האחריות להעביר את הזיכרון: מהו מיזם "הגדה ליום השואה"?

"הגדה ליום השואה": האחריות להעביר את הזיכרון
רינה גוברין לא סיפרה מעולם לבתה, פרופסור מיכל גוברין, על מה שעברה בשואה. המסע האישי של הבת הוביל אותה להקים את מיזם "הגדה ליום השואה" - הגדה שכל אדם יוכל לקרוא, לשתף ולהעביר הלאה
מחבר סדר יום מחבר סדר יום
היכל השמות במוזיאון יד ושם, 19.04.20
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בעקבות ביטול טקסי יום הזיכרון לשואה ולגבורה בשל הנחיות משרד הבריאות, צוות מרכז החינוך והמחקר "מכון הרטמן" חיבר "הגדה ליום השואה" שבאמצעותה ניתן לערוך התכנסות ליום הזיכרון. ההגדה כוללת בתוכה קטעי קריאה, שירה ותפילה. 

פרופסור מיכל גוברין, מובילת המיזם סיפרה היום (שלישי) לקרן נויבך בכאן רשת ב מה הביא אותה למיזם ההגדה. היא סיפרה כי אמה - רינה גוברין (לשעבר רגינה פוזר-לאוב), מעולם לא סיפרה לה על מה שעברה בשואה. "עד גיל שמונה לא ידעתי שאימא הייתה בדבר הזה. כמו כולנו באותן שנים לא רציתי לשמוע, אבל הדברים חלחלו עמוק מאוד ובעצם עיצבו אותי מילדות".

האזינו לריאיון עם פרופסור מיכל גוברין בכאן רשת ב

גוטק, בעלה הראשון של רינה, נספה בשואה וכך גם בנם המשותף מארק. רק לאחר מותה, גילתה פרופסור גוברין כי אימה הייתה ממפקדי ארגון הבריחה בגרמניה ולאחר ששרדה את השואה הצילה 30 אלף בני אדם.

פרופ' גוברין סיפרה שמאחורי המיזם עמדה המחשבה על היום שבו לא נוכל עוד להקשיב לסיפור של כל ניצול. "הדורות הבאים מטילים עלינו את האחריות להעביר את הזיכרון", אמרה. לדבריה, מטרת המיזם הייתה לכתוב הגדה שכל אדם יוכל לקרוא ולצקת בה את הקול שלו. "זהו יום של שיתוף גורל, גזירת השמד הייתה על כולם", הוסיפה.

פרופ' גוברין הוסיפה כי אתמול בערב התקיימו ברחבי הארץ מאות מעגלי התכנסות וכי אלו המשיכו גם במהלך היום. "כל אחד מספר על הקהילה שממנה באה משפחתו, מזכיר את השמות", אמרה. "מדהים לראות איך אנשים מכל חלקי הארץ והעולם כותבים את השמות של יקיריהם".

הפופולריים