מכתבה של רחל מינץ, ילדה בת 11 מפולין שנספתה בשואה, עומד היום (שלישי) בעין הסערה. המכתב ששלחה לארץ בשנת 1938, שנה לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, ובו סיפרה על האנטישמיות הגואה בפולין, הוצג למכירה פומבית בבית המכירות דיינסטי בירושלים. בני משפחתה של מינץ גילו זאת בהפתעה ומיד החלו לפעול מול בית המכירות. הערב אמורה הייתה להתקיים המכירה הפומבית כשהמחיר ההתחלתי של המכתב עמד על 200 דולר. אלא שהבוקר עצר בית המשפט את המכירה.
בדיון שנערך בעניין הבוקר בבית המשפט המחוזי בירושלים ציפתה למשפחתה של מינץ הפתעה. שם הם גילו כי מי שעומד מאחורי מכירת המכתב הוא איש התקשורת לשעבר, דודי זילברשלג, המשמש כיום כחבר מועצת יד ושם. זילברשלג טען כי אין קשר בין חברותו במועצה להשגת המכתב. לטענתו הוא השיג קובץ מכתבים של קרן קיימת לישראל, אותם הוא קנה מסוחר בשוק הפשפשים בחיפה. את המכתבים הוא מסר לבית המכירות "דיינסטי", שם גילו את המכתב של מינץ שלאחר מכן הוצג למכירה.
חבר מועצת יד ושם דודי זילברשלג על הסירוב להעביר מכתב של ילדה שנספתה בשואה למשפחתה: "לא מדובר בפריט שואה, זה פריט מערב השואה. אז לא צריך להפריז בחשיבותו. המשפחה בחרה בדרך משפטית ולעשות מהומה תקשורתית, וזה רק הצר את צעדיהם"#ערבערב עם @urildorl pic.twitter.com/ORkn0zPUY3
— כאן חדשות (@kann_news) 29 באוקטובר 2019
לדברי זילברשלג, הוא עוסק באיסוף פריטים מסוג זה כבר ארבעה עשורים. משפחתה של מינץ דורשת לקבל את המכתב המקורי לאלתר. זילברשלג אמר שבכוונתו למסור העתקים מהמכתב למוזיאונים ולארכיונים של השואה ובכללם יד ושם, אבל אין בכוונתו למסור את המקור ללא תמורה כספית.
"כשהבנו שמדובר בחבר מועצת יד ושם היינו פשוט המומים", כך אמרה היום אדוה לוטן, אחייניתה של מינץ, לרן בנימיני ויגאל גואטה, בתוכנית "כאן הערב" בכאן רשת ב. לוטן הוסיפה כי משפחתה מחזיקה בתמונה אחת בלבד של מינץ וכן בתעודת הלידה שלה ובתעודת הפטירה. לדבריה, במכתב יש היבטים אישיים ומאוד מרגשים. "מבחינתנו זה הד לזיכרון של אותה ילדה שמעולם לא זכינו לפגוש", אמרה.
לדברי לוטן, זילברשלג לא מתכוון בשום שלב לוותר על המכירה. לוטן ביקשה לפנות לשר החינוך רפי פרץ, שאחראי על מינוי חברים למועצת יד ושם בשאלה: "האם ראוי שאדם כזה יכהן בתפקיד כזה?". בריאיון יצאה לוטן בקריאה לזילברשלג ואמרה: "לא מאוחר מדי, יש לו זמן לעשות חשבוןנפש ולשנות את ההחלטה שלו".
מיד ושם נמסר בתגובה: "יש טעם לפגם בסחר בפריטים, בחפצים ובמסמכים אישיים מתקופת השואה או של קורבנות שואה. מקומם של חפצים אלה הוא באוסף יד ושם. כאן הם נחקרים, עוברים תהליך שימור מקצועי כנדרש ומשמשים כעדות היסטורית למטרות מחקר, חינוך והנצחה".
האזינו לריאיון המלא עם אדוה לוטן מתוך "כאן הערב" בכאן רשת ב