"אני לא תומך ב-BDS ולא מתנגד להם": האם יגורש פעיל הארגון "משמר זכויות האדם"?

האם יגורש פעיל הארגון "משמר זכויות האדם"?
לאחר שעבר החוק האוסר על תומכי BDS כניסה ועבודה בארץ, בית המשפט המחוזי פסק שהפעיל אכן תומך בחרם על ישראל, גם בזמן שעבד בארגון שטוען כי הוא לא מקדם חרמות על מדינות. הארגון הגיש ערר לבית המשפט העליון, ומאז הדיון מתנהל בעצלתיים
מחבר ערן סיקורל מחבר ערן סיקורל
Getting your Trinity Audio player ready...
פעיל ה-BDS עומאר שאקיר
צילום: צילום: אי-פי

לאחר שעבר החוק האוסר על תומכי BDS כניסה ועבודה בארץ, בית המשפט המחוזי פסק שהפעיל אכן תומך בחרם על ישראל, גם בזמן שעבד בארגון שטוען כי הוא לא מקדם חרמות על מדינות. הארגון הגיש ערר לבית המשפט העליון, ומאז הדיון מתנהל בעצלתיים.

בריאיון לכאן רשת ב התייחס היום (שבת) הפעיל, עומאר שאקיר לשאלה האם הוא תומך ב-BDS, ואמר כי "אני לא תומך ב-BDS ולא מתנגד להם. אנחנו לא נוקטים עמדה על חרמות נגד ישראל או נגד כל מדינה אחרת". קנת רות', מי שעומד בראש הארגון חיזק את טענתו: "איש בארגון לא קרא לחרם נגד ישראל. יש כאן ניסיון להעניש את עומאר על עברו. אין שום דבר בדברים שלו היום שסוטה מעמדת הארגון - אנחנו לא מקדמים BDS, אנחנו לא מקדמים חרמות. הארגון קפדני במסרים שלו, ואף אחד לא יכול להצביע על מקרה שבו עומאר סטה מעקרונות הארגון".

האזינו לריאיון עם קנת רות' ועומאר שאקיר

ארגוני המאבק בחרם מחו נגד החלטת ארגון משמר זכויות האדם להציב את שאקיר בישראל. לאחר שעבר החוק האוסר על תומכי BDS כניסה ועבודה בישראל, בית המשפט המחוזי פסק ששאקיר הוא אכן פעיל BDS - לא רק בשנים שקדמו לעבודתו במשמרת זכויות האדם, אלא גם במהלכן. הארגון הגיש ערר לבית המשפט העליון, ומאז הדיון מתנהל בעצלתיים בין דחיה לדחיה.

עם זאת, בית המשפט המחוזי ראה את הדברים אחרת, כשלא התעלמו מאמירות של שאקיר כפעיל מהשנים שקדמו לגיוסו לארגון: "אני מעודד אתכם לבחון קמפיין של חרם, הסטת משאבים וסנקציות", אמר בכנס אחד ב-2010. במקרה אחר, שיבח חרמות באקדמיה.

בישראל מתקשים להתעלם מהתחושה שמשמר זכויות האדם, שזוכה לתמיכה גדולה ברחבי העולם, הפך לאובססיבי כלפי ישראל. ולא רק הארגון, אלא גם העומד בראשו רות', שהכחיש את הטענות: "הארגון משקיע אחוז אחד מתקציבו על ישראל. אנחנו עושים הרבה יותר עבודה בסוריה, עיראק ותימן, וזה רק בסביבה הקרובה. יש מדינות רבות שאנחנו משקיעים בהן יותר מישראל".

"באוקטובר פרסמנו דוח עם 149 עמודים על מעצר שיטתי ושרירותי של מתנגדי שלטון תחת חמאס בעזה וברשות הפלסטינית. פרסמנו דוחות גם על המתרחש בעזה, על הירי הישראלי ועל שיגור הטילים חסר ההבחנה על יישובים ישראלים - אלו פשעי מלחמה", הסביר רות'.

"משמר זכויות האדם" (Human Rights Watch) הוא אחד משני ארגוני זכויות האדם הגדולים בעולם. נכסיו מוערכים בכ-230 מיליון דולר והוא מוציא מידי שנה יותר מ-70 מיליון דולר על מעקב חיוני באזורי סכסוך ברחבי העולם. בראש הארגון עומד כבר 26 שנה עורך הדין האמריקני קנת רות'. מאז נכנס לתפקידו הוא מוביל קו תקיף נגד פעילותה של ישראל בשטחים

הפופולריים