המחאה על פינוי משפחות פלסטיניות משכונת שייח' ג'ראח: חמישה חשודים בהפרת סדר ותקיפת שוטרים נעצרו היום (רביעי) בהפגנה שנערכה בשכונה שבמזרח ירושלים. אחד העצורים זרק אבנים לעבר השוטרים. לאחרונה הפכו ההפגנות השבועיות במקום להפגנות יומיות, שנענות בתגובה משטרתית נוקשה. בהודעת המשטרה נמסר שבהפגנה, בה השתתפו מאות, הושמעו קריאות לאומניות בעד חמאס, ג'יהאד ופיגועים.
המחאה בשיח ג'ראח: שלושה מפגינים נעצרו בחשד לתקיפת שוטרים@SuleimanMas1 pic.twitter.com/z3zLPn2hGX
— כאן חדשות (@kann_news) May 5, 2021
הסכסוך על הבתים בשייח' ג'ראח החל בתחילת שנות השבעים בין דיירים ערבים, שהוגדרו אז פליטים ושוכנו בקרקע על ידי האו"ם וירדן בתמורה שהם יוותרו על תעודת הפליט שלהם, לבין חברה בשם "חברת נחלת שמעון" שמייצגת את היהודים הטוענים שהם בעלי הקרקע. למעשה, מדובר בקרקעות שחברת נחלת שמעון טוענת שנקנו על ידי יהודים באזור קברו של שמעון הצדיק בסוף המאה ה-19 בשכונה והם הבעלים על המקום.
במשטרה חוששים מעימותים אלימים בערב יום ירושלים, ברקע קריאות ארגוני ימין לקיים את ריקוד הדגלים המסורתי בתוך הרובע המוסלמי. הדיווח של @SuleimanMas1 ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/H2gtpJX6na
— כאן חדשות (@kann_news) May 5, 2021
בעלי הקרקע עזבו את המקום בעקבות המלחמה. המשפחות היהודיות טוענות שהקרקע שייכת להן מתוקף חוק פקודת סדרי שלטון ומשפט. מנגד, הדיירים הערבים טוענים שהקרקע נקנתה על ידי ירדן והאו"ם וכי חברת נחלת שמעון זייפה מסמכים. מאבק משפטי בעניין מתקיים כבר שנים רבות.
לאחרונה דחה בית המשפט המחוזי בירושלים את טענת הדיירים הפלסטינים והורתה לפנותם. הפלסטינים בתגובה ערערו לבית המשפט העליון ששלח את שני הצדדים לגישור. מחר, עד השעה 13:00 שני הצדדים צריכים להודיע לשופטת דנה ברק-ארז אם הם הגיעו להסכם פשרה. הפשרה המוצעת היא שהפלסטינים יודו שהיהודים הם הבעלים על הקרקע וכי הדיירים הפלסטינים הם בסך הכול דיירים מוגנים. הפלסטינים מתנגדים לפשרה זו.
האיום של מוחמד דף מאלץ את חמאס להגיב אם יפונו משפחות בשיח' ג'ראח, וברצועת עזה ינסו למנף מועדים כמו יום ירושלים וסוף הרמדאן כדי להדליק את השטח בגדה ובירושלים. @galberger עם הפרטים ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/l2DSgktbHW
— כאן חדשות (@kann_news) May 5, 2021
אם הצדדים יודיעו שהם לא הגיעו לפשרה, אז השופטת תצטרך להחליט אם הדיירים יכולים בכלל לערער עם החלטת המחוזי. אם הערעור יתקבל - שני הצדדים יישלחו שוב למשא ומתן. אם לא - הדיירים הפלסטינים ייאלצו לפנות את הדירות או שהמשטרה תפנה אותם בכוח. השופטת לא חייבת לתת החלטה מחר. מדובר ב-13 משפחות מאז פרוץ הסכסוך וכ-300 דירים שאמורים להיות מפונים.