זו לא עוד עדות מדהימה בעתירת התנועה לאיכות השלטון המבקשת משופטי בג"ץ להורות על חקירה פלילית ועל הקמת ועדת חקירה ממלכתית בפרשת הצוללות. זו אולי העדות החשובה ביותר בסיפור הזה, שמערכת האכיפה מנסה לקבור אותה כבר שנים – עדות שעליה חתום האלוף במילואים עמוס גלעד.
גלעד נכח בכמה אירועים דרמטיים חשובים והוא מתאר אותם בתצהיר בשבועה המתפרסם לראשונה הערב (חמישי) בחדשות הערב בכאן 11. "בפברואר 2016", הוא מספר, "בעודי מכהן כראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הבטחון, נמסר לי באמצעות פקידות הלשכה שלי, שיישלח אליי במשך היום מסמך חשוב מראש המועצה לביטחון לאומי. כשקיבלתי לידי את המסמך המדובר, באמצעות פקס אדום, עיינתי בו וחשכו עיניי. מיד סברתי שהוא חריג ותמוה ביותר. תוכנו היה דומה לתוכנית הצטיידות נרחבת ורב שנתית לחיל הים מחברת טיסנקרופ, בעלויות של מיליארדים. כוונת השולח הייתה שאשיב למל"ל אם אני מאשר את התוכנית".
האלוף במילואים חשד לדבריו שמשהו אינו כשורה. ריח רע עלה מהמסמך. "הרגשתי שמנסים להכשיל אותי", תיאר. "יצרתי מיד קשר עם מנכ"ל משרד הביטחון, דן הראל, ועדכנתי אותו. הוא ביקש שאגיע אליו למשרד בדחיפות עם המסמך וכך עשיתי. כשהוא נחשף לתוכן הבקשה, התרשמתי שהוא נסער מאוד. הוא אמר לי שמדובר במסמך חמור ביותר".
"הבהרתי לדן הראל", כותב גלעד, "שהנושא כלל אינו בסמכותי אלא בסמכות הרמטכ"ל, מנכ"ל המשרד ושר הביטחון. לאור זאת סרנו שנינו ללשכת שר הביטחון, משה יעלון, ועידכנו אותו על המסמך. גם מר יעלון היה נסער ממנו ודרש לכנס דיון מידי בנושא. למיטב זכרוני, במסמך זה דובר בין השאר על רכישת שלוש צוללות נוספות מגרמניה, ובנוסף נאמר כי יש לרכוש שתי ספינות נגד צוללות, ספינות מגן עם טונאז' גבוה ואמצעי לחימה נוספים".
"מר הראל חשש כמוני שמישהו מבקש לבצע פעולה בלתי תקינה, שתביא להוצאה תקציבית עצומה לאורך שנים בתשלומים לחברת טיסנקרופ", הוסיף גלעד. הדרמה של רכש צוללות וכלי השיט בסכומי עתק, שמתרחשת בימים בהם סבל צה"ל ממצוקה תקציבית קשה, עד כדי פגיעה במוכנות הצבא למלחמה, הלכה והתעצמה באותה התקופה.
"מלבד התמיהות בעניין תוכן המכתב והמקור לשליחתו למר הראל ואלי", כותב גלעד, "לא היה כל הסבר הגיוני מדוע הוא נשלח דווקא אלי כשהיה ידוע לכל שאין בסמכותי לאשר רכש ובפרט רכש אסטרטגי. תמוה במיוחד היה שהדרישה הזאת יצאה מהמל"ל בשעה שאין כל קשר בין רכש כלי שיט וצוללות למל"ל בכבודו ובעצמו. לפיכך נדמה היה לי שניסו לטמון לי מלכודת - אם ואשיב למסמך הזה או אתייחס לתוכנו, במישרין או בעקיפין, עלול להיווצר הרושם אצל גופים קשורים אחרים, שמדובר באישור מטעם משרד הביטחון למסמך הזה, דבר שרחוק מן האמת ומן המציאות".
על פי התצהיר, אחרי שגם שר הביטחון הופתע והזדעזע מעצם קיום המסמך ומתוכנו, "הצעתי למר יעלון להשיב למל"ל במקומי. למיטב ידיעתי נערכו דיונים סוערים בן שר הביטחון לגופים האחרים, לרבות המועצה לביטחון לאומי. דיונים שלא נטלתי בהם חלק".
