פרשת הצוללות: התצהיר של מפקד זרוע היבשה נחשף

פרשת הצוללות: התצהיר של מפקד זרוע היבשה נחשף
בתצהיר שמסר לבג"ץ סיפר אלוף במיל' גיא צור על סדרת הלחצים שהופעלה עליו לקידום רכש הצוללות • לדבריו, אליעזר צ'ייני מרום ואבריאל בר-יוסף היו הגורמים שהפעילו עליו את הלחץ המשמעותי ביותר • בעוד שבועיים יידרשו שופטי בג"ץ לראשונה לתצהיר זה ועשרות אחרים שהוגשו על ידי התנועה לאיכות השלטון
מחבר מרדכי גילת מחבר מרדכי גילת
Getting your Trinity Audio player ready...
האלוף במילואים גיא צור, לשעבר מפקד זרוע היבשה
צילום: צילום: כאן חדשות

האלוף במילואים גיא צור, שהיה ראש חטיבת התכנון בצה"ל, חתם לאחרונה על תצהיר לבג"ץ שבו הוא מספר על סדרת לחצים שהופעלה עליו כדי לקדם את רכש הצוללות וספינות המגן על אסדות הגז במיליארדים. אולם למרות זאת הוא מעולם לא נקרא להעיד על כך במשטרה.

בתצהיר של צור לבג"ץ שהתפרסם לראשונה הערב (חמישי) בחדשות הערב בכאן 11, גילה האלוף במילואים כי מפקד חיל הים דאז, אלוף אליעזר צ'ייני מרום באמצעות אנשיו, והמשנה לראש המל"ל דאז אבריאל בר-יוסף, הנאשמים כיום בלקיחת שוחד לקידום עסקת הצוללות, היו הגורמים שהפעילו עליו את הלחץ המשמעותי ביותר בימים שצה"ל סבל ממחסור תקציבי.

האלוף צור כתב בתצהירו: "באותה עת לא יכולתי להכיר את המידע שפורסם מאוחר יותר על ידי רשויות החקירה על אודות קשרים פסולים לכאורה שהתקיימו בין מרום ובר יוסף לנציג תיסנקרופ בישראל, מיכאל גנור". הוא הוסיף "למיטב ידיעתי איש מבין הקצינים באגף התכנון לא ידע על המעורבות החריגה שלהם בהצבתו של גנור כסוכן החברה תוך דרישה להדחת סוכן אחר".

צור סיפר כי בסוף אותה שנה, אחרי מחלוקת ולחצים, התקבלה עמדה לפיה ניתן להגדיל את מספר הצוללות לשש מבלי להוציא מהשירות צוללת תקינה אחרת. זה קרה בעקבות הבטחה של ראש הממשלה לתוספת תקציבית דרמטית בגובה של מיליארד דולר. רק שאת ההבטחה הזאת לא קיימו ולכן הרמטכ"ל אייזנקוט קבע אז כי מספר הצוללות לא יעלה על חמש.

האלוף צור הוסיף כי "בתקופה בה בוצעו עסקות הרכש עם חברת תיסנקרופ הגרמנית, פעל צה"ל במציאות של מחסור תקציבי קשה שהגיע לשיאו בשנת 2014. צה"ל נאלץ אז להפסיק את האימונים". לדברי צור, מצוקת הצבא בנושא התקציב הייתה כל כך גדולה ולכן העלה את הדברים בפגישה שקיים עם חברי המטכ"ל וכך גם אחרי מבצע "צוק איתן".

צור הוסיף וגילה בעדותו מה שלימים זכה לכינוי המרד ברמטכ"ל: "פניתי אל היועץ הכלכלי של גנץ וביקשתי מידע אודות תוספת התקציב שאמורה הייתה לאפשר לצה"ל לרכוש מערכות נשק במיליארד שקלים. הופתעתי כאשר היועץ מסר לי שכבר התקבלה החלטה לרכוש מטוסי חמקן בלי לעדכן את חברי המטכ"ל. ניסחתי מכתב והוריתי להעבירו לכל האלופים כדי לעדכן אותם על המחסור התקציבי שכבר הסב נזקים לכל החילות".

הכרזת המרד אילצה את גנץ להקים ועדה שבראשה הוצב סגנו דאז, גדי אייזנקוט, שגם אותו מידר גנץ בעסקת המטוסים. הוועדה הזאת קיבלה החלטה להקצות חלק ממיליארד הדולרים לצרכים אחרים של הצבא. צור נדרש בתצהירו גם לפרשת רכש הספינות להגנת אסדות הגז. בתצהיר הוא מתאר החלטות תמוהות לרכש ספינות גדולות שלא היה בהן צורך. למרות הכל הוא לא זומן למשטרה למסירת עדות. בעוד שבועיים יידרשו שופטי בג"ץ לראשונה לתצהיר הזה ולעשרות אחרים שהוגשו להם על ידי התנועה לאיכות השלטון בפרשת הצוללות.

