נר שמן נדיר מברונזה התגלה בחפירות ארכיאולוגיות ביסודות של מבנה מהתקופה הרומית שלאחר חורבן בית המקדש השני. חוקרים האתר ברשות העתיקות סבורים שהנר הוטמן במכוון ביסודות המבנה ושימש מנחת יסוד - מעין קמע שרווח בעולם העתיק ונועד למזל, שמטרתו להבטיח את המשך קיום המבנה והיושבים בו. בתוך הנר נמצאה פתילה מפשתן שהשתמרה באופן נדיר.
מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, ד"ר יובל ברוך וארי לוי, תיארו: "מדובר בחצי נר שניצק לתוך תבנית מפוסלת בצורת חצי פרצוף של דמות גבר מזוקן בעל חזות גרוטסקית. פיית הנר מעוצבת כמעיין חצי סהר, והידית, שמשוכה מעלה, מעוצבת בצורת צמח האקנתוס. העיטור שמופיע על גבי הנר מזכיר מוטיב אומנותי רומי שכיח, כשל מסיכת התיאטרון".
לדבריהם, "נר זה הוא ממצא ייחודי ביותר, וככל הידוע - הראשון מסוגו שהתגלה בארץ". החוקרים מתלבטים לגבי משמעות העובדה שמדובר בחצי פרצוף. "ייתכן שמדובר בעניין פרקטי של חיבור הנר לחפץ בעל דופן שטוחה, או לקיר כמעין מנורת קיר, אבל גם אין לשלול את האפשרות כי מדובר בחפץ ששימש בריטואל טקסי כלשהו", הסבירו.
לדברי לוי, "המבנה שביסודותיו נחשף הנר, נבנה על גבי דרך עולי הרגל משלהי ימי הבית השני. בניית מבנה מסיבי כזה בתקופה שלאחר חורבן ירושלים היהודית מלמדת על עוצמת ההתיישבות בגבעת עיר דוד וחשיבות הגבעה גם לאחר חורבן הבית. ייתכן שחשיבות המבנה, והצורך לברך את פעילותו במזל על ידי הטמנת מנחת יסוד, נבעה מהקירבה לבריכת השילוח, ששימשה גם בתקופה הרומית מקור מרכזי ויחיד של מים חיים בתוך העיר".