העוצר הלילי נכנס הערב (שלישי) לתוקף ב-40 אזורים אדומים. כוחות המשטרה יתוגברו בעוד 1,000 חיילים לצורך אכיפת הנחיות קורונה החדשות והעוצר, כשבשלב הראשון יגויסו למשימה כ-500 חיילים. כחלק מפעולות האכיפה, על פתיחת עסק אסור יוטל קנס של 2,000 שקלים, על סירוב להתפזרות 1,000 ועל יציאה ממקום מגורים 500 שקלים. מותר לצאת לעבודה, תפילה, הפגנה, ולהצטיידות במזון ותרופות. לצד ההגבלות הקשיחות, ציין ראש מחלקת המבצעים במשטרה נצ"מ ישי שלם כי אין איסור לתושב שלא מתגורר ביישוב האדום, להכנס ולצאת מהיישוב.
ממונה הקורונה, הפרופסור רוני גמזו, נכנס לבידוד, עקב מגע עם חולה קורונה במטה "מגן ישראל". עובדי מטה נוספים שבאו גם הם במגע עם החולה, נכנסו לבידוד גם הם. מוקדם יותר קיים גמזו תדרוך, ובו אמר: "אני יודע שזה לא נעים להוסיף מגבלות על הרמזור במוקדי תחלואה. המגבלות הן אמצעי לנהל ולהקטין את תחלואת הקורונה".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ביקר בבית שמש יחד עם השר לביטחון הפנים, אמיר אוחנה, יו"ר הכנסת יריב לוין וחברת הכנסת קטי שטרית תושבת המקום. בנאומו שם אמר נתניהו: "נעביר סמכויות לראשי הערים כדי שיוכלו לקבל רבות מההחלטות". נתניהו הוסיף כי חייבים לשמור על ההנחיות כדי להביא לירידה בתחלואה.
לקראת העוצר הלילי | ראש הממשלה נתניהו: בכלכלה מצבנו סביר, הכלכלה התכווצה רק במחצית ביחס למדינות אירופה. בחולים קשים מצבנו יציב ובתמותה יש עלייה, אך היא עדיין קטנה ביחס למדינות מתקדמות אחרות. אך המצב הזה לא יימשך לעד בשל הגל השני של התחלואה שפוקד את העולם pic.twitter.com/jKueNUeNXx
— כאן חדשות (@kann_news) September 8, 2020
בהתייחס לקריאות מצד חברי כנסת לא להישמע להנחיות העוצר הלילי, אמר ראש הממשלה: "פוליטיקאים חסרי אחריות שוקראים לא לציית לכללים הם מובילים לאנרכיה, לתמותה ולתחלואה קשה". נתניהו ציין גם "המהלך שאנחנו עושים עכשיו נועד לבלום עלייה בתחלואה, אבל אני לא יכול לבוא להגיד שזה יוריד את התחלואה. ביום חמישי נדון ונביא את טובי המומחים. השיקולים הם שיקולים מקצועיים, קשה להחזיק בהגה של רב החובל כשזורקים עליך כל מיני דברים אבל אנחנו נקבל את החלטות הטובות ביותר".
מוקדם יותר ממונה הקורונה, הפרופסור רוני גמזו, אמר בתדרוך: "40 ערים נכנסות לעוצר לילי, אני יודע שמופנה אליי זעם ותסכול - אני מבין את הקושי, וקשה לי אישית עם זה. ההחלטה קשה אבל אנחנו צריכים לעצור התקהלויות מדביקות, ובטח בערים אדומות", הוסיף גמזו.
ממונה הקורונה התנצל בפני תושבי הערים האדומות, ואמר: "אין הרבה ערים בעולם עם שיעור תחלואה כמו בערים האדומות בישראל. אני מתנצל התנצלות מלאה מכל הלב לכל הערים שנמצאות בתהליך מגבלה ובפני התושבים וראשי הערים ובפני העסקים. הקורונה מחייבת אותנו לצעדים לא נעימים כדי לשמור על הבריאות ואני חייב לומר שזה הדבר היחיד שמנחה אותי".
פרופסור גמזו ציין כי עד חודש נובמבר ישראל תגיע ל-100 אלף בדיקות קורונה ביום, והוסיף כי "מערך החקירות יהיה הטוב בעולם. כרגע הוא מהטובים בעולם אך אינו שלם כי כושר הקטיעה שלו נבנה הדרגתית. זה מאוד מורכב ולא לוקח יום אחד לבנות את המערך ולחבר את כל החקירות לבדיקות לאיכוני השב"כ".
