רות דיין הלכה לעולמה בגיל 103

רות דיין הלכה לעולמה בגיל 103
דיין הייתה פעילה חברתית ואשתו הראשונה של משה דיין. אמם של הפוליטיקאית יעל דיין ושל הבמאי המנוח אסי דיין. ייסדה ועמדה בראש בית האופנה הישראלי הראשון "משכית". היא תובא למנוחות ביום ראשון בשעה 12:00 בבית העלמין בנהלל • משפחתה מסרה: "פעלה כל ימיה במעשים למען השלום ודו קיום"
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
רות דיין הלכה לעולמה בגיל 103. 05.02.21
צילום: צילום: באדיבות המשפחה

הפעילה החברתית רות דיין נפטרה היום (שישי) בגיל 103. דיין הייתה אשתו הראשונה של משה דיין ואמם של הפוליטיקאית יעל דיין, של האמן אודי דיין ושל הבמאי אסי דיין. היא ייסדה ועמדה בראש בית האופנה הישראלי הראשון "משכית". היא תובא למנוחות ביום ראשון בשעה 12:00 בבית העלמין בנהלל.

ממשפחתה נמסר: "חייה של רות דיין משקפים את כל ההיסטוריה של מדינת ישראל. היא הייתה אישה חזקה לא בזכות כוח או שררה אלא בזכות מעשי נדיבות החסד והחמלה שלה. היא הותירה אחריה משפחה גדולה ואוהבת מאוד".

נשיא המדינה ראובן ריבלין ספד לה: "סיפור חייה הוא תמצית התגשמות החלום הישראלי והציוני. אשת מופת ומודל לחיקוי לדורות של יזמים, שדבריה היו דברים של טעם ושל אהבה אין קץ למקום הזה ולתושביו באשר הם".

דיין נולדה בחיפה בשנת 1917 בשם רות שוורץ. הוריה, רחל וצבי שוורץ, היו מאנשי העלייה השנייה. בגיל 17 עברה לנהלל, שם הכירה את משה דיין. השניים, נישאו בשנת 1935. לימים מונה דיין לתפקיד הרמטכ"ל הרביעי של צה"ל ושימש בתפקיד שר הביטחון במלחמת ששת הימים, מלחמת ההתשה ומלחמת יום הכיפורים.

רות דיין ובעלה סגן אלוף משה דיין בקיבוץ מעלה החמישה, אוקטובר 1948 (צילום: לע"מ)

בשנת 1949 עבדה דיין כמדריכת עולים במושבי העולים שבפרוזדור ירושלים. שם, הבחינה במיומנות הנשים והגברים בתחומי מלאכת היד. היא החליטה להפוך את עיסוקם למקור פרנסה ויזמה פרוייקט הדרכה ושיווק של יצירותיהם, שנשא את השם "אשת חיל".

לאור הצלחת הפרוייקט, בשנת 1954 פרשה עליו הממשלה את חסותה והקימה את "משכית", בית האופנה הראשון בישראל, שדיין עמדה בראשותו עד לשנת 1970. בית האופנה סיפק מקומות תעסוקה למאות עובדים, בעיקר עולים חדשים.

בשנת 1988 הוקדשה לדיין התוכנית "חיים שכאלה" ששודרה בערוץ הראשון. בתוכנית הציגה דיין את הדגמים הראשונים שנוצרו בבית האופנה "משכית", בהם את מעילי המדבר שזכו לפרסום בארץ ובעולם. 

בשנת 1972, לאחר 37 שנות נישואים, התגרשה רות ממשה דיין. בריאיון לפרופסור יורם יובל בשנת 2014, סיפרה דיין על הרגע שבו אמרה לבעלה לשעבר "אני רוצה להתגרש".

בשנת 1994 הוענק לדיין תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת בן גוריון, על מאמציה לקירוב לבבות בין יהודים לערבים. בשנת 2010 קיבלה תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת חיפה. בשנת 2014 זכתה דיין בעיטור נשיא המדינה. בשנת 2017 זכתה בפרס שלמה בובליק מטעם האוניברסיטה העברית.

בשנת 2016 התארחה דיין בתוכנית הריאיונות של דן מרגלית "חותם אישי". בתוכנית, נשאלה דיין מה הייתה רוצה שיזכרו מפועלה. "אהבת אדם באשר אדם. יש לי היכרות גדולה מאוד עם כל העמים, אני אפילו לא חושבת על אם זה ערבי או יהודי. בגלל זה גם החיים שלי היו תמיד סביב בני אדם".

אחותה הצעירה של דיין היא ראומה ויצמן, אלמנתו של נשיא המדינה לשעבר עזר ויצמן. מנישואיה למשה דיין נולדו שלושה ילדים: חברת הכנסת לשעבר יעל דיין, הפסל והאמן אהוד (אודי) דיין (נפטר בשנת 2017) והבמאי ושחקן הקולנוע אסי דיין (נפטר בשנת 2014).

"הוא היה תלוי בי מהיום שהוא נולד, בכל מיני תחנות של חייו". כך תיארה דיין את הקשר שהיה לה עם בנה אסי, חודשים ספורים לאחר מותו. את הדברים אמרה בריאיון משותף עם בתה יעל, בתוכנית "שיחת נפש".

הפופולריים