ביה"ח איכילוב הנחה את הצוות הרפואי – דברו רק עברית

איכילוב הנחה את הצוות הרפואי – דברו רק עברית
לפי ההוראה, שיחות מקצועיות בין העובדים חייבות להתקיים בעברית - גם אם אינן בנוכחות המטופל. ביה"ח: לא יעלה על הדעת שאיש צוות יבחר את השפה הנוחה לו - ויגרום לטעויות. עורכת דין מעמותת סיכוי: "הנחיה פסולה, יש להכיל שוני של אזרחים ערבים". האזינו
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בית החולים איכילוב
צילום: צילום: פלאש 90

בית החולים איכילוב בתל אביב הנחה בשבוע שעבר את אנשי הצוות הרפואי לדבר עברית בלבד בשיחות בין אנשי צוות בשטח בית החולים, גם אם לא מדובר בשיחה בנוכחות מטופל. בהודעה שהועברה לאנשי הצוות נכתב כי התקשורת המקצועית בין מטפלים נעשית ככלל בשפה העברית, למעט במקרים יוצאי דופן בהם המטפל הוא תושב חוץ שאינו דובר עברית.

עורך הדין ד"ר עדי ניב-יגודה, מומחה למשפט רפואי, אמר כי הנחיה גורפת המחייבת את כלל העובדים לדבר ביניהם במפגשים המקצועיים ובשטחי בית החולים בעברית בלבד מעלה קשיים חוקתיים, והיא גם עולה כדי הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. ניב-יגודה הוסיף כי הנחיות דומות שניתנו בעבר נפסלו, בטענה שהתערבות מעסיק בשפה שבה מנהלים העובדים שיחות ביניהם מהווה הפליה אסורה של עובדים על רקע לאום וארץ מוצא.

האזינו לריאיון עם עורכת הדין חנאן מרג'יה בכאן רשת ב

"זו תופעה נפוצה וידועה בשוק העבודה שהרבה מעסיקים מנסים להכריח או להוציא הנחיות לעובדים לדבר רק בשפה העברית", אמרה עורכת הדין חנאן מרג'יה מעמותת סיכוי. "ההנחיות האלה פסולות לא רק משפטית אלא גם חברתית והן פוגעות בשוק העבודה".

"כשאנחנו מדברים על עידוד החברה הערבית להשתלב בשוק העבודה אנחנו צריכים להבין שהם מגיעים עם כל השוני והחידוש עם השפה והתרבות שלהם", המשיכה מרג'יה. "אי אפשר לבקש מהעובדים להשאיר התרבות והשפה שלהם בבית ולבוא למקום העבודה כשהם לא קשורים לכלום. אם אנחנו מעוניינים שאזרחים ערבים באמת ישתלבו באופן משמעותי במקומות העבודה צריכים להכיל את השוני הזה ולהתאים את מקום העבודה לשוני וגיוון הזה ולא להיפך".

מבית החולים איכילוב נמסר: "ההנחיה מדברת על תקשורת בין מטפלים ומטרתה לאפשר העברת מידע אחידה ומובנת הן למטופל והן לכלל המטפלים בעת שדנים בטיפול במטופל. בית החולים אינו מגביל שיח בכל שפה בין מטפלים בעת שאינם דנים בטיפול במטופל. לא יעלה על הדעת שכל איש צוות יבחר, בשם השוויון ואי האפליה, את השפה הנוחה לו לתקשורת מקצועית, ובשם אותם ערכים יגרום לטעויות, אי הבנות וסיכון חיי מטופלים".

מעמותת סיכוי, הפועלת לשיוויון ושותפות בין יהודים וערבים, נמסר בתגובה: "האזרחים הערבים הופכים לכוח משמעותי בשוק העבודה ובעיקר במערכת הבריאות ואסור שמעסיקים והנהלות ידרשו מהם לוותר על שפה, זהות או תרבות. מקומות העבודה צריכים להתאים את עצמם למציאות החדשה, למרות האווירה הציבורית שיצרה ממשלה המתנגדת שההבטחה לשוויון תעמוד כבסיס לכל האזרחים ובמקום העבירה את חוק הלאום המדירה את שפת האם של חמישית מאזרחי המדינה".

מנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה נמסר בתגובה: "הטלת איסור על עובד לדבר בשפתו עלולה להביא לפגיעה משמעותית בעובד ובכבודו, והיא אינה מידתית כאשר היא מוחלת באופן גורף. בית המשפט העליון הכיר בכך שהגבלת עובד מלהתבטא בשפתו במקום העבודה עלולה לעלות כדי פגיעה בזכויותיו החוקתיות ולהוביל להשפלה ולפגיעה בכבוד האדם של העובד".

מהאגודה לזכויות האזרח נמסר בתגובה: "הצוות הרפואי בבית החולים איכילוב, שחלק גדול ממנו דובר ערבית, רוסית ושפות נוספות, מציל חיים של בני כל הלאומים והדתות ללא הבחנה. ההנחייה של הנהלת בית החולים מקוממת ומפלה. מדובר בהנחייה בלתי חוקית שעומדת בניגוד מוחלט להוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה".

הפופולריים