חוקרים פענחו את ייעודם של חלק מכלי האבן שנמצאו באתר פרהיסטורי ברבדים

חוקרים פענחו מטרת הכלים שנמצאו באתר פרהיסטורי
כלי קיצוץ שימשו את האדם הפרהיסטורי לניפוץ מדויק של עצמות בעלי חיים, להפיק מהן את מח העצם - חומר בעל ערך קלורי גבוה
מחבר שרון עידן מחבר שרון עידן
Getting your Trinity Audio player ready...
חוקרים פענחו את ייעודם של חלק מכלי האבן שנמצאו באתר פרהיסטורי ברבדים. 20.01.21
צילום: צילום: המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב

חוקרים מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב פענחו את ייעודם של כלי צור מסוג 'כלי קיצוץ' שנמצאו באתר הפרהיסטורי ברבדים, דרומית מזרחית לגדרה, כך פורסם היום (רביעי). החוקרים בחנו את סימני השימוש שנותרו על 53 כלים, חלוקי צור מסיביים בעלי קצה חד, כמו גם שיירים אורגניים שנותרו על חלקם, וייצרו כלים דומים בשיטות של ארכיאולוגיה ניסויית.

המסקנה אליה הגיעו החוקרים הייתה כי כלים מסוג זה, שנמצאו באתרים רבים באפריקה, באירופה ובאסיה, שימשו את האדם הפרהיסטורי באתר רבדים לניפוץ מדויק של עצמות בעלי חיים, כמו יחמורים, צבאים וייתכן שגם פרות ובקר בגודל בינוני. מטרת הפעולה הייתה להפיק מהן את מח העצם - חומר בעל ערך קלורי גבוה.

החוקרים הוסיפו כי בני האדם שפעלו באתר רבדים פיתחו ארגז כלי אבן מגוון ואפקטיבי, שהכיל מבחר כלים לשימושים שונים בדומה לזה המשמש בעלי מקצוע היום. ה

פרופ' רן ברקא מהחוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום באוניברסיטת תל אביב, אמר: "כלי הקיצוץ הומצאו באפריקה לפני כ-2.6 מיליון שנה, ונדדו עם האדם לכל מקום אליו הגיע בשני מיליון השנים הבאות. הם נמצאו בכמויות גדולות כמעט בכל האתרים הפרהיסטוריים בעולם הישן - באפריקה, באירופה, במזרח התיכון ואפילו בסין – עדות לחשיבותם הרבה. אך עד כה טרם בוצעו בדיקות מעבדה מסודרות כדי לברר למה שימשו".

הפופולריים