כיצד הפך בית המשפט העליון לגוף כה שנוי במחלוקת?

כיצד נוצרה המחלוקת על בית המשפט? | מבחן בג"ץ
הגוף שאמור להיות בקונצנזוס, מעולם לא היה במוקד הסערה כמו בתקופה האחרונה: חלוקה ברורה בין ימין לשמאל, בין כאלה שחושבים שהוא עושה את תפקידו לכאלה שבטוחים שהוא חורג מסמכויותיו
מחבר תמר אלמוג מחבר תמר אלמוג
Getting your Trinity Audio player ready...
מבחן בג"ץ
צילום: מבחן בג"ץ

נדמה שאחד הגופים הכי מעוררי מחלוקת בישראל הוא בית המשפט הגבוה לצדק. החלוקה ברורה בין ימין לשמאל, בין כאלה שחושבים שהוא עושה את תפקידו לכאלה שבטוחים שהוא חורג מסמכויותיו כשהוא מתערב בהחלטות הכנסת. הפרק הראשון חוזר לימיו הראשונים של בג"ץ ובודק, יחד עם ארבעה נשיאי עליון לשעבר, איך צבר את כוחו בדרך למה שהפך היום. 

הפרק הראשון 


חוקי היסוד שנחקקו בתחילת שנות ה-90 גרמו לאהרן ברק להכריז על "מהפכה חוקתית". בית המשפט קיבל את הסמכות לבטל חוקים, ואף להוסיף פרשנות משלו, שמרחיבה את יכולתו להתערב בהחלטות המחוקקים. אמנם ברק מכה היום על חטא על הרטוריקה, אבל לא על העיקרון. לעומתו, נשיאי העליון בדימוס אומרים שאת המהפכה התחילו בכלל בכנסת.

הפרק השני

המתיחות בין הכנסת לבג"ץ עולה מדרגה סביב שאלת התיקים הביטחוניים, כמו ההתערבות בתוואי גדר ההפרדה והשארת עזמי בשארה בכנסת. אל הקלחת הזאת מצטרף ב-2007 שר משפטים חדש – דניאל פרידמן, שמאמין כי יש לצמצם את כוחו של בית המשפט העליון. מכאן, הדרך לנקודת הרתיחה הולכת ומתקצרת.

הפרק השלישי


"תתיישבו – אבל לא על קרקעות של פלסטינים": חוק טל, פינוי מתיישבים, חוק המסתננים ואפליה. הנשיאים לשעבר של בית המשפט העליון חוזרים אל המחלוקות והסערות שבית המשפט עומד במרכזן, ותוהים – היכן טעו? 

הפרק הרביעי


הפופולריים