ראשי ערים בגוש דן לסמוטריץ': קשיים רבים ברפורמת מוניות השירות

קווי השירות בגוש דן: קשיים בביצוע התוכנית
אחרי שהחוק אושר, המכרזים להפעלת הקווים, ותחילתה החלקית של הרפורמה - מכתב בהול לשר מתריע על קשיים. הבעיות העיקריות כוללות העדר גמישות תפעולית והוצאות כבדות על הזכיינים
מחבר איתי שיקמן מחבר איתי שיקמן
Getting your Trinity Audio player ready...
מונית שירות בתל אביב
צילום: צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

אחרי אישור החוק בכנסת ב-2018, המכרזים להפעלת קווי מוניות שירות, ותחילתה המקרטעת והחלקית של הרפורמה, אתמול שלחו 20 ראשי ערים וסגנים בגוש דן מכתב בהול לשר התחבורה בצלאל סמוטריץ' בו הם מתריעים: לא בטוח שהשקת הקווים החדשים תצא לדרך בשנת 2020. כך דווח הבוקר (שני) ב"הבוקר הזה" בכאן רשת ב.

במכתב, שהגיע לידי כאן חדשות, ונשלח לשר ולראש רשות התחבורה במשרד התחבורה, צוין כי הרפורמה במרבית הקווים, אלו הקיימים ואלו החדשים שמתוכננים להתחיל לפעול במהלך שנת 2020, לא תצא לדרך בשל מה שהוגדר כקשיים רבים - תפעוליים ובעיקר כלכליים. עוד צוין כי חלק מהחברות שזכו במכרזי ההפעלה החליטו לוותר על השירות בשל חוסר ההיתכנות הכלכלית.

על המכתב חתומים נציגים מכל ערי האזור, ובהם בין היתר ראשי הערים רמת השרון, חולון, קריית אונו, יהוד וכפר יונה, ורשימה ארוכה של סגני ראשי ערים בהם תל אביב, נתניה, ראשון לציון ועוד. המכתב מפרט עשר בעיות מהותיות ברפורמה, העיקריות שבהן כוללות העדר גמישות תפעולית והוצאות כבדות על הזכיינים, שכוללות תוספת תקני כוח אדם וירידה מהותית בהכנסותיהם.

באשכולות רבים במסגרת הרפורמה טרם נבחרו זכיינים להפעלה, ובאשכולות אחרים הזכיינים אף בחרו לחזור בהם ולשלם קנס על פרישה מהמכרז. בפועל, בסוף שנת 2019 מסתיימים הרישיונות לחלק מהקווים הקיימים של מוניות השירות ולא ברור אם הזיכיון יוארך עד לכניסתם של הקווים החדשים לפעילות.

יו"ר פורום מטרופולין בתנועה, סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו ומחזיקת תיק התחבורה בעיר, מיטל להבי, אמרה בריאיון לדב גיל-הר בכאן רשת ב: "בצורה הנוכחית הם (מפעילי המוניות) לא יוכלו להחזיק מעמד והענף עומד לקרוס. במכרזים היו מספר כשלים. יש מקום לעיסוק של השר סמוטריץ' בדבר הזה. אנחנו מנסים לומר למשרד תתעוררו. יש פה כל מיני כשלים שהופכים את השרות לא לחלק הוליסטי מהמערך (של התחבורה הציבורית)".

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "קווי מוניות השירות החלו לפעול לראשונה בגוש דן לפני חודשים ספורים. מדובר בפרוייקט חדשני הכורך בחובו שיפור גדול בשירות לציבור. במטרה להגדיל את כמות הנוסעים בשירות, בהשוואה למספרם טרם ההליכים התחרותיים, הוכנסה אפשרות שימוש ברב-קו, לרבות ביצוע מעברים בין מפעילי התחבורה הציבורית באוטובוסים. 

"מאז החל הפרוייקט לפעול התברר למשרד התחבורה כי מפעילי הקווים אינם עומדים בלוחות הזמנים. זמן ההערכות ארוך מהצפוי. והמפעילים מתקשים לעמוד כלכלית בהצעות המכרז. לכן הוחלט במשרד התחבורה לבחון לעומק את המכרזים".

הפופולריים