"הגשמת חלום": אחרי 72 שנה, סלוא עלתה לקבר אביה שלא פגשה מעולם

"הגשמת חלום": סלוא עלתה לראשונה לקבר אביה
בית הקברות הנוצרי בכפר מעלול שהתרוקן מתושביו ב-1948 נמצא כיום בשטח מחנה צבאי. בעקבות עתירת "עדאלה", סלוא סאלם קובטי עלתה לראשונה לקבר אביה שבמקום וסיפרה לכאן רשת ב: "התקווה שלי היא להיטמן לידו"
מחבר מרחאבית מחבר מרחאבית
Getting your Trinity Audio player ready...
 סלוא אסלם קופטי
צילום: צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של סלוא אסלם קופטי

סלוא אסלם קופטי בת ה-72 מכפא כנא היא ילידת הכפר מעלול שבצפון אשר התרוקן מתושביו במלחמת העצמאות. ארגון 'עדאלה' עתר בשמה לבג"ץ בדרישה שצה"ל יאפשר לה לבקר בבית הקברות הנוצרי בכפר, שבו קבור אביהּ, שכן הוא נמצא כיום בשטח מחנה צבאי שהוקם במקום. 

האזינו לריאיון של סלוא אסלם קופטי לתוכנית "מרחאבית" בכאן רשת ב:

כשבוע לפני הדיון בעתירה, הודיעה המדינה כי קובטי ובני משפחתה יותרו להיכנס למחנה הצבאי, ואתמול היא עלתה לראשונה לקבר אביהּ שנפטר בעודה בבטן אמהּ ושאותו לא פגשה מעולם. אל הקבר עלתה יחד עם דודה בן ה-93 כדי שיסייע בזיהוי מיקומו, ובליווי בני משפחה נוספים וחבר הכנסת איימן עודה.

"זו הייתה הגשמת חלום שליווה אותי שנים רבות", סיפרה קופטי בריאיון לתוכנית "מרחאבית" בכאן רשת ב. "ממשלות ישראל מנעו ממני את זה עד היום", אמרה. "כל בן אדם רוצה להכיר את אבא, אמא והמשפחה שלו. אני מאוד סבלתי בילדות שלי. הייתי בבטן כשאבא שלי נהרג ואמא שלי התאלמנה בגיל 22 ויצאה ממעלול. גדלתי במצב סוציו-אקונומי מאוד קשה. אנחנו ארבעה אחים. אמא לא עבדה. לא נשארנו משפחה, כל אחד דיבר בשפה אחרת".

על הרגע אתמול שבו הגיעה לראשונה לקבר, סיפרה קופטי: "לילה לפני שהגעתי לשם לא האמנתי שאמצא את הקבר אחרי 72 שנים. הדרך לקבר לא סלולה, זה מקום עזוב. ואז פתאום אחיין שלי והבן שלי שבאו איתי מצאו את המיקום. כמעט התעלפתי. הצבא והבן עזרו לי לעלות. צעקתי ונישקתי את העפר. אמרתי לו 'אני סלוא, אני מתה עליך. התקווה שלי היא להיטמן לידך'. ניקינו את המקום, עד ראיתי שזה נראה בדיוק כמו קבר".

"מקווה שנחזור למעלול"

למרות שבמקום אין מצבה, קופטי הסבירה כי את הקבר זיהו לפי קבר בן דודו. "מה שהיה ידוע לנו זה שהבן דוד של אבא שלי נפל בחיפה כמה חודשים לפני אבא, וכן הספיקו לבנות לו מצבה. ככה ידענו שמי שעל ידו זה אבא שלי".

"הצבא התנהג איתנו מאוד טוב", היא העידה. "יכול להיות שנצליח לנקות את כל בית הקברות". בלילה, היא אמרה, "חיבקתי את התמונה שלו שהייתי הולכת איתה תמדי לכל מקום. הייתי כל כך שמחה שמצאתי את השורשים שלי, את אבא שלי. אני לא סתם בן אדם ללא משפחה. אני מקווה שנחזור למעלול, ושהצבא ירשה לי לבנות את הקבר".

הפופולריים