העזים והפרות שיטלטלו את עולם הארכיאולוגיה היהודית

העזים והפרות שיטלטלו את הארכיאולוגיה היהודית
מחקר חדש מגלה שהמגילות נכתבו על עורות כבשים ופרות שאינן חיות במדבר ולא על עור עזים כפי שסברו. המסקנה מעלה את ההשערה שהמגילות הובאו למערות מאזור אחר ועשויות לשקף תופעה כלל תרבותית, שמייצגת את כלל עם ישראל בימי בית שני ולא רק את הכת שישבה במדבר
מחבר שרון עידן מחבר שרון עידן
Getting your Trinity Audio player ready...
מגילות ים המלח
צילום: צילום: רשות העתיקות

מחקר חדש המתפרסם היום (שלישי) מעמיד בספק את ההשערה כי מגילות מדבר יהודה נכתבו על ידי חברי כת האיסיים. מהמחקר של רשות העתיקות בהובלת צוות מאוניברסיטת תל אביב עולה שמרבית הכתבים שנמצאו במערות קומראן נכתבו על עורות כבשים ושתיים מהמגילות אף נכתבו עור פרה.


מערות קומראן, צילום: רשות העתיקות

עד כה העריכו החוקרים כי המגילות נכתבו על עורות עיזים החיות במדבר. פרות לעומתן אינן חיות באזור זה ועל כן בעקבות המחקר מעלים החוקרים את הסברה כי מגילות אלה הובאו למערות מאזור אחר. אם כך הדבר, מעריכים החוקרים, הרי שאוסף הכתבים אינו מייצג רק את הכת שישבה במדבר, אלא משקף תופעה כלל תרבותית, שמיצגת את העולם הרוחני של כלל עם ישראל, בסוף ימי הבית השני.


חלקי המגילות שנמצאו, צילום: רשות העתיקות

שאלת זהות מחברי המגילות ומטמיניהן במערות הייתה לאורך השנים אחת השאלות המרכזיות בחקר המגילות שהן כתבי היד העבריים הקדומים ביותר שנמצאו אי פעם. החוקרים תהו האם היתה זו כת או קבוצה אחת מתוך רבות שחיו בסוף תקופת בית שני באזור או שהמגילות משקפות הלך רוח יהודי רחב יותר, שהיה מקובל בעת ההיא.


חוקרי אוניברסיטת תל אביב, צילום: רשות העתיקות

חידוש נוסף שהעלה המחקר נוגע בשאלה האם בימי פעילותו של בית המקדש השני היה כבר נוסח אחיד לתנ"ך כפי שמוכר לנו. מהמחקר עולה שהתשובה לכך ככל הנראה שלילית. המחקר קבע ששני קטעים מספר ירמיה שעד היום שויכו לכתב יד אחד, שייכים למעשה לשני כתבי יד שונים. מכאן נובע לדעת החוקרים, כי קיימות שתי גרסאות לנוסח הספר ושניתן ללמוד שבתקופה זו עוד לא קידשו את ה"מסורה"- נוסח התנ"ך המוכר לנו שנמצא במצדה, ושנוסח הספר היה נתון עדיין לפרשנות.

הפופולריים