קריסת החניון בת"א: כתב אישום הוגש נגד שני מהנדסים

קריסת החניון בת"א: כתב אישום נגד שני מהנדסים
השניים נאשמים, יחד עם חברות בגרימת מוות ברשלנות של שישה פועלים וחבלה ברשלנות של 23 נוספים. ע"פ כתב האישום: חנוך צחר הגיש תוכנית בנייה לקוייה בשל הרצון לחסוך עלויות - ולקבל על כך תגמול כספי. אריאל בבגנוב נתן אישור למבנה מבלי שבדק את יציבותו בעומס
מחבר איתי שיקמן מחבר איתי שיקמן
Getting your Trinity Audio player ready...
חניון הברזל בקריית החייל בתל אביב שקרס, באסון נהרגו 6 עובדים, 05.09.16
צילום: צילום: משטרת ישראל

לבית משפט השלום בתל אביב הוגש היום (חמישי) כתב אישום בגין גרימת מותם ברשלנות של שישה פועלים, וגרימת חבלה ברשלנות של 23 פועלים באירוע קריסת החניון ברחוב הברזל בתל אביב בשנת 2016. הנשאמים הם חנוך צחר; שותפות משרד המהנדסים מילר, שנבל, צחר ושות'; אריאל בבגנוב ומשרד ירון-שמעוני-שחם מהנדסים ויועצים בע"מ. צחר הינו אחד הבעלים של שותפות משרד המהנדסים ובבגנוב הינו מהנדס בכיר בירון-שמעוני-שחם. 

על פי כתב האישום, בשנת 2008 נחתם חוזה לקבלת שירות ייעוץ בין חברת "אחוזת חוף" לבין משרד "ירון-שמעוני-שחם מהנדסים ויועצים בע"מ". במסגרת החוזה הוטל על המשרד התכנון והכנת אומדנים מקדמיים להקמת חניונים ברחוב הברזל. ב-2012 זכתה חברת "אפריקה ישראל" במכרז שפרסמה עיריית תל אביב להקמת חניון ברחוב. לאחר זכייתה, העבירה החברה את עבודות התכנון והביצוע לחברת "דניה-סיבוס".

חברת דניה התקשרה בחוזה עם שותפות משרד "מילר, שנבל, צחר ושות'", לתכנון החניון. במסגרת ההתקשרות סוכם שאם המשרד יחסוך בעלויות, תוענק לו הטבה כספית בגובה של עשרים אחוזים מדמי החיסכון. צחר החל לתכנן את המבנה של החניון ומואשם שלא ערך כלל חישובים לבדיקת חדירה של תקרת חניון הברזל - ובכך סטה בצורה גסה מהסטנדרט המקצועי המתחייב. בכתב האישום מצויין כי ההחלטה נבעה מרצון של צחר לחסוך עלויות. 

בהמשך, בהתאם לנוהל העבודה, הועברה על ידי מילר ושות' תוכנית המבנה של החניון לאישור משרד ירון-שמעוני-שחם - שהיה אמון על הבטחת איכות מטעם חברת אחוזת החוף. בנובמבר 2014, נתן המהנדס בבגנוב אישור מטעם המשרד לביצוע התוכנית, מבלי שבדק את יציבות המבנה בעומס הצפוי. 

במאי 2016, בזמן השלמת עבודת הבנייה של חניון הברזל על ידי דניה-סיבוס, כשלושה שבועות בלבד לפני תאריך היעד לפתיחתו, התמוטטה תקרת החניון. כתוצאה מכך, נהרגו שישה בני אדם ונחבלו 23 בני אדם נוספים. התמוטטות התקרה התרחשה בעומס של כשליש ממהמשקל שבו התקרה הייתה צריכה לעמוד על פי התקן.

בכתב האישום צויין כי "שרשרת המחדלים והמעשים המצטברים שיצרו הנאשמים, כל אחד לפי חלקו, תוך הפרת חובות הנגזרות מתפקידם המקצועי, גרמה לאסון הכבד". כתב האישום הוגש לאחר הליך שימוע בפרקליטות המחוז. בד בבד, הפרקליטות הודיעה לבאי כוחם של חברת דניה סיבוס, מנכ"ל החברה, רונן גינזבורג, מנהל הפרויקט מטעמה של חברת קידן ניהול פרויקטים בע"מ, אילן דונסקי, והמהנדסת ליטל מרמוש ממשרד מילר, שנבל, צחר ושות'-  כי התיקים נגדם בפרשה ייסגרו.

עורכת הדין יוליה שנקר - המייצגת את משפחתו של דניס דיאצ'נקו שנהרג בקריסת החניון ואת מרק נזרוב שנפצע - מסרה: "יותר מארבע שנים שמשפחות הקורבנות נאלצו להמתין להגשת כתבי האישום. אלמנות, יתומים, הורים שכולים ופצועים שחכים ליומם בבית המשפט. בהתאם להחלטת העליון, לא ניתן היה להתקדם בתיקים האזרחיים בלא הגשת כתבי האישום, מצב שהעמיד משפחות הפצועים וההרוגים מול שוקת שבורה. כעת, כשהוגשו כתבי האישום, כולי תקווה שההליך האזרחי יגיע לסיומו והנפגעים יוכלו לקבל פיצוי כספי שיקל, ולו במעט, על כאבם הקשה".

הפופולריים