ב-2018: פי 2.5 כוויות חמורות בניתוחים בישראל

ב-2018: פי 2.5 כוויות חמורות בניתוחים בישראל
בשנת 2015 דווח על חמישה מקרים של כוויות דרגה 2 ו-3 שנגרמו במהלך ניתוחים. בשנת 2018 דווח כבר על 13 מקרים. כל הנתונים
מחבר דקלה אהרן-שפרן מחבר דקלה אהרן-שפרן
Getting your Trinity Audio player ready...
חדר ניתוח, רופא, בית חולים
צילום: צילום: הדס פרוש, פלאש 90

עלייה של פי 2.5 במספר מקרי הכוויות החמורות שנגרמו במהלך ניתוחים בישראל נרשמה בארבע השנים האחרונות - כך פורסם הבוקר (רביעי) בכאן רשת ב. מדובר באחד מאירועי הרשלנות החמורים במערכת הבריאות המכונים "אירועי בל יקרו", שבמהלכם נגרמת למטופל פגיעה – בגלל הגורם המטפל. בית החולים מחויב לדווח על אירועים אלה למשרד הבריאות, לערוך תחקיר מעמיק במסגרת ועדה ולהפיק לקחים כדי למנוע את הישנותם.

בשנת 2015 דווח על חמישה מקרים של כוויות דרגה 2 ו-3 שנגרמו במהלך ניתוחים, ובשנת 2018 דווח כבר על 13 מקרים. בשנה זו דווח בנוסף על שישה בני אדם שעברו ניתוח באיבר לא נכון, ועל 14 בני אדם שבמהלך ניתוח הושאר בגופם גורם זר שגרם לנכות או שהצריך ניתוח נוסף לשם הוצאתו.

עו"ד ד"ר עדי ניב יגודה, מומחה למשפט רפואי, אומר כי אין מערכת בריאות שלא מתרחשות בה טעויות אך יש מקרים מסוימים שאין הצדקה שיקרו ואסור שיקרו. ניב יגודה אומר כי מקרים אלה נובעים לרוב מאי עמידה בנהלים, פרוטוקולים והנחיות שנועדו למנוע מקרים מסוג זה וכי לא אחת נמצא כי ביטחון עצמי מופרז, אדישות או התעלמות מסימני אזהרה הם שהובילו להתרחשות אירועים אלה ולנזק בלתי הפיך שנגרם למטופל.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי הם סבורים שהעלייה באירועי הכוויות נובעת מעלייה במודעות לדיווח. במשרד אמרו כי בשנים האחרונות השקיעו מאמצים גדולים להפחתת אירועי בל יקרו, ובהם בחינת תהליכי העבודה בחדרי הניתוח ברמה המערכתית, פרסום אגרות בטיחות הטיפול לגבי שיפור תהליכי העבודה ומניעת האירועים, תחקור אירועי בל יקרו, וביצוע בקרות על חדרי ניתוח.

הפופולריים