מסתמן: הקפסולות בכיתות א'-ב' יבוטלו

מסתמן: הקפסולות בכיתות א'-ב' יבוטלו
ועדת החינוך ביטלה תקנות המאפשרות לימודים בשטח פתוח – קראה לממשלה לבצע בהן תיקונים • משרד החינוך: רק כמחצית מהמורים הוכשרו ללמידה מרחוק • מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד: "עם כל הכבוד לראשי הרשויות, אנחנו לא כפופים להם. למורים יש בעל בית אחד - משרד החינוך" • במשרד החינוך גילו שמורים רבים רצו לעבור הכשרה מקצועית בקיץ אך לא הצליחו למצוא מסגרת מתאימה
מחבר לירן כוג'הינוף מחבר לירן כוג'הינוף
Getting your Trinity Audio player ready...
תלמידות בחוץ
צילום: צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

לקראת החזרה ללימודים ראש הממשלה קיים היום (רביעי) התייעצות נוספת עם ראשי השלטון המקומי ומשרד החינוך. גורמים שהיו בפגישה סיפרו כי ראש הממשלה בוחן האם המתווה שאושר בקבינט הוא הטוב ביותר או שעדיף לבטל את הקפסולות בכיתות א'-ב', ובצהרונים הערבוב יהיה רק בין ילדי אותה הכיתה. טרם התקבלה החלטה סופית בדיון.

שר החינוך יואב גלנט הציג היום את תוכנית הלימודים לשבועיים הקרובים ללמידה בשגרת קורונה בבתי הספר היסודיים. תלמידי כיתות א'-ד' ילמדו לפחות 4 ימים בבתי הספר החל מהשבוע הבא. הלימודים יתקיימו בחצאי כיתות שבכל חצי 18 תלמידים. תלמידי כיתות ה'-ו' ימשיכו לפי שעה בלמידה מרחוק. התוכנית גובשה בתיאום עם מנהלי בתי הספר וראשי הרשויות והיא דורשת את אישור קבינט הקורונה.

גלנט ציין כי התוכנית המקורית היא להחזיר את תלמידי בתי הספר היסודיים לחמישה ימי למידה בבתי הספר. "לנוכח מגבלות התקציב והתנאים הבריאותיים שהוגדרו בידי משרד הבריאות – קיבלתי החלטה שכיתות א'-ד' יגיעו לבתי הספר לארבעה ימים בשבוע לפחות, ויהיו מוסדות שבהם יגיעו ליותר מכך".

בתוך כך, מנהלים ואנשי חינוך מזהירים כי במתווה הלמידה הנוכחי בו דורשות רשויות מקומיות חמישה ימי לימוד גם לכיתות א' וב' יהיה ויתור משמעותי על חומר לימודי. מאיה גבעון, מנהלת בית הספר לטבע בתל אביב החברה בארגון המנהלים "מנהגים", אמרה היום (רביעי) לקרן נויבך בתוכנית "סדר יום" בכאן רשת ב: "אצלי שכבת ג' לא תלמד אנגלית ושכבת ד' לא תלמד חשבון. ברור שהבאת כל התלמידים תבוא על חשבון הלמידה".

הדיון על החזרה ללימודים בכאן רשת ב

גבעון הסכימה עם זאת, כי ההיבט הרגשי ועצם הפגישה של המורה עם התלמידה חשובים לא פחות. מנהלים נוספים אמרו לכאן חדשות כי העניין הרגשי והחברתי חשוב אבל צריך להבין שמי שלוחץ זה ההורים שלחוצים מהספקים לימודיים. "ההורים רוצים לימודי חשבון ושפה". מנהלת אחרת סיפרה: "הודעתי להורים שאנחנו נהיה בתקופה הקרובה ביבסיטר משודרג. היו עוזרי הוראה שיאלצו גם ללמד".

ועדת החינוך ביטלה הבוקר תקנה המאפשרת למידה בשטח פתוח בקבוצה של 15 תלמידים ואת חובת שמירת מרחק של 100 מטרים בין כל קבוצה. הוועדה קראה לממשלה לתקן את נוסח התקנות למתווה הגיוני יותר, כלשונה, בקפסולות של 20 תלמידים ובמרחק של 50 מטרים בין קבוצה לקבוצה. ההצבעה בוועדה התקבלה פה אחד.

יו"ר הוועדה ח"כ רם שפע אמר בדיון כי התקנות שהגישה הממשלה אינן הגיוניות. "אף גורם מקצועי לא הצליח להסביר את הגבלת הקפסולות ל-15 תלמידים. גם משרד החינוך לא הצליח להסביר זאת בישיבה הבוקר. ניסוח מחודש של התקנות יאפשר לתלמידים יותר שעות לימודים ויציל את שנת הלימודים". נציגת משרד המשפטים אמרה בדיון כי משמעות הוועדה היא שמחר תלמידים לא יוכלו להיפגש עם מוריהם.

