברים הכואבים ביותר, הוא להיתקל באדישות למצב שלהם. "יש משפט שכל רופא מכיר – 'עכשיו אתם צריכים להבין למה שורפים רופאים'. זה משפט שבכל פעם שאני שומע אותו זה מרגיש כמו סכין בתוך הלב". ולתקיפות אלימות שחוזרות שוב ושוב, יש גם השלכות. "אנחנו מרגישים שהחמלה שלנו פשוט עייפה", הוא מתאר. "התעייפנו מהיחס הזה".
"אנחנו כמו ברווזים במטווח", ציין ד"ר עודד. "אחרי מקרים מסוימים אנשים ביקשו ליווי של מאבטח בשביל ללכת לאוטו. הם פחדו שבאמצע הלילה מחכים להם ליד האוטו לסגור איתם חשבון".