מהמשטרה נמסר בתגובה: "תיק החקירה הועבר לפרקליטות".

מפרקליטות המדינה נמסר: "איננו מתייחסים לשיקולי חקירה, ובכלל זה להחלטה לזמן או לא לזמן עד כזה או אחר".

עורכי דינו של אבריאל בר-יוסף מסרו: "תא״ל (בדימ׳) אבריאל בר יוסף פעל במסגרת תפקידו כמשנה לראש המל״ל על פי החלטות הקבינט המדיני בטחוני והנחיות הממונים עליו. ההחלטה על רכש צוללת שישית היתה החלטה של הקבינט המדיני בטחוני בעקבות יוזמה, שהחלה לפני שמר בר יוסף הגיע למל״ל, ועליה לקחו קרדיט בחקירת המשטרה רבים ובכירים שגם קידמו אותה.

"כך למשל ראש המל״ל עוזי ארד סיפר שהוא הראשון שיזם את רכישתה ואחריו האלוף עמידרור שהחליפו בתפקיד אמר שנושא הצוללת השישית היה באחריות אישית שלו. באותו אופן גם שר הבטחון אהוד ברק טען בחקירתו שהיה צריך לרכוש את הצוללת השישית. לצדם של אלה, רבים ובכירים אחרים תמכו, קדמו והמליצו שיש לרכוש את הצוללת. יש לזכור שהאופציה לצוללת 6 היתה כלולה בהסכם לבניית צוללות 4-5 ובעצם הדרג המדיני מימש את האופציה שעמדה לפוג ב 10/11.

"בכל הכבוד לגיא צור ולתצהירו: מפקדו ראש אגף תכנון האלוף אמיר אשל מסר עדות במשטרה. אותו גיא צור מונה לראש חטיבת התכנון, כך בפרסום רשמי, רק בשנת 2011. לכן מוזר מאוד שאתם מציגים אותו כפונקציה רלבנטית להליך קבלת ההחלטות לרכש הצוללת השישית שהחל הרבה לפני שמונה לתפקיד. גם שאלת המימון והתקציב אינה רלבנטית משום שברובו הוא בא מחוץ לתקציב צה״ל ומערכת הבטחון. על כל פנים, ובאופן לא מפתיע נוכח נתונים אלה, מר בר יוסף כלל לא זוכר שיחה שהיתה לו עם אותו צור.

"אי אפשר להתחמק מהרושם הברור שכל נושא הצוללות משמש בצורה בוטה ופסולה לכלי ניגוח בשדה הפוליטי בו לאבריאל אין ולא היה חלק. על נושא התצהירים לבג״צ, הדלפתם ופרסומם עוד ידובר רבות. כבר כעת מצויים בידינו פערים עצומים בין התמונה שהם מבקשים לצייר לעומת התמונה שעולה מחומר הראיות, בין היתר מפיהם של חלק מהמצהירים עצמם".

עורך דינו של אליעזר צ'ייני מרום, עורך הדין ציון אמיר, מסר: "הדברים שמסר גיא צור סותר את הראיות שמצויות בידינו ובידי הפרקליטות ומהווים הוצאת דיבה חמורה כנגד מרשנו אלוף מרום. אלוף מרום מכחיש כל מעורבות בהפעלת לחצים על גיא צור בקשר עם רכישת הצוללת השישית. כדי להעמיד דברים על דיוקם, אלוף מרום פעל לכל אורך שירותו כמח"י להגדלת סד"כ הספינות של חיל הים, ובמקביל היה מתנגד עקבי וקולני לרכישת הצוללת השישית. התנגדות זו מתועדת במסמך חתום ושעמד בפני הרמטכ"ל והקבינט. חרף התנגדותו של אלוף מרום, בחודש מרץ 2010 החליטו ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון ברק על רכש הצוללת השישית, החלטה שאושרה גם על ידי הקבינט.

"נוכח זאת, דברי גיא צור כאילו אלוף מרום הפעיל לחץ לאישור רכש הצוללת השישית בשנת 2011, היא טענה שקרית ותלושה מהמציאות, שכן כבר בשנת 2010 רכש הצוללת אושר על ידי ראש הממשלה, שר הביטחון והקבינט. מכל מקום, הנאמר בכתבה מהווה המשך של פגיעה בשמו הטוב ושפיכת דמו של מרשנו, שנמשכים כבר 4 שנים. אנחנו משוכנעים כי לאחר השימוע הפרקליטות תקבל החלטה על סגירת התיק".

הפופולריים