ראש הממשלה נתניהו ציין בנאומו באוניברסיטת אריאל בצוהריים כי הוא דן עם שר החינוך ואנשי השלטון המקומי על שיפור מתווה החינוך. "אני דורש שתוכנית היציאה שלנו תהיה מדורגת ואחראית", אמר נתניהו.

רק כמחצית מהמורים עברו פיתוח מקצועי בנושא של הוראה ולמידה מרחוק בשנתיים האחרונות, כך פורסם היום בתוכנית "הבוקר הזה", בכאן רשת ב. לפי דוח משרד החינוך, מורים רבים רצו לעבור הכשרה מקצועית בקיץ אך לא הצליחו למצוא מסגרת מתאימה. המורים מודים כי בלמידה מרחוק לא עמדו ביעדי תוכנית הלימודים ולא ניתן מענה לתלמידים המתקשים.

בין זום לזום: משהו לא עובד במערכת החינוך של ימי הקורונה, ויש גם מה שכן | שאול אמסטרדמסקי

בתוך כך נמשך חוסר הבהירות לגביי מתווה פתיחת הלימודים לכיתות א'-ד' ביום ראשון. בראיון לכאן רשת ב הבוקר (רביעי) אמרה מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד כי המורים אינם כפופים לראשי הרשויות וכי המורים יבצעו כל מתווה שיאושר על ידי משרד החינוך. עוד אמרה שהסתדרות המורים הציעה מתווה חלופי במסגרתו תלמידי כיתות א' וב' ילמדו 5 ימים בשבוע, בעוד תלמידי כיתות ג' וד' ילמדו חצי שבוע בלבד. "אסור לתת למדינה להפקיר את מערכת החינוך ולהפריט אותה. יש תחרות בין ראשי רשויות ויש לחץ על מנהלי בתי הספר. יש בעל בית אחד - משרד החינוך", כך לדבריה.

האזינו לריאיון עם יפה בן דוד


ובחזרה לסקר, אותו ביצעה הרשות הלאומית למדידה והערכה בחינוך, הזרוע המחקרית של משרד החינוך - המורים בתקופת הסגר הקודם לא עמדנו ביעדי תוכנית הלימודים. המורים חושבים שעבודות ומשימות התלמידים בלמידה מרחוק לא אמינות. הם מפקפקים במהימנות של עבודות ומשימות מתוקשבות שמגישים התלמידים, ולטענתם אינם משקפים את יכולותיהם האמיתיות.

בסקר, השתתפו כאלף מורים, במדגם מייצג והוא התבצע במהלך החודשים יולי-אוגוסט 2020. לפי הסקר מרבית המורים דיווחו כי בתקופה שבה לימדו מרחוק בבית הספר לא היה להם את הציוד ההיקפי הנדרש כמו אוזניות, מצלמות ומדפסות, והיו כאלה שהביעו תרעומת על כך שמצופה מהם להשלים ציוד זה ממקורותיהם הפרטיים.

לפי דוח של הרשות, שנכתב בעקבות הסקר, התנאים לביצוע ההוראה מרחוק מהבית טובים יותר למורים. מרבית המורים, כ-80%, דיווחו שהיו מעוניינים להשתתף בפיתוח מקצועי בנושא. עוד עולה מהדוח שהמורים טוענים שתלמידים חזקים מצליחים ללמוד גם ללא נוכחות בבית הספר, אך התלמידים המתקשים נשארים מאחור. 

עוד עלה מהדוח שרק 37% מהמורים סברו שבתקופה זו נרשמה במידה רבה עמידה בתוכנית הלימודים וברכישת הידע והמיומנויות הנגזרות ממנה. 42% סברו שהעמידה ביעדים הייתה במידה בינונית ו-20% סברו שהעמידה ביעדים הייתה במידה מועטה.

בדוח עולה עוד כי מורים חשו שהחיים החברתיים של תלמידים נפגעו והתקשו להציע מענה במישור זה. בסקר ציינו המורים כי החסם המרכזי בעיניהם להצלחה הוא העומס עליהם. מורים רבים התלוננו שהיו צריכים "להמציא את עצמם מחדש", לעבור הכנות ארוכות לכל שיעור ומפגש, להתגבר על מכשולים טכניים ואחרים, ולבסוף לספוג ביקורת על כך ש"אינם עובדים מספיק".

הפופולריים