גלעד נדרש, על פי עדותו, לעסקאות תמוהות שנרקמו עם חברת טיסנקרופ, ומגלה כי חשד שמישהו מקבל כאן כסף. הרבה לפני שחקירת המשטרה נפתחה, הוא הריח צחנה גדולה. "אזכיר", הוא כותב, שבתחילת 2015 משרד הביטחון דן ברכש ספינות להגנה על מיתקני הגז בים התיכון. הנושא הזה אומנם אינו באחריותי, אבל נכחתי באחד הדיונים בלשכת המנכ"ל דן הראל, ולהפתעתי נכחו בדיון נציגי חיל הים ולא נציגי אגף התכנון. כלומר, לא הוצגה עמדת הרמטכ"ל".
”במסגרת אותו דיון הועלתה דרישה לרכוש דווקא מטיסנקרופ ספינות גדולות באופן משמעותי מהנדרש, ללא מכרז, תוך ביטול מכרז בינלאומי לרכישת ספינות מגן בסדר גודל של 1200 טונות. בנסיבות אלה ביטאתי את עמדתי בעניין חוסר תקינות ההליך, והתייחסתי לעובדה ששינו את סדר גודל המשקל של הספינות ל-2000 טונות. לאחר שאמרתי את דברי בכעס בעניין הזה, שאלתי בבוטות 'מי מקבל כאן כסף?' ועזבתי".
עמוס גלעד לא פסח בתצהירו גם על פרשת האישור הסודי של ראש הממשלה לממשלת גרמניה לספק צוללות מתקדמות למצרים – פרשה מביכה שנעסוק בה מחר בהרחבה בחדשות השבוע. הנה הצצה קטנה אליה, לסיפור ההיכרות שלו עם מי שהפך לימים עד מדינה בתיק הצוללות וחזר בו, מיכאל (מיקי) גנור.
"במחצית אוגוסט 2015, השתתפתי באירוע לציון יום העצמאות של קפריסין, שהתקיים בביתה של השגרירה בישראל ברחוב ויינגיט בהרצליה. הוזמנתי אליו לאור העובדה שנחשבתי למכונן הברית הצבאית בין ישראל לקפריסין. באירוע הזה פנה אלי לפתע מר גנור, הציג את עצמו כקונסול כבוד של ישראל בקפריסין, ובעיקר כנציג של מספנות טיסנקרופ. ואז, לתדהמתי הרבה – לאור העובדה שאך מתי מעט בצמרת המדינה, לרבות ראש הממשלה, ידעו על הנושא המאוד מסווג הזה – הוא העלה בפני את עניין אישור מכירת הצוללות למצרים.
אז מה הסיפור עם פרשת הצוללות? | האזינו להסכת "עוד יום"
"הוא אמר לי שהוא יודע שאני מתנגד נחרץ לעסקת מכירת הצוללות למצרים, וזכור לי שדבריו היו חריגים ביותר והרתיחו את דמי. במיוחד כשאמר לי שהוא מבקש להיפגש איתי כדי לתדרך אותי, כהגדרתו, איך לנהל שיחות עם לשכת הקנצלרית בנושא הזה".
גלעד סיים את תצהירו באמירה שהתנהלות המדינה בפרשה הזאת עלולה הייתה לגרום לנזק ביטחוני, ולכן יש להקים ועדת חקירה ממלכתית. בד בבד, לדעתו יש לפתוח חקירה פלילית בשדה שהמשטרה לא ממש חרשה אותו. לטענת התנועה לאיכות השלטון היא פשוט ברחה ממנו.
מהליכוד נמסר: "באופן לא מפתיע מגישי הבג"ץ, שמזוהים עם ארגוני השמאל הקיצוני, לקחו תצהירים דווקא ממחנה 'רק לא ביבי', ולא גבו תצהירים מבכירים אחרים במערכת הביטחון. זהו ניסיון מחזור נואש של פרשת הצוללות, לרבות נושא הצוללות המצריות שנסרקה במסרקות ברזל על ידי כל רשויות האכיפה, שקבעו שלא נפל רבב בפעילותיו של ראש הממשלה".