"הבן גוריון של ישראל בתחום המשפט": נפרדים ממאיר שמגר

"הבן גוריון של תחום המשפט": נפרדים ממאיר שמגר
נשיא העליון לשעבר אהרן ברק ופרקליטת המדינה לשעבר עדנה ארבל בריאיון לכאן 11
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר
צילום:

בכירי מערכת המשפט סופדים למאיר שמגר: פרקליטת המדינה לשעבר והשופטת בדימוס עדנה ארבל נפרדה הערב (שישי) בריאיון לכאן 11 מנשיא בית המשפט העליון לשעבר שהלך הבוקר לעולמו: "הכאב אדיר, פרידה קשה, מענק שבענקים". נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק ספד גם הוא לחברו הקרוב שנפטר: "זו הרגשת יתמות, הוא היה אחינו הגדול". 

"זה יום קשה מאוד עבורי, מאמינה שגם קשה לעם ישראל", אמרה ארבל. "הופעתי כפרקליטה בפניו, ואחר כך זכיתי להופיע לפניו בבית המשפט העליון. והזכות הגדולה ביותר היתה לי שבמהלך השנים מאוד התחברנו עם מיכל רעייתו, והיינו חברות, ויחד עם בעלי אורי טיילנו יחד. שנים של חברות מדהימה, עד הימים האחרונים. שלשום בלילה עוד הייתי איתם".

"בבית משפט העליון זה היה דור כזה של נפילים עם חברות מדהימה, עם תרומה משמעותית מאוד והביחד שלהם, גם כשלא היתה הסכמה זאת היתה הפריה הדדית", המשיכה ארבל. "הם הניחו את היסודות. הם עמודי התווך של המבנה האדיר הזה, של המבצר האדיר הזה של שלטון החוק, שהיום כל כך מנסים לערער אותו ושאני מקווה שבזכותם ושבזכות כמוהם - לא יצליחו".

ארבל התייחסה לכמה מהמשפטים הבולטים שבהם הכריע שמגר בימי חייו. אחד מהם היה זיכויו של מי שנאשם בהיותו פושע נאצי אך זוכה מחמת הספק בזהותו, ג'ון איוון דמיאניוק. "זה היה לו מאוד קשה העניין הזה", אמרה ארבל. "אבל הוא אומר 'שופט יש לו רק את מה שעיניו רואות'". ארבל הקריאה משפטים ששמגר כתב מאוחר יותר בספרו: "למרות הבטן המתהפכת, למרות התחושה הברורה כי האיש שלפנינו הוא פושע מלחמה שעלול לצאת לחופשי, לא נותר לנו אלא לפסוק כי יש ספק סביר באשר לזהותו ועלינו לזכותו. זה היה המשפט הקשה ביותר להחלטה ולהכרעה, והמשפט הקשה ביותר שחוויתי בימי חיי. הספק לא נמוג והוא ירדוף אותי עד יומי האחרון".

ארבל סיפרה גם על הטיולים שאליהם יצאה יחד עם שמגר ומשפחתו: "זה מדהים, כשהיינו מגיעים, לא חשוב לאיזה מקום, לאיזה צוק באינדונזיה, הוא ידע יותר מכל מדריך. הכיר כל מקום, כל צוק, כל סלע. הוא הראשון שהלך לפני המחנה להאיר את הדרך ולסייע לנו. זה היה ביחד, זה היה כמו משפחה אחת. באמת נשארנו משפחה, ככה אני מרגישה".

נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרון ברק, חברו הקרוב של שמגר, אמר בריאיון לכאן 11: "הוא היה אחינו הבכור. אנחנו ציטטנו אותו, גם כשהוא לא היה הדברים שלו נשמעו באולמות בתי המשפט בכול הארץ אבל במיוחד באולמות של בית המשפט העליון".

"אני כבר פגשתי אותו לפני שבוע", סיפר. "שכב על המיטה, הוא ישן, הוא לא דיבר איתי, הוא לא ראה אותי, אז בעצם נפרדתי ממנו כבר אז. במובן מסוים מבחינתי, יומיום ציפיתי לידיעה המרה הזאת שהוא נפטר. וכשהיא הגיעה - ראה זה פלא, היא באה בהפתעה גמורה. אלה החיים. המוות צפוי אבל תמיד הוא בא בהפתעה".

ברק סיפר כי שמגר היה מודאג ממעמד בית המשפט העליון על רקע ההתקפות עליו בשנים האחרונות: "הוא היה מודאג מאוד. למשל כשהיתה את המחלוקת בין הנשיאה בייניש לבין פרופסור פרידמן, שמגר ואני הלכנו אליו. הוא לא היה הולך איתי אילו הנושא לא היה חשוב לו".

כשנשאל מה היה אומר אם היה צריך לסכם את מורשתו של מאיר שמגר, ענה ברק: "אני חושב שמאיר שמגר הוא הבן גוריון של מדינת ישראל בתחום המשפט. הנושא שמאפיין את מאיר יותר מכל דבר אחר הוא הממלכתיות. לא לחינם מאחורי מאיר בחדר העבודה שלו היתה תמונה של בן גוריון. רק של בן גוריון. משום שהוא ראה בממלכתיות הישראלית את המסד לבניית הבניין המפואר של המשפט הישראלי".

הפופולריים