בבניין ברחוב בבלי בתל אביב חתמו 72% מהדיירים על פרויקט תמ"א 38. היתר, קשישים המתנגדים לפרויקט מספרים שהוצע להם 50 אלף שקלים. "זה יספיק לחצי שנה שכירות בלבד, היזם אומר בעצמו שהשיפוצים ייקחו כשנתיים, זה יהיה אסון לגור כאן לאנשים כמונו", כך סיפרה היום (ראשון) חיה בוקר, בת 80, המתנגדת לפרויקט בתוכנית "סדר יום" בכאן רשת ב.
האזינו לריאיון עם חיה בוקר
מבחינת החוק, העבודות לא יצאו לדרך אם לא הוצע לקשישים בו או למרותקי בית מגורים חלופיים לתקופת ביצוע העבודות. במקרה שיותר משני שליש מהדיירים תומכים בפרויקט הם יכולים לפנות אל המפקחת על המקרקעין במשרד המשפטים לה יש סמכות כשל שופט בבית משפט שלום. היא יכולה להכריע כי הפרויקט יצא לדרכו או שלא יצא לדרכו.
בינתיים הדיירים הצעירים והיזם הגישו תביעה בדרישה שהפרויקט יתחיל. בוקר הוסיפה כי "הנחיתו עלינו את המיזם הזה משפחות צעירות שאפילו לא גרות בבניין הזה יותר". בוקר הסבירה שהיא גרה בבניין הזה מהיום הראשון שהוקם, לפני 52 שנים.
עורך הדין גל שניר, המייצג את הדיירים שמתנגדים לתמ"א הוסיף כי "המקרה שלנו הוא מקרה קצת חריג מכיוון שמי שחתמו על הבקשה, על התביעה, הם 72% מבעלי הזכויות כשהיתר הם דיירים קשישים, אנשים שגרים שם מ-1970. עצם זה שדורשים מקשישים שגרים 50 שנה באותו בית, מבקשים מהם לעזוב את הבית מעל גיל 80 זה כבר בעייתי". שניר הוסיף כי "לא היה אפשר לדון בהצעה כי פשוט לא הציעו שום דבר אחר".
עורך הדין עידן מרום שמייצג את היזם והדיירים שהגישו תביעה מסר בתגובה כי "אף ניצול שואה, קשיש, או אדם בעל מוגבלות כלשהי – לא ייזרק לרחוב או ייוותר ללא מקום מגורים ראוי. אנו סמוכים ובטוחים שבסיוע המפקחת על הבתים המשותפים יימצא פתרון הוגן, יעיל והולם לכל מקרה מיוחד, בכדי לאפשר את ביצוע הפרויקט בהקדם, לטובת ורווחת כלל הדיירים, מבלי שמי מהם יגיע למצוקה כלשהי במהלך ביצוע העבודות אשר יקשו על המגורים בבניין.
זו בדיוק מטרת חוק החיזוק אשר מכוחו נפתח ההליך המתנהל אצל המפקחת, והדיון בו עתיד להתקיים במהלך חודש מארס 2021. תפקידה להכריע בין בעלי הדירות באופן המאזן בין כלל צרכיהם והאינטרס הציבורי, על-פי הוראות החוק; ואין לנו ספק כי היא תצליח בכך".
תגובת הרשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין: "מדובר בהליך שיפוטי תלוי ועומד לפני המפקח על רישום מקרקעין. נדגיש, כי מעמדו של המפקח הוסדר בחוק המקרקעין ונתונות לו כל הסמכויות שיש לשופט בית משפט שלום הדן בתביעה אזרחית. כמו כן, על המפקח לדון ולהכריע בתיק שלפניו בהתאם לדיני הראיות ותקנות סדר הדין האזרחי, כנהוג בבתי המשפט. בנסיבות אלה, לא נוכל להתייחס לטענות המועלות. הנושא יתברר בפני המפקח שייתן את פסק הדין בסיום ההליך".