לקראת העוצר הלילי - Curated tweets by kann_news
(תמונת מפת האזורים האדומים באשקלון שייכנסו לעוצר לילי, 08.09.20)
מ״מ מפכ״ל המשטרה ניצב מוטי כהן, קיים מוקדם יותר הערכת מצב עם מפקדי המחוזות והאגפים של משטרת ישראל. "מדיניות האכיפה שלנו תמשיך להישען בראש ובראשונה על שיח, הסברה, שיקול דעת ורתימת הציבור לשיתוף פעולה", אמר כהן.
ההגבלות שהוטלו על האזורים האדומים
> עוצר לילי מ-19:00 עד 05:00 - תותר יציאה מהבית עד מרחק של 500 מטרים בלבד, למעט מקרים חריגים
> סגירת מוסדות החינוך, למעט גנים וחינוך מיוחד
> סגירת עסקים בשעה 19:00 למעט עסקים חיוניים
> איסור התקהלויות של יותר מ-10 איש בשטח סגור ו-20 איש בשטח פתוח
עוד אמר ממלא מקום המפכ"ל כי "משטרת ישראל ערוכה למימוש החלטת הדרג המדיני וביצוע פעולות פיקוח ואכיפה של העוצר הלילי, שהוטל על מוקדי תחלואה משמעותיים ברחבי הארץ. ההיערכות המשטרתית המוגברת שתחל הערב, מגיעה לאחר תקופה ממושכת ואינטנסיבית במיוחד, בה שוטרי ישראל פועלים מסביב לשעון לאכיפת התקנות ושמירה על בריאות הציבור לצד יתר המשימות".
"המפתח להצלחה טמון בעיקר, בהישמעות של הציבור להנחיות ובשיתוף פעולה של הרשויות השונות. מצופה מהציבור לשמור על הוראות החוק ולהישמע להוראות השוטרים, שכן רק יחד נצליח לשמור על הבריאות של כולנו ולבלום את התפשטות הנגיף״.
בתוך כך, באשדוד - שם יוטל עוצר לילי בשכונות ג', ז' ו-ח' - כבר נשמעים קריאות שלא לשתף פעולה עם ההנחיות. חברי סיעת אגודת ישראל באשדוד התכנסו הבוקר לדיון דחוף עקב החלטת הממשלה. בהודעתם, שנמסרה גם לראש העיר, נכתב: "הציבור החרדי באשדוד לא יקבל, ולא ישתף פעולה עם אפליה זו, הציבור ימשיך את אורח חייו כרגיל תוך שמירה והקפדה על הנחיות הבריאות כפי שהקפיד עד כה".
בעיריית ביתר עילית אומרים כי לא יתנו יד לאפליית הציבור החרדי ולא יוכלו לגבות מהלכים שנעשים בלי שקיפות. בביתר עלית זועמים על שרק ברשויות החרדיות מוטל עוצר לילי, בעוד שבערים אחרות הוכנסו רק שכונות מסוימות.
ראש עיריית בני ברק אברהם רובינשטיין פרסם הודעה בנושא, ובה נכתב: "אנו פועלים באינטנסיביות להסרת שורת ההגבלות המיותרות על העיר, אך יחד עם זאת פועלים במכובדות ובתיאום מלא עם המשטרה הפועלת ברגישות ובהבנה יוצאת דופן - למניעת מחזות מיותרים של מחסומים ומחנק. בני ברק תתעמת בהנחיות בדיפלומטיה עיקשת ובעשייה נכונה, אך בחוצות תנהל שגרה רגועה ובריאה".
ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, הוציא הודעה לתושבים, ובה נכתב: "בשיח שקיימתי עם אנשי משרד הבריאות, הראיתי להם את הנתונים, והבנו שיש אצלנו שתי שכונות שבהן מתגוררים מרבית החולים ולכן אין סיבה לסגור את כל העיר. נמשיך לשתף פעולה עם הגורמים השונים, נהדק את נושא הבדיקות לכלל התושבים ונעשה מאמצים להוריד משמעותית את שיעורי התחלואה כבר בימים הקרובים. אמנם העוצר הוא לילי, אך אני קורא לכל אחד מהתושבים לקחת אחריות על עצמו ועל הסביבה שלו במהלך כל שעות היממה. ישנה חשיבות על ההקפדה על ההנחיות".
עיריית נתיבות הודיעה לתושבים שהחלטת הממשלה לסגור את העיר כולה – תשתנה. בהודעה נכתב כי "בעקבות לחץ שהפעיל ראש העיר על הגורמים הרלוונטיים, נענה משרד הבריאות לפנייה באופן שלא יחול עוצר כללי על נתיבות אלא על שכונות מסוימות בהן התחלואה גבוהה. אם לא תתקבל החלטה עד למועד תחילת העוצר הלילה ב-19:00, הוא יוחל על כל תושבי העיר עד למחרת ב-05:00".
בהכנת הכתבה השתתפו: רועי ינובסקי, דקלה אהרון שפרן ונוב ראובני